13 grudnia 2016

KREM BURACZKOWY Z FETĄ

Wbrew pozorom bardzo sycący! Z charakterem dzięki fecie!
Bogaty w magnez, żelazo, witaminy B i C!

Buraki to warzywo o bardzo ciekawym smaku, w połączeniu z odpowiednimi dodatkami może stanowić pyszne danie!
Są bardzo wartościowe, zatem warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy jesteśmy osłabieni i często posiadamy niedobory przeróżnych pierwiastków i witamin!


Składniki:
  • 5 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 plastry sera feta
  • kiełki brokułu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać ze skórki i ugotować (zostawić 1,5 szklanki wywaru, w którym się gotowały), po czym zetrzeć na tarce.
  2. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć czosnek.
  3. Dodać starte buraki, całość przyprawić i podsmażyć.
  4. Zawartość patelni zblendować na krem wraz z wywarem.
  5. Gotowy krem podawać z fetą oraz kiełkami, całość posypać sezamem. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal

12 grudnia 2016

SZYBKA JAGLANKA Z MIODEM I MASŁEM ORZECHOWYM

Czasem w tak zimny i ponury wieczór jak dzisiejszy lubię zjeść ciepłą, sycącą jaglankę... z kremowym masłem orzechowym i słodkim miodem... to jest to!

Takie propozycje zazwyczaj lądują na Waszych stołach zapewne w porze śniadaniowej.
Jednak gdy po całym dniu potrzebujemy rozgrzania i uzupełnienia energii to będzie dobry wybór! :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka (dowolnego)
  • szczypta stewi
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • trochę morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane ugotować w wodzie z dodatkiem stewi, w trakcie gotowania dodać mleko.
  2. Owsiankę przełożyć do miseczki i podać z miodem oraz masłem orzechowym, a na koniec posypać morwą.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 370kcal

11 grudnia 2016

AMARANTUSOWO- KOKOSOWE BABECZKI Z POKRZYWĄ

Jeszcze nigdy nie próbowałam na nasion pokrzywy, a tym bardziej w wypiekach!
Ale do odważnych świat należy, więc mieszam trochę mąki, trochę amarantusa, kakao i pokrzywę i piekę babeczki! ;)


Składniki:
  • 35g amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka nasion pokrzywy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • kilka suszonych moreli
  • 9 migdałów
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami, stewią oraz pokrzywą.
  2. Do masy wmieszać amarantus, mąkę, kakao oraz pokrojone morele.
  3. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu każdej babeczki wcisnąć migdał- piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
Dla tych, którzy sceptycznie podchodzą do tego przepisu zaznaczę, że smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny, dodaje jedynie ciekawą nutę :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (9 babeczek)- ok. 940kcal
1 babeczka- ok. 104kcal

10 grudnia 2016

PUDDING JAGLANY Z MUSEM MANGO I ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI

Kiedyś nie wyobrażałam sobie śniadań na słodko, ale od jakiegoś czasu moje upodobania uległy zmianie i nie wyobrażam sobie śniadania innego, niż właśnie na słodko! ;)
Bo przecież najlepiej rozpocząć dzień od słodyczy, dodającej energii i zdrowej!

Tak też powstał ten przepis, w pewien weekendowy poranek :)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 400ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • mango
  • kilka orzechów brazylijskich
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać w wodzie i ugotować na mleku, pod koniec gotowania dodać miód i masło orzechowe- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem, przełożyć do słoiczka.
  3. Mango obrać, pokroić na kawałki i również zblendować na mus- wyłożyć na krem jaglany.
  4. Całość podać z orzechami brazylijskimi.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 925kcal
1 porcja- ok. 463kcal

9 grudnia 2016

KRUCHE TARTALETKI Z KAWOWYM KREMEM I MORWĄ BIAŁĄ

Smak kawy ceni sobie pewnie nie jeden z Was!
Osobiście kawy nie pijam, ale smak tych tartaletek mnie zauroczył i czuję, że kawa zagości częściej w moim menu! ;)


Składniki:
Tartaletki
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • duży banan (lub 2 małe)
Krem
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka miodu
  • garść morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto.
  2. Foremki na tartaletki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
  3. Kawę zaparzyć w małej filiżance, a kaszę jaglaną ugotować- pod koniec gotowania dodać zaparzoną kawę.
  4. Ostudzoną kaszę zblendować z miodem- krem nałożyć na upieczone spody.
  5. Każdą tartaletkę posypać morwą białą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 duże tartaketki)- ok. 1200kcal
1 tartaletka- ok. 400kcal

8 grudnia 2016

KOKOSOWO- JAGLANA SZARLOTKA Z MIODEM

To ciasto przebija chyba wszystkie ciasta z kaszy jaglanej, które do tej pory upiekłam!
Delikatna... rozpływająca się w ustach... słodka... z aromatem jabłek z cynamonem :)


Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta stewi
  • 2 jabłka
  • trochę soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • do podania: miód, masło orzechowe
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać dwukrotnie w wodzie, ugotować również w wodzie, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę wymieszać ze stewią, masłem orzechowym oraz mąką kokosową.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie nałożyć masę na spód oraz boki.
  4. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie plasterki, które następnie wyłożyć warstwami na przygotowany spód (każdą warstwę posypać cynamonem i lekko skropić sokiem z cytryny).
  5. Całość przykryć kolejną warstwą masy z kaszy- piec około 45/50 minut w 175 stopniach.
  6. Przed podaniem ciasto odstawić do wystygnięcia, aby się łatwiej kroiło.
  7. Każdy kawałek podać z miodem i masłem orzechowym. 

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1600kcal
1 kawałek- ok. 200kcal

7 grudnia 2016

OWOCOWY DESER Z TROPIKALNYM MUSLI

Uwielbiam przeróżne musli! Można je skomponować dosłownie ze wszystkim i stworzyć pyszny, lekki deser lub śniadanie :)
Są pełnowartościowe, dodają energii i świetnie smakują!


Składniki:
  • mango
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • garść winogron
  • 5 łyżek musli tropikalnego
  • 1 łyżka przysmaku kokosowego z kakao
Przygotowanie:
  1. Maliny zblendować z mlekiem i przełożyć na dno słoiczka.
  2. Następnie poukładać kilka winogron oraz 3 łyżki musli.
  3. Mango obrać ze skórki i zblendować na mus, który wyłożyć jako kolejną warstwę do słoiczka.
  4. Kolejno wyłożyć 2 łyżki musli, maliny oraz posypać całość przysmakiem kokosowym z kakao.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 460kcal