9 sierpnia 2015

ŚNIADANIOWE KULKI MOCY

Wszyscy powinniśmy być świadomi tego, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Powinien być on bogaty w składniki, dające dużo energii- to pozwoli nam być aktywnymi cały dzień.

Jedni wolą śniadania na wytrawnie, inni zaś na słodko. W obu tych opcjach można bardzo łatwo skomponować pełnowartościowe śniadanie.

Moja śniadaniowe kulki mocy są bardzo słodkie i proste w przygotowaniu, a co ważniejsze można je zrobić wieczorem, a rano zajadać się nimi do woli :)


Składniki:
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • garść śliwek suszonych
  • 1 łyżka masła z nerkowców
Przygotowanie:
  1. Śliwki zblendować na mus.
  2. Dodać nasiona chia, kakao, płatki owsiane i masło z nerkowców.
  3. Całość porządnie wymieszać i uformować kulki (najlepiej podawać schłodzone).
Ręka do góry, kto dzisiaj zjadł energetyczne śniadanie? ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kulek)- ok. 600kcal
1 kulka- ok. 30kcal

8 sierpnia 2015

MIGDAŁOWE GALETTE Z OWOCAMI

Nie byłabym sobą gdybym wytrzymała dłużej, niż jeden dzień bez owoców!
Dlatego póki jeszcze temperatura pozwala, rozkręciłam piekarnik i upiekłam bardzo szybkie, ale tak samo smaczne ciasto z malinami i borówkami.

To rodzaj kruchej tarty, w której nie ma masy, a jedynie owoce. Zatem ciasto można zaliczyć do tych lżejszych, a nie ma nic lepszego, niż kawałek kruchej słodkości z pysznymi, letnimi owocami :)


Składniki:
  • 250g mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • borówki
  • maliny
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
  1. Mąkę migdałową porządnie połączyć ze zblendowanym bananem, białkiem oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt koła.
  3. Na wierzchu ułożyć owoce, po czym zawinąć brzeg ciasta.
  4. Piec około 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu posypać płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1580kcal
1 kawałek- ok. 132kcal

Letnie owoce

7 sierpnia 2015

PRALINKOWE TARTALETKI

W tym szaleństwie owocowym miałam dzisiaj zachciankę na moje ukochane bakalie i nie zastanawiając się długo przygotowałam pralinkowe tartaletki- bez pieczenia!

Maksimum bakalii = maksimum smaku! :)


Składniki:
  • 2 garście orzechów brazylijskich (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki płatków quinoa
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevin

Przygotowanie:
  1. Orzechy brazylijskie zmielić na drobno, śliwki zblendować na mus i oba składniki połączyć z kakao.
  2. Połowę masy wyłożyć do foremek, z drugiej połowy uformować pralinki- schłodzić.
  3. Płatki quinoa ugotować w mleku z dodatkiem stevin'u i wyłożyć do wcześniej przygotowanych tartaletek.
  4. Całość udekorować pralinkami i ponownie odstawić do schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 duże tartaletki)- ok. 1050kcal
1 tartaletka- ok. 525kcal

6 sierpnia 2015

GRYCZANY MURZYNEK Z PORZECZKAMI

Muszę przyznać, że wybierając latem owoce do moich wypieków staję przed nie lada dylematem- które dzisiaj wylądują na pysznym, zdrowym cieście?

Uwielbiam wszystkie letnie owoce i mogłabym je jeść dosłownie kilogramami... ale coś trzeba wybrać... i tak analizując stwierdziłam, że dawno nie było porzeczek!

Dlatego dzisiaj gryczany murzynek z kremową masą i czerwonymi porzeczkami, które świetnie przełamywały jego słodycz, a i dodały temu ciastu uroku :)


Składniki:
Ciasto
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka jajek
  • 3 dojrzałe banany
  • kiść czerwonych porzeczek
Masa 
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka kiści czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banany zblendować z białkami.
  2. Dodać mąki, łuskę, cynamon i karob, po czym zblendować, następnie dodać porzeczki i całość tylko wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy, piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na wierzch ciasta- całość ozdobić kiściami czerwonych porzeczek.
Dzięki dużej zawartości gryki ciasto jest bogate w błonnik oraz minerały (m.in.wapń, potas, magnez) i witaminy z grupy B.

Zatem blendery w dłoń, piekarnik rozgrzewamy i pieczemy zdrowego murzynka z letniki owocami! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1105kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

Letnie owoce

5 sierpnia 2015

KOKOSOWO- AMARANTUSOWY CHLEBEK Z JAGODAMI GOJI

Niedawno zorientowałam się, że na blogu nie zamieściłam zbyt wiele przepisów na chlebki, w szczególności te słodkie (bo takie lubię najbardziej) :)

Dlatego szybko nadrabiam i dzisiaj prezentuję chlebek na bazie mąki kokosowej i amarantusowej z dodatkiem niezwykle wartościowych jagód goji!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki amarantusowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka (napoju) kokosowego
  • 3 białka jajek
  • 2 banany
  • garść jagód goji
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z białkami i mlekiem.
  2. Dodać mąki oraz jagody goji- dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i piec około 40 minut w 190 stopniach.
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
 Kromka takiego chleba z domowym słodkim smarowidłem- to śniadanie nie byle jakie! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1165kcal
1 kawałek- ok. 58kcal
 

4 sierpnia 2015

KALAREPY FASZEROWANE CZARNYM RYŻEM I POMIDORAMI

W tym sezonie na nowo odkrywał kalarepy!
Ostatnim razem jadłam je, jako dziecko i zupełnie zapomniałam, że istnieją... a przecież są wspaniałe.

Takie chrupiące kalarepy, które świetnie smakują właśnie w czasie upałów można podać na wiele sposobów.
Ja zdecydowałam zapiec je lekko z ryżem i pysznymi, słodkimi pomidorami!


Składniki:
  • 2 kalarepy
  • 5 łyżek czarnego ryżu
  • 2 pomidory
  • przyprawy: papryka słodka, sól himalajska, kurkuma
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie:
  1. Kalarepy umyć, obrać ze skórki i wydrążyć środek, po czym obsypać przyprawami i zapiec przez około 20 minut w 180 stopniach.
  2. Ryż czarny ugotować, a następnie wymieszać z kawałkami pomidorów bez skórek i przyprawami- wcześniej przygotowane i zapieczone kalarepy wypełnić farszem.
  3. Całość zapiekać przez kolejne 10- 15 minut, gotowe kalarepy podać z listkami bazylii.
Dzięki bazylii danie stało się aromatyczne. Ponadto jest idealne na upały :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 407kcal
1 porcja- ok. 204kcal

Danie pachnące ziołami. Lato 2015

3 sierpnia 2015

TARTA "RODZINNA SŁODYCZ"

Chyba już zdążyliście zauważyć, że uwielbiam różnego rodzaju zdrowe słodkości.
Ostatnimi czasy moim numer 1 są ciasta bez pieczenia, a to ze względu na letnią aurę za oknem.

Dlatego jeszcze większą przyjemność sprawiło mi przygotowanie owocowej tarty dla rodziny, którą spotkałam po długim czasie.

Kawałeczek ciasta zjedzony w doborowym towarzystwie narzeczonego, siostry, rodziców oraz wujostwa smakował podwójnie dobrze!! :)


Składniki:
Spód
  • 90g amarantusa ekspandowanego
  • 500g rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g orzechów włoskich
Masa
  • 150g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka (dowolnego)
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatki
  • 1 banan
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • truskawki
  • brzoskwinie
  • jagody
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • pralinki (przygotowane z 1/6 części masy na spód)
Przygotowanie: 
Spód
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z amarantusem oraz musem rodzynkowym.
  3. Z 1/6 części masy uformować małe pralinki, resztę masy wyłożyć do formy, formując 2cm brzegi- odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Kaszę opłukać, a następnie ugotować w mleku do całkowitej miękkości oraz wchłonięcia płynu i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka), wymieszać z cukrem oraz wiórkami i przełożyć na wcześniej przygotowany spód- ponownie schłodzić.
Dodatki
  1. Banana zblendować z jogurtem i kakao- polewę przełożyć na ciasto.
  2. Na wierzchu poukładać kawałki owoców oraz pralinki, całość posypać wiórkami kokosowymi.
Oczywiście nie mogę pominąć podziękowań dla mojej silnej siostry, która pomogła mi się uporać  szczególności z masą, ponieważ dysponowałam niezbyt mocnym sprzętem :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 3740kcal
1 kawałek- ok. 156kcal

Letnie owoce