4 października 2015

LEKKIE BABECZKI JAGLANE Z KOMOSĄ

Lekkie babeczki polecają się na niedzielne popołudnie! ;)
Do przygotowania babeczek potrzebna jest dosłownie garstka składników, a efekt świetny!
Nie obciążają żołądka i układu pokarmowego, a gwarantuję, że z popołudniową kawą będą smakować świetnie ;)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 5 łyżek poppingu  z komosy
  • 1 dojrzały banan
  • 5 łyżek mleka migdałowego
  • 2 białka jajek
  • kilka moreli suszonych
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę, a banana zblendować z mlekiem.
  2. Mąkę jaglaną, popping z komosy oraz zblendowanego banana z mlekiem dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Do sylikonowych foremek nałożyć po łyżce masy, następnie suszoną morelę i kolejną łyżkę masy.
  5. Babeczki piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni. 
Jedna babeczka ma niespełna 85 kalorii, co tylko powinno Was po raz kolejny zachęcić do działania i tworzenia pysznych, dietetycznych słodyczy! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 670kcal
1 babeczka- ok. 84kcal

Zakręcony Muffin - edycja jesienna

3 października 2015

KOKOSOWY MARCHEWKOWIEC BEZ PIECZENIA

Weekend należy zacząć od ciasta! I chociaż wczoraj zaserwowałam ciasto dyniowe z kremem daktylowym to dzisiaj zostało już po nim tylko wspomnienie... a przecież weekend bez zdrowych słodkości weekendem straconym!

Nie myśląc długo mój kolejny wybór padł na marchewkę, ale w banalnej pieczonej formie, a na zimno!
Wyszło super, a ciasto jest bardzo lekkie, nie jest przesłodzone, ani zbyt suche :)


Składniki:
Spód
  • 3 marchewki
  • 2 banany
  • garść daktyli
  • 8 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Masa
  • 1/2 szklanki jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus z bananami.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (drobne oczka), po czym wymieszać z musem bananaowo- daktylowym i mąką kokosową.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w 1,5 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu), po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem mąki kokosowej oraz 0,5 szklanki mleka i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość ozdobić orzechami włoskimi.

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

2 października 2015

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM DAKTYLOWYM

Dynia i daktyle to kolejne przepyszne połączenie!
Dynia naprawdę komponuje się dobrze prawie ze wszystkim ;)

Ciasto jest zupełnie bezglutenowe i dietetyczne, a jego smak mimo użycia delikatnej dyni jest wspaniały- słodycz daktyli i orzechowa nuta komosy idealnie się zgrały :)


Składniki:
Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 banan
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 białka jajek
  • szczypta cynamonu
Krem 
  • 100g płatków quinoa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 gałązki suszonych daktyli
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Dynię obrać ze skórki, ugotować, ostudzić i zblendować na puree z bananem, jogurtem, białkami i cynamonem.
  2. Dodać mąkę, porządnie wymieszać i przełożyć do formy- piec 30 minut w 180 stopniach.
  3. Gotowe ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem 
  1. Płatki quinoa ugotować w mleku z dodatkiem pokrojonych daktyli i odstawić do ostudzenia.
  2. Ostudzone płatki zblendować na gładki krem z kilkoma namoczonymi daktylami.
  3. Ciasto przełożyć kremem i ozdobić daktylami oraz płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1650kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

Jesienne Superfoods

1 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z DYNIĄ

W tym cieście starałam się przemycić jesienne klimaty i chyba się udało ;)
Połączenie bardzo wyrazistej i charakterystycznej w smaku mąki żołędziowej z delikatną dynią wyszło całkiem nieźle. Całość posypałam białym makiem, który dodatkowo urozmaicił smak!


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z żołędzi
  • 1 banan
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z białkami jajek, jogurtem i dyniowym puree.
  2. Do mokrych składników dodać mąkę, biały mak, cynamon i stevię.
  3. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

Jesienne Superfoods

30 września 2015

DIETETYCZNY TORT KAWOWY Z JAGODAMI GOJI

Kto nie lubi tortów? To chyba pytanie retoryczne, bo nie znam osoby, która nie ma swojego ulubionego tortu!
Czasem, gdy jesteśmy na przeróżnych dietach (nie tylko odchudzających;)) zdarzają się okazję, podczas których to właśnie torty królują na stołach! I dzisiaj przedstawiam rozwiązanie na lekki, zdrowy tort, który zadowoli zwłaszcza amatorów i smakoszy kawy :)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki mąki sojowej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki stevi
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 600ml mleka (dowolnego)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki stevi
  • 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać ze stevią i mąką sojową.
  2. Banana zblendować z białkami i dodać do suchych składników- całość wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia, bądź sylikonowej) i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  4. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi- pod koniec gotowania dodać kawę.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem syropu z agawy. 
  3. Tort przełożyć gotową masą w środku i na wierzchu, udekorować jagodami goji. 
Sama nie przepadam za kawą, a ten tort robiłam z myślą o narzeczonym, ale ku mojemu zdziwieniu skradł również moje kubki smakowe ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1325kcal
1 kawałek- ok. 110kcal

29 września 2015

JABŁKA ZAPIEKANE W KRUCHYM CIEŚCIE

Kolejna odsłona darów jesieni, jakimi są jabłka. Jednak tym razem nie w szarlotce, jabłeczniku, czy zapiekance... Dzisiaj coś, na co wcześniej nie wpadłam, a mianowicie jabłka zapiekane w kruchym cieście!
A właściwie w kruchych spodkach!

Deser genialny- polecam wszystkim, na pewno nie będziecie rozczarowani... pyszne kruche ciasto i gorące słodkie jabłka... całość posypana płatkami migdałów- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 2 słodkie jabłka (małe)
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka masła migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórek, przekroić na połówki i wydrążyć nasiona, każdą połówkę ponacinać delikatnie wzdłuż.
  2. Banana zblendować i połączyć z mąką jaglaną oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować, a następnie uformować małe spodki, na dno każdego posypać lekko cynamonem i owinąć nimi jabłka.
  4. Całość skropić syropem z agawy i zapiec przez 15- 20 minut w 170 stopniach.
  5. Gotowe słodkości posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Tyle przyjemności i oczywiście wszystko to w wersji dietetycznej :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 150kcal

28 września 2015

ZIELONE CIASTO Z BIAŁYM MAKIEM I POLEWĄ KAROBOWĄ

Zabierając się za pieczenie tego ciasta nie do końca byłam pewna co z tego wyjdzie.
Nie miałam również specjalnie określonego przepisu, po prostu improwizowałam :)

Wyszło śmiesznie, ale i smacznie! Ciasto swój zielony kolor zawdzięcza zielonemu jęczmieniowi, zaś karobowa polewa i biały mak dodały ciekawych posmaków :)


Składniki:
Ciasto
  • 8 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki młodego jęczmienia
  • 5 łyżek białego maku
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa 
  • 1 łyżka karobu
  • 3 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z młodym jęczmieniem, makiem, białkami, jogurtem, stevią i zblendowanym jednym bananem,
  2. Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  3. Drugiego banana zblendować z mlekiem i karobem, każdy kawałek ciasta podać z polewą i kruszonymi ziarnami kakao.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 138kcal