Wyszło smacznie i bardzo pożywnie. Kawałek takiego ciasta idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, ponieważ zawiera kaszę jaglaną i płatki wielozbożowe!
Nie jest nudne i suche w smaku, bo dodałam masę z mleczkiem kokosowym i polewę bananowo- kakaową! :)
Składniki:
Ciasto
- 100g kaszy jaglanej (Green Essence)*
- 6 łyżek płatków wielozbożowych
- 3 łyżki lnu mielonego
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki nektaru kokosowego
- 50g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżeczki stevi
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
- Banany zblendować z płatkami, kakao oraz nektarem i wymieszać z ugotowaną kaszą oraz lnem.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 minut w 190 stopniach.
- Kaszę opłukać, po czym ugotować w mleku kokosowym ze stevią.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, który wyłożyć na upieczone ciasto.
- Banana zblendować z kakao.
- Polewę wyłożyć na sam wierzch i posypać wiórkami kokosowymi.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1725kcal
1 kawałek- ok. 144kcal
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńjak tu zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń