6 maja 2016

JAGLANE KOKOSANKI

I znowu kasza jaglana króluje w postaci pysznych kokosanek!
Dawno temu, jak odkryłam, że kasza jaglana i kokos to genialne połączenie stwierdziłam, że na stałe zagości  moim menu :)

Kokosanki są podwójnie kokosowe, a to za sprawą wiórków kokosowych oraz syropu kokosowego! :)
Do trochę mąki ryżowej, masła z migdałów i przepis na genialne słodkości gotowe!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek syropu kokosowego 
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła z blanszowanych migdałów
  • 6 łyżek mąki ryżowej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie. 
  2. Następnie wymieszać z masłem migdałowym, syropem kokosowym i mąką ryżową. 
  3. Z masy uformować małe ciasteczka, który następnie obtoczyć w wiórkach. 
  4. Kokosanki piec około 20 minut w 175 stopniach. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.  
 
Kalorie:
Całość (35 kokosanek)- ok. 1225kcal
1 kokosanka- ok. 35kcal

6 komentarzy:

  1. Kaszę jaglaną w słodkim wydaniu bardzo lubię i chyba częściej w takiej wersji u mnie bywa, niż w wytrawnej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trufle, ciasteczka, kokosanki... kasza jaglana to naprawdę świetna baza do zdrowych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu wspaniałe :-) podrzuć kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko, co jest kokosowe, jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kokso i jaglana? Lepiej być nie może ;D

    OdpowiedzUsuń