11 maja 2016

CHŁODNIK BOTWINKOWY Z KASZĄ JAGLANĄ I NASIONAMI KONOPI

Sezon na botwinę trwa! Szkoda zatem nie skorzystać z tego uroczego warzywa!
Można je wykorzystać na wiele sposobów, jednak najpopularniejszym z nich jest zupa botwinkowa, bądź chłodnik :)

Ja ze względu na piękną aurę za oknem postanowiłam przyrządzić chłodnik, ale troszkę inny bo z dodatkiem kaszy jaglanej i nasion konopi (które są bogatym źródłem białka roślinnego).


Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • wywar warzywny
  • duży jogurt naturalny
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 1 łyżka nasion konopi
  • kiełki słonecznika
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Botwinę umyć, posiekać i ugotować w wywarze warzywnym (wraz z liśćmi), odstawić do ostudzenia.
  2. Do ostudzonej zupy botwinowej dodać sól oraz jogurt naturalny i wymieszać.
  3. Gotowy chłodnik podać z ugotowaną kaszą jaglaną, nasionami konopi i kiełkami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 730kcal
1 porcja- ok. 183kcal  

10 maja 2016

BURACZKOWA PASTA Z SOCZEWICY

Czasem brakuje mi pomysłów na pyszne, nietypowe śniadanie. Zdarza się to zwłaszcza w weekend, kiedy poranki można spędzić leniwie, a na gotowanie mam nieco więcej czasu.

I tu pojawia się pytanie: na słodko czy wytrawnie? :) Wtedy otwieram szafkę, lodówkę i improwizuję!
Z tej improwizacji powstała ostatnio pasta buraczkowa na bazie ciecierzycy.
Bardzo zdrowa, pożywna i smaczna!


Składniki:
  • 150g zielonej soczewicy
  • 2 buraki
  • 1 łyżka nasion babki jajowatej
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: ajowan, sól himalajska, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • do podania: lniane raw chlebki z kapustą kiszoną
Przygotowanie:
  1. Soczewicę ugotować (około 40 minut) i ostudzić.
  2. Buraki obrać ze skórki i również ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  3. Ugotowane buraki zblendować wraz z soczewicą, olejem arganowym, nasionami babki jajowatej, ajowanem i solą.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 720kcal
1 porcja- ok. 144kcal

9 maja 2016

TWAROGOWE CIASTO BEZGLUTENOWE Z POLEWĄ

To ciasto zawiera sporą ilość białka, dlatego polecam je szczególnie wszystkim trenującym ;)

Nie wymaga użycia wyszukanych produktów, wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników i możemy cieszyć się zdrowych oraz pysznym deserem :)


Składniki:
Ciasto
  • 400g sera twarogowego chudego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 banany
  • 4 białka jajek
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (Green Essence)*
  • 3 łyżki mąki ryżowej
Polewa 
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w 180 stopniach.
  3. Składniki na polewę zblendować ze sobą, ostudzone ciasto podać z polewą i posypać ziarnami konopi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1102kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

8 maja 2016

OWSIANA GRANOLA Z NEKTAREM KOKOSOWYM

Z domową granolą jest zawsze taki problem, że jest jej za mało! ;)
Ile bym nie zrobiła tyle zjem!

Zachęcam Was do przygotowania swojej własnej granoli, ponieważ wtedy macie pewność co jecie! Nie ma w niej zbędnych tłuszczów, cukrów, czy dodatkowej chemii...
A przy tym można dorzucić do niej bakalie i dodatki, które najbardziej lubicie- ty wy wybieracie, a nie tobi tego producent za Was! ;)


Składniki:
  • 100g płatków owsianych
  • 100g migdałów
  • 150g rodzynek
  • garść jagód goji
  • 6 łyżek nektaru kokosowego
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane, migdały i rodzynki wymieszać z nektarem kokosowym.
  2. Całość wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 160 stopniach- co chwile mieszając.
  3. Do całości (po ostygnięciu) dodać jagody goji, przechowywać w zamkniętym pojemniku.
 Taka granola może stanowić nie tylko bazę do śniadania, ale również do przeróżnych deserów! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.  

Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 1570kcal
1 porcja- ok. 196kcal

7 maja 2016

MAKARON OWSIANY Z SOSEM POMIDOROWO- DYNIOWYM

Za oknem piękna pogoda, zatem nie ma co poświęcać godzin na przygotowanie obiadu!

Moja propozycja na szybki, aczkolwiek smaczny wegański obiad to makaron z sosem pomidorowo- dyniowym! Delikatny, lekki i sycący- po takim obiedzie nie musicie obawiać się, że dopadnie Was jakiekolwiek uczucie ciężkości ;)

Zatem szybko robimy obiad, a potem idziemy na długi wiosenny spacer! ;)


Składniki:
  • 120g makaronu owsianego rurki (Green Essence)*
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka tartej dyni
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • przyprawy: suszone płatki pomidora, sól himalajska, pomidor suszony z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Przecier pomidorowy podgrzać na patelni wraz z tartą dynią oraz solą himalajską i przyprawą suszony pomidor z czosnkiem i bazylią.
  3. Gotowy makaron podać z sosem, na wierzchu posypać suszonymi płatkami pomidora oraz płatkami drożdżowymi- całość ozdobić pomidorkami.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 585kcal
1 porcja- ok. 293kcal

6 maja 2016

JAGLANE KOKOSANKI

I znowu kasza jaglana króluje w postaci pysznych kokosanek!
Dawno temu, jak odkryłam, że kasza jaglana i kokos to genialne połączenie stwierdziłam, że na stałe zagości  moim menu :)

Kokosanki są podwójnie kokosowe, a to za sprawą wiórków kokosowych oraz syropu kokosowego! :)
Do trochę mąki ryżowej, masła z migdałów i przepis na genialne słodkości gotowe!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek syropu kokosowego 
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła z blanszowanych migdałów
  • 6 łyżek mąki ryżowej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie. 
  2. Następnie wymieszać z masłem migdałowym, syropem kokosowym i mąką ryżową. 
  3. Z masy uformować małe ciasteczka, który następnie obtoczyć w wiórkach. 
  4. Kokosanki piec około 20 minut w 175 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.  
 
Kalorie:
Całość (35 kokosanek)- ok. 1225kcal
1 kokosanka- ok. 35kcal

5 maja 2016

KOKOSOWO- ZBOŻOWE CIASTO Z POLEWĄ

Czyli totalna improwizacja z produktów, które akurat miałam pod ręką! :)

Wyszło smacznie i bardzo pożywnie. Kawałek takiego ciasta idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ zawiera kaszę jaglaną i płatki wielozbożowe!

Nie jest nudne i suche w smaku, bo dodałam masę z mleczkiem kokosowym i polewę bananowo- kakaową! :)


Składniki:
Ciasto
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 6 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki nektaru kokosowego
Masa
  • 50g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
Polewa
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Banany zblendować z płatkami, kakao oraz nektarem i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz lnem.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Kaszę opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym ze stevią.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na upieczone ciasto.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao.
  2. Polewę wyłożyć na sam wierzch i posypać wiórkami kokosowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1725kcal
1 kawałek- ok. 144kcal