7 maja 2016

MAKARON OWSIANY Z SOSEM POMIDOROWO- DYNIOWYM

Za oknem piękna pogoda, zatem nie ma co poświęcać godzin na przygotowanie obiadu!

Moja propozycja na szybki, aczkolwiek smaczny wegański obiad to makaron z sosem pomidorowo- dyniowym! Delikatny, lekki i sycący- po takim obiedzie nie musicie obawiać się, że dopadnie Was jakiekolwiek uczucie ciężkości ;)

Zatem szybko robimy obiad, a potem idziemy na długi wiosenny spacer! ;)


Składniki:
  • 120g makaronu owsianego rurki (Green Essence)*
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka tartej dyni
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • przyprawy: suszone płatki pomidora, sól himalajska, pomidor suszony z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Przecier pomidorowy podgrzać na patelni wraz z tartą dynią oraz solą himalajską i przyprawą suszony pomidor z czosnkiem i bazylią.
  3. Gotowy makaron podać z sosem, na wierzchu posypać suszonymi płatkami pomidora oraz płatkami drożdżowymi- całość ozdobić pomidorkami.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 585kcal
1 porcja- ok. 293kcal

4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam makaronu owsianego, ale przypuszczam, że musi być smaczny... zwłaszcza podany na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności!
    Prostota górą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż człowiek tęskni za dynią :) Szkoda, że nie pomroziłam sobie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam kiedyś takie danie. Ten sos pomidorowy dyniowy to było cudo i był o wiele lepszy od zwykłego pomidorowego :D

    OdpowiedzUsuń