Do przygotowania babeczek potrzebna jest dosłownie garstka składników, a efekt świetny!
Nie obciążają żołądka i układu pokarmowego, a gwarantuję, że z popołudniową kawą będą smakować świetnie ;)
Składniki:
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 5 łyżek poppingu z komosy
- 1 dojrzały banan
- 5 łyżek mleka migdałowego
- 2 białka jajek
- kilka moreli suszonych
- Płatki jaglane zmielić na mąkę, a banana zblendować z mlekiem.
- Mąkę jaglaną, popping z komosy oraz zblendowanego banana z mlekiem dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Do sylikonowych foremek nałożyć po łyżce masy, następnie suszoną morelę i kolejną łyżkę masy.
- Babeczki piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 670kcal
1 babeczka- ok. 84kcal
świetne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju muffinki, a jaglane są cudne <3
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńSzybkie i na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, czegoś takiego właśnie szukałam! :) Nie mam niestety poppingu z komosy, czym można ją zastąpić? Pozdrawiam, Kate
OdpowiedzUsuńmożna ją zastąpić poppingiem z amarantusa lub kaszy jaglanej ;)
Usuńsamo zdrowie! i sumienie nie będzie nas gryzło, gdy sięgniemy po kolejną;)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz jedną :-) do herbatki :-)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że można wyczarować coś takie niesamowitego właśnie z jaglanych płatków! :-)
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki i bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle zdrowo i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :-) www.make-life-green.blogspot.com
pychotka!
OdpowiedzUsuńFajne babeczki :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze pomyłowe i zdowe- idealne jako przekąska do pracy :)
OdpowiedzUsuń