15 grudnia 2014

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC

Kolejna odsłona uwielbianego przez wszystkich makowca, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Tym razem wersja dla "bezglutenowców" :) Bo każdy ma prawo to słodkich szaleństw w święta :)


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
Masa makowa
  • 100g maku
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść daktyli
  • 1 łyżka suszonej skórki z cytryny
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Masę przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Z małej części ciasta upiec ciasteczko w kształcie gwiazdki.
Masa makowa
  1. Mak wraz z płatkami i cynamonem namoczyć w mleku (przez około godzinę), a następnie zagotować.
  2. Dodać daktyle i dokładnie zblendować całość.
  3. Do masy dodać pokruszone nerkowce oraz skórkę z cytryny i wymieszać.
  4. Masę makową przełożyć na spód ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy makowiec udekorować ciasteczkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Ktoś się skusi? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1530kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014

14 grudnia 2014

CYTRUSOWY MUS OWSIANY/ WYNIKI KONKURSU ŚWIĄTECZNEGO

Zastanawiałam się jakby szybko i prosto wykorzystać cytrusy do przygotowania śniadania.
W tym samym momencie zorientowałam się, jak dawno nie jadłam płatków owsianych...
Tak powstał pomysł na szybki cytrusowy mus owsiany pełny witaminy C! :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • pół grejpfruta
  • 2 mandarynki
  • pół banana
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, poczekać aż napęcznieją, po czym gotować przez 3 minuty z dodatkiem stevi.
  2. Gotowe płatki zblendować z bananem i mandarynkami.
  3. Do całości dodać kawałki grejpfruta i wymieszać.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 350kcal


WYNIKI KONKURSU ŚWIĄTECZNEGO!!!

Na początku chciałabym podziękować wszystkim osobom, które nadesłały swoje przepisy.
Tak, jak się spodziewałam wszystkie Wasze propozycje były niezmiernie smakowite, a co za tym idzie wybór Zwycięzców nie był łatwy.

Oceniałam oczywiście prozdrowotność składników użytych w przepisie oraz prezentację słodkości i napisu "Owocowy Raj.eu". Po dłuższym zastanowieniu zostały wyłonione przepisy- zwycięski oraz wyróżnienie:

ZWYCIĘZCA:
"Dietetyczne kakaowe muffinki z cynamonową nutą i kremem migdałowym" Oli

 

Ola wygrywa koszyk produktów o wartości 70zł!!!

WYRÓŻNIENIE:
"Dwukolorowe muffinki świąteczne w kształcie gwiazdek" Magdy


Magda wygrywa koszyk produktów o wartości 30zł!!!
 
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz gratuluję! Możecie skorzystać z rabatu w wysokości 10 zł przy składaniu zamówienia w sklepie Owocowy Raj. eu- trzeba jedynie wpisać kod FOODMANIA10 przy finalizacji zamówienia :)

13 grudnia 2014

BUDYŃ JAGLANY "BAKALIOWIEC"

Już wielokrotnie przekonałam się, że kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym produktem.
Świetnie nadaje się do przyrządzenia różnego rodzaju kremów, czy innych deserów.

Pomyślałam, że dawno nie jadłam budyniu, a w okresie świątecznym na pewno nie może zabraknąć w nim bakali, które ubóstwiam!! :)

Tak też powstał mój budyń jaglany "bakaliowiec". Do przygotowania go musimy rzeczywiście poświęcić kilka minut więcej, niż w przypadku tych z paczki... ale efekt, a przede wszystkim wartości odżywcze, które zawiera są tego warte!! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • kilka rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i dodatkiem stevi (zostawić około 4 łyżek mleka).
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z 4 łyżkami mleka i nerkowcami na bardzo gładką masę.
  3. Do budyniu dodać rodzynki i pokrojone drobno morele- całość wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 685kcal
1 porcja- ok. 343kcal

Lekkie Święta

12 grudnia 2014

CYKORIA ZAPIEKANA Z SOSEM POMIDOROWYM

Podczas szału świątecznych słodkości, coś dla odmiany- cykoria zapiekana z sosem pomidorowym i podana z aromatycznym czarnym ryżem i pieczoną dynią :)

Danie bardzo lekkie, ale w smaku ciekawe :)


Składniki:
  • 2 cykorie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 8 łyżek czarnego ryżu
  • 300g dyni piżmowej
  • przyprawy: papryka słodka, oregano, bazylia,  sól morska, pieprz (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Cykorie obgotować przez 2-3 minuty i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Pomidory poddusić na patelni z przyprawami, tak aby powstał gęsty sos.
  3. Cykorie ułożyć na blaszce i polać sosem, a następnie zapiekać przez około 25 -30 minut (powinny być lekko chrupkie, ale w środku wilgotne).
  4. Zapieczone cykorie podawać z ugotowanym czarnym ryżem i ugrillowaną dynią.
Prosto i smacznie, a przy tym jak dietetycznie :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 105kcal

Wegetariański obiad IV

11 grudnia 2014

ŻOŁĘDZIOWY KEKS CYNAMONOWY

Wyrazisty smak mąki żołędziowej w połączeniu z cynamonem to jest to!
Mąka żołędziowa potęguje wszelkie naturalne aromaty i dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi idealnie wpisuje się w przepisy na świąteczne wypieki!

Dodatek bakali dopełnił całości i tak powstał obłędny (i jak do tej pory mój najlepszy) keks! :)


Składniki:
  • 6 łyżek mąki z żołędzi
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 białka jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bakalie (skórka cytrynowa, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, żurawina)
Przygotowanie:
  1. Płatki orkiszowe zmielić na mąkę.
  2. Banany zblendować z cynamonem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek, powoli mieszając, dodać mąkę z żołędzi, zmielone płatki, zblendowane banany, mleko i bakalie.
  5. Masę przelać do sylikonowej formy "keksówki" i piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 885kcal
1 kawałek- ok. 89kcal

Korzenne przysmakiLekkie ŚwiętaWigilia 2014

10 grudnia 2014

PIERNIK SOJOWO- GRYCZANY Z POWIDŁAMI

Muszę przyznać, że nie jest to typowa wersja piernika, ale na pewno zdrowa, bezglutenowa i pyszna!
Dodatek konfitury jagodowej tylko podbił smak ciasta! :)


Składniki:
  • 8 łyżek mąki sojowej
  • 4 łyżki płatków gryczanych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki konfitury jagodowej Bonne Maman
Przygotowanie:
  1. Płatki gryczane zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki (oprócz konfitury i orzechów) dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
  3. Masę przełożyć do sylikonowej keksówki i na wierzch wyłożyć orzechy włoskie.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy piernik odstawić do wystygnięcia, po czym przekroić wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal

Korzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na świętaLekkie Święta

9 grudnia 2014

JAGLANE CIASTECZKA Z ORZECHAMI 3-składnikowe!

Ekspresowe w wykonaniu, a pod względem smaku niepowtarzalne!
Takie zdrowe i proste słodkości są najlepszym rozwiązaniem, gdy najdzie nas ochota na małe "co nieco", bądź gdy po prostu nie mamy nic innego w swoich kuchennych zapasach ;)

Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 garście orzechów włoskich (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Banana rozgnieść i wymieszać z kaszą.
  3. Uformować ciasteczka, a na środek każdego wcisnąć po jednym orzechu.
  4. Piec około 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Szybkie, proste- nie mogą się nie udać! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 850kcal
1 ciasteczko- ok. 47kcal

Lekkie Święta