9 czerwca 2015

LEKKIE BUŁECZKI Z OWOCAMI

Nieustanne szaleństwo truskawkowe trwa! A rozpoczyna się kolejne- morelowe!
Chyba już większość z Was zdążyła zauważyć, że uwielbiam owoce, zwłaszcza te sezonowe :)

Zatem postanowiłam ten duet truskawkowo- morelowy wykorzystać do przygotowania bardzo lekkich bułeczek o kokosowo- migdałowym posmaku :)


Składniki:
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • truskawki
  • morele
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z białkiem i jogurtem.
  2. Dodać mąkę migdałową oraz wsianą i wymieszać.
  3. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie bułeczek, a na wierzch poukładać owoce- piec 20 minut w 180 stopniach.
Wspaniałe na podwieczorek, drugie śniadanie, czy po prostu jako coś słodkiego do filiżanki kawy :)
A podczas pieczenia unoszący się aromat wszystkich trzech mąk jest nie do opisania! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 bułeczki)- ok.  540kcal
1 bułeczka- ok. 135kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

8 czerwca 2015

KOKOSOWY NERNIK Z ŻURAWINĄ I TRUSKAWKAMI

WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, LETNIE CIASTO BEZ PIECZENIA!

Serniki z nerkowców to obecnie mój nr 1 jeżeli chodzi o słodkości! Zdecydowanie nie mogę się nim oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku :)


Ta kremowa, słodka masa z nerkowców przebija wszystkie tradycyjne kremy, masy i bite śmietany!
Zazwyczaj do takiego ciasta przygotowuję spód na bazie bakalii i owoców suszonych, tym razem jednak poeksperymentowałam i wykonałam go z mąki kokosowej! Smak? Po prostu brak słów, by go opisać!
A wykończeniem całości oczywiście polskie truskawki- nie mogło być inaczej :)


Składniki:
Spód
  • 2 garście żurawiny
  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • 8 łyżek mleczka kokosowego (płynna część)
Masa
  • 250g orzechów nerkowca
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżeczki stevi
  • truskawki

Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Dodać mąkę kokosową, mleczko kokosowe i dokładnie połączyć.
  3. Do formy wyłożonej folią spożywczą wyłożyć spód, mocno ugniatając i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (8-12h) w wodzie (lub mleku), a następnie odcedzić i zblendować na bardzo gładką masę, dodając stałą część mleczka kokosowego i stevię.
  2. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Na wierzch poukładać kawałki truskawek- całość odstawić do schłodzenia w lodówce, bądź zamrażarce.

Jest to ciasto, które zdecydowanie powtórzę w najbliższym czasie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2270kcal
1 kawałek- ok. 189kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

7 czerwca 2015

ZAPIEKANKA JAGLANA Z CZARNĄ FASOLKĄ I BOTWINĄ

Po wszystkich letnich słodkościach z truskawkami czas na danie obiadowe!

Zapiekanka również w wiosenno-letnim klimacie ze świeżą botwiną, koprem!
Bardzo pożywna! Świetnie nadaje się również, jako danie na wynos- do szkoły, pracy, czy na piknik! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (OWOCOWY RAJ)*
  • 1 wiązka botwiny (głównie łodygi)
  • 4 łyżki czarnej fasolki 
  • 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki mąki z topinamburu
  • koperek
  • przyprawy: kurkuma, sos tamari
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną najpierw opłukać, a następnie ugotować z dodatkiem kurkumy.
  2. Fasolkę namoczyć (12 godzin), po czym również ugotować.
  3. Połączyć ze sobą ugotowaną kaszę, fasolę, mąkę, ziarna słonecznika, posiekany koperek i sos tamari.
  4. Masę wyłożyć do formy, a na wierzch wyłożyć drobno pokrojoną botwinę.
  5. Całość zapiekać przez około 35- 40 minut w 190 stopniach.
Zdrowe danie dla całej rodziny gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 porcji)- ok. 1060kcal
1 porcja- ok. 42kcal

Nowalijki w kuchni

6 czerwca 2015

CIASTO OWSIANO- MIGDAŁOWE Z OWOCAMI

Pogoda nas rozpieszcza, zatem i plony owców dopisują :)
Nie mogę się oprzeć słodyczy naszych polskich truskawek, dlatego używam ich do przygotowania dać codziennie! :)

Dzisiaj słodkie ciasto, bardzo delikatne i proste, ale słodycz owoców i aromat mąki migdałowej robią swoje.
Ciasto jest bardzo delikatne również za sprawą mąki owsianej, która idealnie wkomponowała się w cały wypiek!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 białka jajek
  • 2 banany
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • płatki migdałowe
  • truskawki
  • borówki

Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z mlekiem i białkami.
  2. Dodać mąki, stevię i wymieszać.
  3. Całość przelać do formy, a na wierzch poukładać owoce- całość piec 35 minut  w 190 stopniach.
  4. Ostudzone ciasto podawać posypane płatkami migdałowymi.

Myślę, że w tak piękną pogodę nikt nie odmówi sobie kawałka pysznego (i dietetycznego!) ciasta z owocami! Mi najlepiej smakuje w towarzystwie zimnego koktajlu! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1500kcal
1 kawałek- ok. 125kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

5 czerwca 2015

CZEKOLADOWE CIASTO BEZ PIECZENIA

Dzisiaj szybkie, bezproblemowe ciasto, które nie wymaga pieczenia!
Idealne na ciepłe dni!

O smaku czekolady, zatem na pewno skradnie podniebienie niejednego łasucha i nie tylko tego na diecie!! :)

Wzbogacone o smak kokosa i jakże wartościowe jagody goji!


Składniki:
  • 200g fasoli adzuki (OWOCOWY RAJ)*
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki jagód goji

Przygotowanie:
  1. Fasolę adzuki namoczyć, a następnie ugotować i zblendować na gładko.
  2. Banany zblendować z mąką kokosową.
  3. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i wyłozyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia)- na wysokość około 2 cm.
  4. Na wierzch powciskać jagody goji i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Pyszne, czekoladowe ciasto gotowe!
Bez pieczenia i niezdrowych kalorii! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1300kcal
1 kawałek- ok. 81kcal

4 czerwca 2015

WIOSENNA SAŁATKA Z MAKARONEM KUKURYDZIANYM, SZPARAGAMI I BOTWINĄ

Wiosna, a w zasadzie już lato na całego!!
Za oknem słonecznie, więc tak również musi być na moim talerzu!

Dzisiaj proponuję wszystkim odzwierciedlenie pięknej pogody w lekkim i pełnym witamin daniu! :)


Składniki:
  • 30g makaronu kukurydziano- ryżowego świderki
  • kilka szparagów
  • kilka łodyg botwiny z liśćmi
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • koperek
  • sos tamari
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Ze szparagów odciąć 1/3 dolnej części i ugotować na parze.
  3. Botwinę posiekać i również ugotować.
  4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą- podawać na zimno lub ciepło skropione sosem tamari.
Prosto, szybko, lekko i letnio! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 300kcal

Szparagowe<3Love Nowalijki w kuchni

3 czerwca 2015

KOKOSOWO- KAKAOWY GALARETKOWIEC Z CHIA

Nasiona chia z dnia na dzień zyskują coraz większą popularność. I nic dziwnego!
Są przepełnione wartościami odżywczymi, o których pisałam już nie raz :)

Spotykamy je zazwyczaj w przeróżnych deserach, a najczęściej w połączeniu z mleczkiem kokosowym i owocami. Zgadzam się, że taki deser smakuje rewelacyjnie, ale ja poszłam o krok dalej!

Nasiona chia wykorzystałam do przygotowania ciasta- garaletki o dwóch smakach: kokosowym i kakaowym :)

Ciasto jest niezwykle lekkie i przyznam, że smakuje lepiej, niż tradycyjne galaretki!
A już na pewno przewyższa je wartościami odżywczymi :)


Składniki:
  • 1/3 szklanki nasion chia (OWOCOWY RAJ)*
  • 4 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej 
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • 4 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie: kruszone ziarno kakao

Przygotowanie:
  1. 1,5 szklanki mleka kokosowego zagotować z miąższem laski wanilii, a 0,5 szklanki mleka wymieszać z 4 łyżkami mąki kokosowej i dodać do wcześniej zagotowanego mleka- pod koniec gotowania dodać 2 łyżeczki agaru (energicznie mieszając).
  2. Kokosową warstwę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do stężenia.
  3. Nasiona chia namoczyć w 2 szklankach mleka z dodatkiem stevi (co najmniej przez 4 godziny).
  4. Następnie dodać kakao i wymieszać, po czym zagotować, podczas gotowania dodać 2 łyżeczki agaru (również energicznie mieszając) i przełożyć na wcześniej przygotowaną warstwę kokosową- ponownie odstawić do stężenia.
  5. Gotowy galaretkowiec podawać z kruszonym ziarnem kakao.
To słodka propozycja idealna na zbliżające się ciepłe dni :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 78kcal

Lecznicza moc ukryta w nasionach chia