4 maja 2016

JAGIELNIK Z LUCUMĄ I MUSEM FIGOWO- CYTRYNOWYM

Jagielniki to chyba mój ulubiony rodzaj ciasta, te pieczone, czy te na zimno!

A dzisiaj jagielnik na zimno z niebanalnym musem figowo- cytrynowym i lucumą!
Słodki z nietypową nutą :)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 800ml mleka owsianego
  • 4 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki lucumy
  • 4 łyżki musu figowo- cytrynowego
  • 3 suszone figi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować w mleku owsianym.
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać ze stevią oraz lucumą i przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), po czym odstawić do schłodzenia i stężenia w lodówce.
  3. Na gotowe ciasto nałożyć mus figowo- cytrynowy oraz kawałki suszonych fig.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.  

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1320kcal
1 kawałek- ok. 110kcal

1 komentarz:

  1. Znowu moja ukochana jaglana, jestem co tu dużo mówić - zachwycona. :-)

    OdpowiedzUsuń