12 października 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z DYNIĄ I ORZECHAMI

A dzisiaj jedno z moich ulubionych słodkich połączeń- dynia i orzechy laskowe!

A to wszystko w super zdrowych kruchych ciasteczkach, któymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia! :) Bez niezdrowych tłuszczów, białej, oczyszczonej mąki, czy zbędnych cukrów!

Ja uwielbiam je wcinać w towarzystwie owocowego koktajlu :)


Składniki:
  • 8 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki lucumy sproszkowanej
  • 80g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z puree dyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  2. Ciasto rozwałkować i "wykrawać" dowolne kształty.
  3. Ciasteczka piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
Prosto, smacznie i zdrowo!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (40 ciasteczek)- ok. 1135kcal
1 ciasteczko- ok. 28kcal

Jesienne SuperfoodsSposób na dynię 2015

11 października 2015

TARTA FIGOWA Z NUTĄ KOKOSA

Pozostaję w temacie słodkości i wykorzystuję sezon na przeurocze, wartościowe i smaczne figi!
Nie chciałam ich zbytnio przerabiać, ponieważ same w sobie mają wyjątkowo pyszny smak i strukturę ;)

Dlatego postanowiłam zrobić tartę bez pieczenia, która zawsze się udaje i smakuje! :)


Składniki:
Spód
  • 200g płatków z ryżu brązowego
  • kilka suszonych fig (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka kokosowego
Krem
  • 100g kaszy jaglanej
  • garść nerkowców
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • świeże figi
Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki pokruszyć na drobno, a figi namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i do formy (wyłożonej folią spożywczą) nałożyć spód, formując również brzegi- odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować w wodzie.
  2. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować je z ugotowaną kaszą, mlekiem kokosowym, stevią na gładki krem.
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować kawałkami świeżych fig. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1885kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

Jesienne Superfoods
 

10 października 2015

MIGDAŁOWA TARTA Z KREMEM ŚLIWKOWYM

Czyli ciasto, którego składnikami są prawie same bakalie! I bez pieczenia!
Coś dla mnie! A jakie są Wasze ulubione ciasta? :)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka migdałów
  • garść rodzynek
Krem 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • garść suszonych śliwek
  • do dekoracji: śliwki suszone, jagody goji, migdały
Przygotowanie:
Spód 
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Migdały rozdrobnić i połączyć z musem rodzynkowym, wyrabiając masę, którą następnie wyłożyć na blaszkę (wyłożoną folią spożywczą).
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z suszonymi śliwkami- masę wyłożyć na wczesniej przygotowany spód.
  3.  Gotową tartę ozdobić śliwkami, jagodami goji i migdałami (całość schłodzić przed podaniem).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1770kcal
1 kawałek- ok. 148kcal 

9 października 2015

JAGLANE MUFFINY Z DYNIĄ I ŻURAWINĄ

Kolejne dyniowe słodkości, które kuszą zarówno kolorem, jak i smakiem!
Co tu dużo pisać- są proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Dodatek lekko kwaskowato- słodkiej żurawiny idealnie pasował do całości :)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 2 banany
  • kawałek dyni
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki żurawiny suszonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z białkami i puree dyniowym.
  2. Kawałek dyni zetrzeć na tarce (średnie oczka).
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masę przełożyć do foremek i piec około 25 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 810kcal
1 muffina- ok. 68kcal


Sposób na dynię 2015Jesienne Superfoods

8 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Jesień czuć już w powietrzu... aura również jesienna, jednak ze słonecznymi przebłyskami! :)
Taki klimat powoduje, że od razu mam ochotę upiec coś, co smakuje jak jesień :)

A za wczoraj złożoną obietnicą na fb, dzisiaj prezentuję pyszne ciacho!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki żołędziowej
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
  • 3 białka jajek
  • garść rodzynek
  • kilka orzechów włoskich
  • gruszki
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszać z mąką żołędziową oraz stevią i cynamonem.
  2. Banana zblendować z jogurtem, dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie, powoli mieszając, dodać do nich pozostałe składniki.
  4. Ciasto przełożyć do formy "keksówki", na wierzch włożyć grube plastry gruszki, całość posmarować syropem daktylowym i oprószyć orzechami.
  5. Ciasto piec około 35 minut w 190 stopniach.

Słodki smak jesieni!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 950kcal
1 kawałek-ok. 68kcal

Jesienne Superfoods

7 października 2015

PALUCHY RYŻOWE Z TOPINAMBUREM

Zorientowałam się, że w otchłani mojej szafki wypełnionej ekologiczną żywnością znajduje się mąka z topinamburu. Więc bez najmniejszego zastanowienia postanowiłam jej użyć i również bez wahania zdecydowałam się na danie wytrawne... i tutaj zaczęły się schody... placuszki... krakersy, a może tym razem paluchy? Tak- to jest myśl! I tak właśnie w mojej głowie narodził się pomysł na wspaniałą przekąskę, którą naprawdę mogę polecić z czystym sumieniem!


Składniki:
  • 100g ryżu czerwonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki z topinamburu
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki koperku
  • garść nasion słonecznika
  • przyprawy: curry, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie: 
  1. Ryż brązowy oraz czerwony ugotować, po czym zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Masę wyłożyć  całości na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu posypać ziarnami słonecznika, które docisnąć dłonią w masę.
  3. Całość piec około 10 minut w 180 stopniach, po czym wyciągnąć i ponacinać na kształt paluchów, piec kolejne 20 minut.
Paluchy zasmakowały również mojej siostrze, która zajadała się nimi ze mną, co tylko może potwierdzić, że był to udany eksperyment! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 paluchów)- ok. 1050kcal
1 paluch- ok. 53kcal

6 października 2015

MAKARON KUKURYDZIANY Z SOSEM DYNIOWYM I TYMIANKIEM

Dzisiaj serwuję bardzo pozytywny obiad, a to za sprawą pięknego żółto- pomarańczowego koloru, który króluje na moim talerzu! (a w zasadzie na patelni ;))

Efektu uzyskany dzięki bezglutenowemu makaronowi z kukurydzą oraz dyni!
Całość z lekkim ziołowym, nietypowym posmakiem tymianku i uroczymi pomidorkami koktajlowymi.

 
Składniki:
  • 50g makaronu kukurydziano- ryżowego spaghetti
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • pomidory koktajlowe
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Dynię ugotować (bez skórki), a następnie lekko poddusić na oleju arganowym z dodatkiem przypraw, na koniec zblendować na gładki sos.
  3. Do gotowego sosu dodać makaron i wymieszać.
  4. Gotowe danie podać z pomidorkami koktajlowymi, tymiankiem oraz lekko uprażonymi ziarnami słonecznika.
Danie jest bardzo sycące, a zarazem lekkie, czyli takie, jak lubię najbardziej! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 520kcal
1 porcja- ok. 260kcal

Wegetariański obiad VSposób na dynię 2015