5 października 2015

PIZZERINKI Z GROCHU Z WARZYWAMI I LUBCZYKIEM

Dziś super zdrowe pizzerinki! Bardzo nietypowe bo z grochu! ;)

Trochę pokombinowałam, namoczyłam groch, ugotowałam go, z czeluści lodówki wyciągnęłam trochę warzyw i proszę- zdrowe, urocze i pożywne pizzerinki gotowe :)


Składniki:
  • 100g grochu
  • 2 białka jajek
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 pomidor
  • kawałek kalarepy
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 2 łyżki pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • lubczyk
  • przyprawy: curry, sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie: 
  1. Groch namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości (60 minut)
  2. Ugotowany groch zblendować na gładko z białkami oraz curry.
  3. Z masy uformować małe pizzerinki i wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). 
  4. Passatę pomidorową lekko zredukować na patelni z dodatkiem soli himalajskiej i słodkiej papryki, po czym wyłożyć na pizzerinki.
  5. Na każdą pizzerinkę wyłożyć po plastrze pomidora, kilka kawałków kalarepy oraz kukurydzę i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  6. Gotowe pizzerinki podawać z lubczykiem i pestkami dyni. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (6 pizzerinek)- ok. 580kcal
1 pizzerinka- ok. 97kcal

17 komentarzy:

  1. Zaciekawiłaś mnie Madziu :-) super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na spód do pizzy :) musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają, sama robię czasem podobne i są lepsze niż pizza w restauracji! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne! Ja uwielbiam pizzerki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na spód do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupełnie nowa odsłona pizzerinek. Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, a pizzerinki wyglądają super kolorowo i apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Poczciwy, polski groch. Tak często niedoceniany ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł na użycie grochu do zrobienia spodu pizzerinek! smakowicie wyglądają :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak tu wchodzę to aż ślinka cieknie :) Tyle słodkości i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń