Trochę pokombinowałam, namoczyłam groch, ugotowałam go, z czeluści lodówki wyciągnęłam trochę warzyw i proszę- zdrowe, urocze i pożywne pizzerinki gotowe :)
Składniki:
- 100g grochu
- 2 białka jajek
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- 1 pomidor
- kawałek kalarepy
- 5 łyżek kukurydzy
- 2 łyżki pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
- lubczyk
- przyprawy: curry, sól himalajska, papryka słodka
- Groch namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości (60 minut)
- Ugotowany groch zblendować na gładko z białkami oraz curry.
- Z masy uformować małe pizzerinki i wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).
- Passatę pomidorową lekko zredukować na patelni z dodatkiem soli himalajskiej i słodkiej papryki, po czym wyłożyć na pizzerinki.
- Na każdą pizzerinkę wyłożyć po plastrze pomidora, kilka kawałków kalarepy oraz kukurydzę i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Gotowe pizzerinki podawać z lubczykiem i pestkami dyni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (6 pizzerinek)- ok. 580kcal
1 pizzerinka- ok. 97kcal
piękne :)
OdpowiedzUsuńFajne pizzerinki :)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńKOniecznie muszę je zrobić!!!
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie Madziu :-) super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na spód do pizzy :) musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają, sama robię czasem podobne i są lepsze niż pizza w restauracji! :D
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Ja uwielbiam pizzerki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo fajny pomysł na spód do pizzy :)
OdpowiedzUsuńZupełnie nowa odsłona pizzerinek. Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, a pizzerinki wyglądają super kolorowo i apetycznie :))
OdpowiedzUsuńwspaniałe!!!!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPoczciwy, polski groch. Tak często niedoceniany ;/
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na użycie grochu do zrobienia spodu pizzerinek! smakowicie wyglądają :)!
OdpowiedzUsuńJak tu wchodzę to aż ślinka cieknie :) Tyle słodkości i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń