9 lipca 2015

KUKURYDZIANE PASZTECIKI Z FARSZEM Z BOBU I SOI

Od dawna zabierałam się za upieczenie pasztecików, a gdy ujrzałam bób na targowisku od razu pomyślałam, że świetnie nada się na farsz :)

Paszteciki pomimo, iż są wegańskie to dzięki soi oraz dodatku białka słonecznikowego są bogate w białko! :)



Składniki:
Farsz
  • 3 łyżki czarnej soi
  • 250g bobu
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
Paszteciki
  • 7 łyżek maki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka białka słonecznikowego
  • 1 łyżka babki płesznik
Przygotowanie:
Farsz
  1. Soję namoczyć (najlepiej całą noc), po czym ugotować do całkowitej miękkości (około 60 minut).
  2. Bób ugotować i obrać ze skórek.
  3. Zblendować bób z soją i przyprawami- wymieszać z koperkiem.
Paszteciki 
  1. Len zaparzyć w 5 łyżkach wrzątku.
  2. Wymieszać mąkę z białkiem, dodać zaparzony len i masło słonecznikowe- wyrobić ciasto.
  3. Z ciasta rozwałkować długi prostokąt, na środek nałożyć farsz i zawinąć w rulon- pokroić na małe kawałki, a każdy z nich posypać babką płesznik.
  4. Paszteciki piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 
Takie paszteciki mogą posłużyć na pożywną przekąskę- na ciepło lub zimno! :)
Ja część zjadłam na obiad w towarzystwie chłodniku ba bazie botwiny, kalarepy i ogórka- lato na talerzu i w brzuchu! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 pasztecików)- ok. 520kcal
1 pasztecik- ok. 26kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiLetnie oczyszczenie

8 lipca 2015

KUKURYDZIANY BISZKOPT Z JAGODAMI

Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się u mnie wypieki kukurydziane, a to ze względu na to, że są bardzo lekkie, delikatne w smaku i mają piękny żółty, słoneczny kolor :)

Zatem dzisiaj na podwieczorek słoneczne ciasto kukurydziane z pysznymi jagodami!
Idealne na przekąskę, czy małe co nieco do popołudniowej kawy.

I uwaga- jeden kawałek ma około 25 kalorii!!!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/2 banana
  • 4 białka jajek
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 garście jagód

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodać banana i mąkę- bardzo delikatnie wymieszać.
  3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przelać masę, a na wierzchu posypać jagodami.
  4. Całość piec około 35 min w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- nie wymaga dużego nakładu pracy oraz dużej ilości składników, a dodatki w postaci owoców można modyfikować według aktualnej zachcianki ;)



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 395kcal
1 kawałek- ok. 25kcal


Lekkie i szybkie dania na upalne dni

7 lipca 2015

TRUSKAWKOWE CIASTO LODOWE Z LUCUMĄ

Upały nie odpuszczają, więc i ja nie przestaję się chłodzić pysznymi lodowymi słodkosciami!
Lody goszczą u mnie prawie codziennie, ale pomyślałam, aby pójść o krok dalej i przygotować lodowe ciasto!

Od razu po tej myśli kolejnym pomysłem było wykorzystanie orzechów nerkowca i w ten sposób powstał lodowy nernik z truskawkami! To ciasto przebija chyba wszystkie do tej pory przygotowane przeze mnie nerniki!


Składniki:
Spód
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść daktyli
Masa
  • 300g nerkowców
  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • 2 łyżki lucumy
  • garść mrożonych truskawek
Polewa 
  • garśc świezych truskawek
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty

Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym odcedzić i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i dodać do daktyli- dokładnie połączyć.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
Masa
  1. Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować na gładki krem z mleczkiem kokosowym, lucumą i mrożonymi truskawkami.
  2. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do zamrożenia.
Polewa
  1. Świeże truskawki zblendować z dodatkiem lucumy. 
  2. Musem polać gotowe ciasto i udekorować listkami mięty. 
Uwaga- nie można się oprzeć i trudno skończyć na jednym kawałku! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2560kcal
1 kawałek- ok. 160kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

6 lipca 2015

BAKALIOWE CIASTKA Z WANILIOWYM NADZIENIEM I MALINAMI

Deser bez pieczenia, za to słodki do granic możliwości! :)

Czy Wy też uwielbiacie przesłodkie bakalie? Ja jestem od nich uzależniona i bardzo często wykorzystuję je do stworzenia zdrowych słodkości.

Dzisiaj ciastko, jakiego jeszcze nie było! :) "Otoczka" wykonana z orzechów, chia i suszonych owoców, zaś nadzienie to mój ulubiony krem jaglany... całość podana z malinami i polewą karobową! Niebo w gębie! :)


Składniki:
Ciastka
  • kilka daktyli
  • kilka suszonych moreli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka karobu
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1/2 laski wanilii
Polewa 
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakao
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie:
Ciastka
  1. Daktyle oraz morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez około 30 minut.
  2. Następnie odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy włoskie zmielić na drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki- dokładnie mieszając.
  4. Dość wysokie foremki wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę (4/5 części masy) na spód oraz do maksymalnej wysokości ścianek- odstawić do schłodzenia wraz z pozostałą niewykorzystaną częścią masy.
Krem
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku z rozkrojoną laską wanilii i stevią- po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć pozostały miąższ i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem, po czym nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek- ciastka przykryć pozostałą niewykorzystaną wcześniej masą bakaliową i ponownie odstawić do schłodzenia.
Polewa
  1. Banana zblendować z karobem.
  2. Ciastka wyłożyć na talerz, podać z polewą, posypane kruszonym ziarnem kakao i udekorowane malinami oraz listkami mięty.
Kwintesencja słodyczy pochodząca z bakalii i lekki, zdrowy krem jaglany- to jest to! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 ciastka)- ok. 1410kcal
1 ciastko- ok. 470kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

5 lipca 2015

KRUCHE TARTALETKI Z LODAMI OWOCOWYMI Z LUCUMĄ

Temperatura sięga zenitu! Przy takiej temperaturze najlepiej nie wychodzić z domu i chłodzić się na różne sposoby. A jednym z nich mogą być pyszne domowe lody, którym wprost nie można się oprzeć!!! :)

Owocowe lody były kremowe nie za sprawą zwykłej śmietanki, a zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego. Dlatego są w 100% wegańskie i zdrowe! :)
Ich słodycz pochodzi oczywiście z mrożonych owoców, ale również jest wyczuwalna dzięki sproszkowanej lucumie. Tropikalny owoc lucumy charakteryzuje się lekko karmelowym smakiem, który można porównać do syropu klonowego.

Gałki lodów podałam w kruchych tartaletkach, które zastąpiły tradycyjne wafelki.


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
Lody
  • 2 garście mrożonych truskawek
  • 1 mrożony banan (w plasterkach)
  • czerwone porzeczki
  • 100ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 min w 170 stopniach.
Lody 
  1. Mrożone owoce zblendować z mleczkiem ryżowym i lucumą.
  2. Gotowe lody nałożyć gałkownicą do tartaletek i udekorować porzeczkami oraz listkami mięty.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 310kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

4 lipca 2015

JAGLANE PRALINY Z CZEREŚNIAMI I CHIA

Codziennie wykorzystuję letnie owoce do przygotowania deserów, czy wypieków- owocowy szał totalnie mnie pochłonął :) A Was?

Stwierdziłam jednak, że jest tak gorąco, że nie mam ochoty rozkręcać piekarnika, ponieważ temperatura na dworze jest już wystarczająco wysoka... i tak wpadłam na pomysł pralinek, których właściwe już bardzo dawno nie jadłam :)

To słodkie (i jak zwykle zdrowe) przekąski, których "sercem" są czereśnie, a delikatna masa jaglana podkreślająca ich smak świetnie połączyła się z nasionami chia- i tak powstał deser na dzisiejszy dzień! :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 4 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść czereśni
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do ostygnięcia.
  2. Po wystygnięciu kaszę zblendować z daktylami oraz zmielonymi wcześniej orzechami laskowymi, nie dodając już mleka, ponieważ masa musi być gęsta.
  3. Każdą czereśnię (bez pestki) obtoczyć w masie jaglanej, na następnie nasionach chia.
  4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 pralin)- ok. 770kcal
1 pralina- ok. 39kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

3 lipca 2015

JAGLANY BISZKOPT Z MORELAMI

Kolejny bardzo letni i zarazem lekki wypiek z miękkimi, słodkimi morelami!

Biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu i tak samo smaczny ;)
Kawałek takiego lekkiego ciasta w towarzystwie koktajlu owocowego to wprost coś pysznego!

Jest to wypiek bezglutenowy i jednocześnie lekkostrawny. Myślę, że zasmakuje każdemu- tym młodszym i starszym, tym na diecie i prawdziwym łasuchom :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki inuliny
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 4 białka jajek
  • świeże morele
  • garść pestek moreli
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy i ubijać jeszcze chwilkę na niższych obrotach.
  2. Do białek dodać (cały czas mieszając) inulinę i mąkę jaglaną.
  3. Masę przełożyć do formy, na wierzchu poukładać połówki moreli i pestki moreli.
  4. Całość piec około 35 minut w 165 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni