12 kwietnia 2016

PIZZA NA SPODZIE Z KOMOSY RYŻOWEJ Z BROKUŁEM

Macie ochotę na pizzę? ;)
Pewnie tak! Bo kto nie lubi pizzy, a tym bardziej po całym aktywnym dniu :)

Czemu nie zaszaleć z jej zdrową wersją? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g czerwonej komosy ryżowej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • przyprawy; szczypta soli sezamowej, ajowan
Dodatki
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • kawałek brokułu
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kiełki słonecznika
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego (Green Essence)*
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, bazylia
Przygotowanie:
Spód
  1. Komosę namoczyć przez całą noc, a następnie odcedzić i zblendować z białkiem jajka, przyprawami, lnem i 3 łyżkami wody.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skropioną oliwą) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Dodatki 
  1. Passatę pomidorową podgrzać na patelni z dodatkiem przypraw, a brokuł lekko obgotować.
  2.  Podpieczony spód wyciągnąć i nałożyć na niego sos pomidorowy, różyczki brokułu, pomidorki koktajlowe oraz słonecznik- piec kolejne 10 minut.
  3. Gotową pizzę posypać kiełkami słonecznika.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 560kcal
1 kawałek- ok. 93kcal

11 kwietnia 2016

BATAT ZAPIEKANY Z SOSEM SOJOWYM SPAGHETTI

Pomysł na troszkę inne wykorzystanie wegańskiego sosu spaghetti ;)
Nie w połączeniu z makaronem, a ze słodkim ziemniakiem, jako farsz!
Był to zdecydowanie strzał w 10! Danie jest smaczne i bardzo pożywne, a co za tym idzie nietypowe ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 140g mieszanki sojowej do spaghetti
  • 200g passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Mieszankę sojową podgrzać na patelni z dodatkiem passaty pomidorowej, bazylii i przypraw.
  2. Batat umyć i obgotować przez 20 minut, następnie przekroić na pół i wydrążyć nieco środek.
  3. Do batatów nałożyć farsz spaghetti, całość zapiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  4. Gotowe bataty posypać pestkami dyni i ozdobić listkami bazylii. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 503kcal
1 porcja- ok. 252kcal
 

10 kwietnia 2016

KOMOSOWE CIASTECZKA Z LUCUMĄ

Ciasteczka z wykorzystaniem komosy ryżowej, bo przecież smakuje świetnie nie tylko na wytrawnie, ale również na słodko!!!

Kilka prostych składników, kilka nietypowych... i ciasteczka gotowe! ;)


Składniki:
  • 6 łyżek komosy ryżowej (Green Essence)*
  • 3 łyżki lucumy
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki kruszonych ziaren kakao
  • 2 średnie banany
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Komosę ugotować w wodzie  dodatkiem cynamonu,.
  2. Ugotowaną komosę wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (15ciasteczek)- ok. 945kcal
1 ciasteczko- ok. 63kcal

9 kwietnia 2016

KOKOSOWY JAGIELNIK Z GALARETKĄ I JAGODAMI GOJI

O tym, że kasz jaglana jest od dawna królową kasz wie już chyba każdy!
O tym, że ją uwielbiam chyba już też!

Najbardziej lubię ją na słodko i uważam, że jest składnikiem o nieskończonych możliwościach wykorzystania ;)

Tym razem wykonałam z niej ciasto na zimno, o konsystencji mocni zwartej za sprawą galaretki- idealny deser na leniwe popołudnie ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 750ml mleka kokosowego (do picia)
  • 100g masła kokosowego
  • 1 galaretka wiśniowa bio
  • garść jagód goji
  • 3 łyżeczki stevi
  • maliny
Przygotowanie:
  1. Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym zalać mlekiem kokosowym, dodać stevię i gotować na "wolnym ogniu"
  2. Pod koniec gotowania, gdy kasza wchłonie już prawie całe mleko, dodać masło kokosowe i gotować jeszcze kilka minut.
  3. Jaglaną masę przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą).
  4. Galaretkę rozpuścić w wodzie, zagotować, a następnie zalać nią ciasto- na wierzch wyłożyć jagody goji.
  5. Ciasto odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce, przed podaniem udekorować malinami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1975kcal
1 kawałek- ok. 165kcal

7 kwietnia 2016

SAŁATKA TABULE

Tabule to odmiana sałatki warzywnej. To bardzo orzeźwiająca libańska sałatka.
Jej bazę stanowi kasza bulgur oraz warzywa i zioła.

Idealna na każdy posiłek- śniadanie, lekki obiad, czy kolację.

Oczywiście nie jest to 100% odwzorowanie oryginalnego przepisu, a jedynie moja propozycja jej przygotowania ze składników, które lubię najbardziej! ;)


Składniki:
  • 9 łyżek kaszy bulgur
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • 4 pomidory
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz
  • do podania: pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować przez około 8 minut, a następnie zostawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Liście mięty oraz pietruszki poszatkować, pomidory pokroić w kostkę, a z cytryny wycisnąć sok.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, sałatkę posypać pestkami dyni.  

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 685kcal
1 porcja- ok. 228kcal  

6 kwietnia 2016

SAŁATKA Z CZERWONĄ KOMOSĄ I TOPINAMBUREM

Komponując tą sałatkę kierowałam się oczywiście smakami, ale również kolorami!
Chciałam, aby kusiła nie tylko smakiem, ale też wyglądem! ;)

I chyba się udało? Smaki myślę, że niebanalne, a wykonanie za to banalne ;)


Składniki:
  • 4 łyżki czerwonej komosy ryżowej
  • 200g topinamburu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża kolendra
  • przyprawy: sól himalajska, curry, przyprawa ajowan
Przygotowanie:
  1. Komosę ryżową opłukać, po czym ugotować w wodzie.
  2. Topinambur obrać, pokroić w dość cienkie plastry, ułożyć na blaszce, skropić oliwą oraz obsypać przyprawami- piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Po 10 minutach pieczenia topinamburu dołożyć na blaszkę przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  4. Ugotowaną komosę wymieszać z upieczonymi warzywami, a całość posypać pestkami dyni i kolendrą.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 410kcal

5 kwietnia 2016

CHRUPIĄCE CIASTECZKA JAGLANE Z NERKOWCAMI

Uwielbiam takie szybkie w przygotowaniu i nieskomplikowane ciasteczka.
Często przekonuję się, że właśnie to te najprostsze propozycje smakują mi najbardziej i to jest właśnie przykład takich słodkości :)

Dosłownie 4 składniki, troszkę chęci i chrupiące i jakże zdrowe ciasteczka gotowe!


Składniki:
  • 9 łyżek płatków jaglanych
  • 2 banany
  • 1 garść daktyli
  • 1 garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować wraz z płatkami, do całości wmieszać pokrojone drobno daktyle.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć łyżką masę w formie ciasteczek.
  3. Na wierzchu każdego ciasteczka powciskać nerkowce.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 945kcal
1 ciasteczko- ok. 53kcal