1 lipca 2015

KALAFIOROWY HUMMUS I KUKURYDZIANE NACHOS

Zestaw do pozazdroszczenia- idealna, pożywna i zdrowa przekąska! :)

Jedną z najbardziej popularnych ostatnio past jest hummus, który można urozmaicać na wiele sposobów, poprzez dodanie np. przeróżnych warzyw.
Ja tym razem postawiłam na pieczonego kalafiora i nie żałuję! :)
Dodając do tego wspaniały w smaku olej arganowy (o którym pisałam tutaj) uzyskałam delikatny, a jednocześnie oryginalny smak.

Hummus podałam z chrupkimi, kukurydzianymi nachos'ami- ta propozycja przypadła do gustu nawet mojemu domowemu amatorowi tych niezdrowych przekąsek :)


Składniki:
Hummus
  • 6 łyżek ciecierzycy
  • 1 kalafior (tylko różyczki)
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Nachos
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • szczypta chilli

Przygotowanie:
Hummus
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości i zblendować na gładką pastę z dodatkiem soli sezamowej, tahini, 1 łyżki oleju arganowego i soku z cytryny.
  2. Kalafiora oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (20 min/ 180 stopni).
  3. Upieczonego kalafiora dodać do pasty z ciecierzycy i ponownie zblendować.
  4. Hummus przełożyć do miski i polać 1 łyżką oleju arganowego, udekorować natką pietruszki i pieczonymi różyczkami kalafiora.
Nachos
  1. Mąki wymieszać z wodą i chilli- wyrobić ciasto (dość długo, aby stało się elastyczne).
  2. Powstałe ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypywać mąką kukurydzianą) i wykrawać koła, które następnie pokroić na trójkąty.
  3. Piec na suchej patelni (teflonowej) z obu stron, po czym odstawić do ostudzenia (jeżeli nie nabiorą chrupkości można je jeszcze zapiec w piekarniku w 180 stopniach/5-7min).
Warto też dodać, że olej arganowy ma korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, paznokci, czy włosów (stosuje się go również w kosmetyce). Dlatego taka przekąska nie dość, że umili wieczorny seans filmowy, czy imprezę to jeszcze zbawiennie wpłynie na urodę :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (50 nachos z hummusem)- ok. 670kcal
1 nachos z hummusem- ok. 13kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

30 czerwca 2015

CHAŁWOWY SERNIK JAGLANY Z CZEREŚNIAMI

Dzisiaj sernik na bazie kaszy jaglanej bez pieczenia, za to ze słodkimi czereśniami! :)

Ciasto, które spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, czy umilić każdą wyjątkową okazję, tudzież przyjęcie :)

Smakuje tak, jak wygląda! :) Jest obłędnie kremowy, słodki, z lekkim posmakiem chałwy... Orzechowy spód i całość uwieńczona czereśniami- to musi być pyszne! :)

A przy tym zdrowy! I czego chcieć więcej? :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście orzechów laskowych
  • garść daktyli
  • 1 łyżka kakao
Masa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
  2. Daktyle odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy laskowe rozdrobnić w blenderze, dodać mus daktylowy, kakao i nasiona chia- dokładnie wymieszać.
  4. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem soku z cytryny i tahini (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie schłodzić.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao- polewę wyłożyć na schłodzony sernik, na wierzchu poukładać wiśnie i posypać kruszonym ziarnem kakao.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2050kcal
1 kawałek- ok. 171kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege Wypieki

29 czerwca 2015

ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z PASTĄ Z GRZYBAMI REISHI

Pora na przystawkę! Ale nie byle jaką :)

Smaki bardzo ciekawe- połączenie czarnej soi (źródła białka) oraz grzybów reishi, które występują w przyrodzie bardzo rzadko.
Grzyby te w Azji uważane są za lekarstwo na wszystko: chronią wątrobę, przeciwdziałają nowotworom, korzystnie wpływają na układ krążenia, czy opóźniają procesy starzenia.

Mają bardzo specyficzny, gorzkawy smak, także przy pierwszej próbie ich użycia polecam obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie i raczej wykorzystywać małe ilości :) Trzeba poznać ich smak, przekonać się do niego i odpowiednio wkomponować w danie. W ten sposób uzyskamy coś nie tylko smacznego, ale jakże zdrowego!


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki czarnej soi
  • 1 łyżka sproszkowanych grzybów reishi
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka ziaren lnu złocistego
  • 1 łyżeczka sosu tamari
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa, curry
Przygotowanie:
  1. Soję namoczyć przez co najmniej 8 godzin, a następnie ugotować (60 minut) i zblendować na gładką pastę z dodatkiem sproszkowanych grzybów reishi, sosu tamari oraz sokiem z cytryny (jeżeli pasta będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę bulionu warzywnego).
  2. Bakłażany umyć, pokroić na plastry, oprószyć przyprawami i ugrillować (10 min/180 stopni).
  3. Na ugrillowane plastry bakłażana nałożyć pastę, a następnie zawijać w ruloniki.
  4. Całość podać z listkami mięty i prażonymi ziarnami lnu.
Był to jeden z większych moich eksperymentów w ostatnim czasie, ze względu na użycie tych jakże ciekawych grzybów :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 roladek)- ok. 390kcal
1 roladka- ok. 33kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

28 czerwca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM KOMOSOWYM I OWOCAMI

Często tak mam, że nie umiem zdecydować się na jeden rodzaj owoców.
Najchętniej zjadłabym wszystkie owoce lata! :) Co widać na moich dzisiejszych ciasteczkach...

Są to małe kruche ciasteczka, wypełnione kremem na bazie komosy ryżowej i udekorowane kolorowymi owocami :)


Składniki:
Ciasteczka

  • 5 łyżek mąki z komosy
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka masła (pasty) słonecznikowego
Krem
  • 5 łyżek komosy ryżowej białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 laska wanilii
  • owoce: truskawki, jagody, czereśnie, morele

Przygotowanie:
Ciasteczka 
  1. Banana zblendować, po czym wymieszać z mąkami i masłem słonecznikowym- wyrobić ciasto.
  2. Małe foremki wyłożyć ciastem i piec około 10- 15 min w 160 stopniach.
Krem
  1. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem stevi i miąższu z laski wanilii, pod koniec gotowania dodać płatki ryżowe (gotować jeszcze 5 min)- odstawić do wystygnięcia.
  2. Całość zblendować na gładki krem i nałożyć do wczesniej upieczonych ciasteczek.
  3. Na wierzch każdego ciasteczka poukładać owoce.
Ale mieliśmy zabawę z narzeczonym przy konsumowaniu tych ciasteczek :) Bo zdecydować się na jaki owoc akurat mamy ochotę nie było takie proste! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 1210kcal
1 ciasteczko- ok. 48kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie

27 czerwca 2015

ZIELONA SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I MIESZANKĄ ZIAREN

Lato w pełni, a przynajmniej na straganach (bo z pogodą różnie bywa).
Ja korzystam ile mogę i dlatego dzisiaj kolejna propozycja na lekki obiad, czyli zielona sałatka z czarnym ryżem i mieszanką pysznych, wartościowych ziarenek :)

Nieskomplikowana w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu, czy pracy- wystarczy jedynie kilka pysznych składników i gotowe! :)


Składniki:
  • 6 łyżek ryżu czarnego
  • garść młodego groszku
  • kawałek kalarepy
  • 2 pomidory śliwkowe żółte
  • 1 łyżeczka ziaren lnu złocistego
  • 1 łyżeczka nasion konopi łuskanych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • koperek
  • kilka liści sałaty
  • sos tamari
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować,  groszek również lekko obgotować (2 minuty).
  2. Kalarepę i pomidory pokroić na kawałki, koperek drobno posiekać.
  3. Ziarna uprazyć na suchej, teflonowej patelni.
  4. Wszystkie składni wymieszać ze sobą.
  5. Sałatkę podawać na liściach sałaty, skropić sosem tamari.
Propozycja idealna na letnie oczyszczenie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal

Letnie oczyszczenie

26 czerwca 2015

SAJGONKI Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI

Bardzo dawno nie robiłam sajgonek, które tak lubię :)
Ale, że byłam już po obiedzie, a nadchodził czas deseru to padło na wybór sajgonek podanych na słodko!
Z moim ulubionym kremem jaglanym i pysznymi, świeżymi owocami!

Takie sajgonki możemy zjeść razem z naszymi pociechami, nawet tymi najmniejszymi i myślę, że wszystkim zasmakują! :)


Składniki:
  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevin'u (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • owoce świeże: jagody, truskawki, morele
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować do całkowitej miękkości w mleku migdałowym z dodatkiem stevin'u i miąższem z jednej laski wanilii- ostawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na krem.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, nałożyć po łyżce kremu, warstwę owoców, kolejną łyżkę kremu, po czym zawinąć.
  4. Całość podać z dodatkiem owoców.

Deser jest bardzo delikatny w smaku, a jednak treściwy :) Takie sajgonki można podać z kremem owocowym (do kremu dodać owoce i razem zblendować), bądź z dodatkiem bakalii, czy sosów owocowych!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 440kcal
1 sajgonka- ok. 88kcal

Letnie oczyszczenie

25 czerwca 2015

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

FIT, VEGAN, BEZGLUTENOWE!!!


Czyli takie 3w1! :)

Wiele z nas zna dobrze to ciasto pod nazwą "pleśniak", kruchy spód, owoce i kruszonka.
Jednak zazwyczaj takie ciasta to bomba kaloryczna, moja wersja jednak, jak i wszystkie inne ciasta jest dietetyczna!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 małe banany
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 1,5 łyżki białej tahini
  • 20g cukru waniliowego bio
  • truskawki

Przygotowanie: 
  1. Banany zblendować z mlekiem migdałowym.
  2. Dodać mąkę migdałową, jaglaną, 3 łyżki mąki amarantusowej i 1 łyżkę tahini oraz cukier waniliowy- bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (zostawić na kruszonkę 1/6 całego ciasta), na to poukładać truskawki- piec około 30 minut w 170 stopniach.
  4. Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mąki amarantusowej, pół łyżki tahini i wymieszać, po czym odstawić do schłodzenia w lodówce (20min).
  5. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Polecam! Przetestowane na mojej siostrze, która stwierdziła, że "wygląda, jak pleśniak, ale smakuje lepiej!" :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1265kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiPrzysmaki dla taty 5