5 maja 2016

KOKOSOWO- ZBOŻOWE CIASTO Z POLEWĄ

Czyli totalna improwizacja z produktów, które akurat miałam pod ręką! :)

Wyszło smacznie i bardzo pożywnie. Kawałek takiego ciasta idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ zawiera kaszę jaglaną i płatki wielozbożowe!

Nie jest nudne i suche w smaku, bo dodałam masę z mleczkiem kokosowym i polewę bananowo- kakaową! :)


Składniki:
Ciasto
  • 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
  • 6 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki nektaru kokosowego
Masa
  • 50g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
Polewa
  • 1 banan
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Banany zblendować z płatkami, kakao oraz nektarem i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz lnem.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Kaszę opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym ze stevią.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na upieczone ciasto.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao.
  2. Polewę wyłożyć na sam wierzch i posypać wiórkami kokosowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1725kcal
1 kawałek- ok. 144kcal
 

2 komentarze: