2 października 2015

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM DAKTYLOWYM

Dynia i daktyle to kolejne przepyszne połączenie!
Dynia naprawdę komponuje się dobrze prawie ze wszystkim ;)

Ciasto jest zupełnie bezglutenowe i dietetyczne, a jego smak mimo użycia delikatnej dyni jest wspaniały- słodycz daktyli i orzechowa nuta komosy idealnie się zgrały :)


Składniki:
Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 banan
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 białka jajek
  • szczypta cynamonu
Krem 
  • 100g płatków quinoa
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 gałązki suszonych daktyli
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Dynię obrać ze skórki, ugotować, ostudzić i zblendować na puree z bananem, jogurtem, białkami i cynamonem.
  2. Dodać mąkę, porządnie wymieszać i przełożyć do formy- piec 30 minut w 180 stopniach.
  3. Gotowe ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem 
  1. Płatki quinoa ugotować w mleku z dodatkiem pokrojonych daktyli i odstawić do ostudzenia.
  2. Ostudzone płatki zblendować na gładki krem z kilkoma namoczonymi daktylami.
  3. Ciasto przełożyć kremem i ozdobić daktylami oraz płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1650kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

Jesienne Superfoods

10 komentarzy:

  1. Wprosiłabym się na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy daktylowe, a ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to cudownie i jeszcze do tego fajny pomysł z tym kremem, taki nietypowy składnik, a pewnie obłędnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. krem z płatków quinoa mnie zaskoczył- ciekawe jaki ma smak :)
    Ciacho wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia i daktyle? Nie wątpię, ze jest pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No i jest pomysł na ciasto urodzinowe! Podkradnę Ci przepis :)

    OdpowiedzUsuń