6 lipca 2015

BAKALIOWE CIASTKA Z WANILIOWYM NADZIENIEM I MALINAMI

Deser bez pieczenia, za to słodki do granic możliwości! :)

Czy Wy też uwielbiacie przesłodkie bakalie? Ja jestem od nich uzależniona i bardzo często wykorzystuję je do stworzenia zdrowych słodkości.

Dzisiaj ciastko, jakiego jeszcze nie było! :) "Otoczka" wykonana z orzechów, chia i suszonych owoców, zaś nadzienie to mój ulubiony krem jaglany... całość podana z malinami i polewą karobową! Niebo w gębie! :)


Składniki:
Ciastka
  • kilka daktyli
  • kilka suszonych moreli
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 łyżka karobu
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1/2 laski wanilii
Polewa 
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka kruszonych ziaren kakao
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie:
Ciastka
  1. Daktyle oraz morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez około 30 minut.
  2. Następnie odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy włoskie zmielić na drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki- dokładnie mieszając.
  4. Dość wysokie foremki wyłożyć folią spożywczą i nałożyć masę (4/5 części masy) na spód oraz do maksymalnej wysokości ścianek- odstawić do schłodzenia wraz z pozostałą niewykorzystaną częścią masy.
Krem
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku z rozkrojoną laską wanilii i stevią- po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć pozostały miąższ i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem, po czym nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek- ciastka przykryć pozostałą niewykorzystaną wcześniej masą bakaliową i ponownie odstawić do schłodzenia.
Polewa
  1. Banana zblendować z karobem.
  2. Ciastka wyłożyć na talerz, podać z polewą, posypane kruszonym ziarnem kakao i udekorowane malinami oraz listkami mięty.
Kwintesencja słodyczy pochodząca z bakalii i lekki, zdrowy krem jaglany- to jest to! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (3 ciastka)- ok. 1410kcal
1 ciastko- ok. 470kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

5 lipca 2015

KRUCHE TARTALETKI Z LODAMI OWOCOWYMI Z LUCUMĄ

Temperatura sięga zenitu! Przy takiej temperaturze najlepiej nie wychodzić z domu i chłodzić się na różne sposoby. A jednym z nich mogą być pyszne domowe lody, którym wprost nie można się oprzeć!!! :)

Owocowe lody były kremowe nie za sprawą zwykłej śmietanki, a zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego. Dlatego są w 100% wegańskie i zdrowe! :)
Ich słodycz pochodzi oczywiście z mrożonych owoców, ale również jest wyczuwalna dzięki sproszkowanej lucumie. Tropikalny owoc lucumy charakteryzuje się lekko karmelowym smakiem, który można porównać do syropu klonowego.

Gałki lodów podałam w kruchych tartaletkach, które zastąpiły tradycyjne wafelki.


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
Lody
  • 2 garście mrożonych truskawek
  • 1 mrożony banan (w plasterkach)
  • czerwone porzeczki
  • 100ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 min w 170 stopniach.
Lody 
  1. Mrożone owoce zblendować z mleczkiem ryżowym i lucumą.
  2. Gotowe lody nałożyć gałkownicą do tartaletek i udekorować porzeczkami oraz listkami mięty.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 310kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015

4 lipca 2015

JAGLANE PRALINY Z CZEREŚNIAMI I CHIA

Codziennie wykorzystuję letnie owoce do przygotowania deserów, czy wypieków- owocowy szał totalnie mnie pochłonął :) A Was?

Stwierdziłam jednak, że jest tak gorąco, że nie mam ochoty rozkręcać piekarnika, ponieważ temperatura na dworze jest już wystarczająco wysoka... i tak wpadłam na pomysł pralinek, których właściwe już bardzo dawno nie jadłam :)

To słodkie (i jak zwykle zdrowe) przekąski, których "sercem" są czereśnie, a delikatna masa jaglana podkreślająca ich smak świetnie połączyła się z nasionami chia- i tak powstał deser na dzisiejszy dzień! :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 4 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść czereśni
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do ostygnięcia.
  2. Po wystygnięciu kaszę zblendować z daktylami oraz zmielonymi wcześniej orzechami laskowymi, nie dodając już mleka, ponieważ masa musi być gęsta.
  3. Każdą czereśnię (bez pestki) obtoczyć w masie jaglanej, na następnie nasionach chia.
  4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 pralin)- ok. 770kcal
1 pralina- ok. 39kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

3 lipca 2015

JAGLANY BISZKOPT Z MORELAMI

Kolejny bardzo letni i zarazem lekki wypiek z miękkimi, słodkimi morelami!

Biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu i tak samo smaczny ;)
Kawałek takiego lekkiego ciasta w towarzystwie koktajlu owocowego to wprost coś pysznego!

Jest to wypiek bezglutenowy i jednocześnie lekkostrawny. Myślę, że zasmakuje każdemu- tym młodszym i starszym, tym na diecie i prawdziwym łasuchom :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki inuliny
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 4 białka jajek
  • świeże morele
  • garść pestek moreli
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier kokosowy i ubijać jeszcze chwilkę na niższych obrotach.
  2. Do białek dodać (cały czas mieszając) inulinę i mąkę jaglaną.
  3. Masę przełożyć do formy, na wierzchu poukładać połówki moreli i pestki moreli.
  4. Całość piec około 35 minut w 165 stopniach.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

2 lipca 2015

KAKAOWE TARTY Z KREMEM I LETNIMI OWOCAMI

Moją ogromną słabością (oprócz bakalii) są wszelkie owoce, a już zwłaszcza te letnie!
Ja korzystam ile mogę, a Wy? ;)

Dzięki nim codziennie przychodzą mi do głowy pomysły na coraz to nowsze zdrowe słodkości.
I tak dzisiaj serwuję kruche tarty (bezglutenowe) wypełnione po brzegi bardzo delikatnym kremem na bazie płatków ryżowych i uwieńczone truskawkami oraz jagodami!


Składniki:
Tarty
  • 4 łyżki mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka tahini
Krem
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść jagód
  • kilka truskawek
Przygotowanie:
Tarty
  1. Banana zblendować.
  2. Mąki wymieszać z kakao, dodać zblendowanego banana i tahini- wyrobić ciasto.
  3. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią.
  2. Odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować na bardzo gładki krem (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka) i przełożyć do upieczonych spodów.
  3. Udekorować owocami.
Takie tarty są bardzo lekkie, a jednocześnie stanowią idealny letni  deser :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (3 tarty)- ok. 750kcal

Lekkie i szybkie dania na upalne dniLetnie oczyszczenieBezglutenowe Vege Wypieki

1 lipca 2015

KALAFIOROWY HUMMUS I KUKURYDZIANE NACHOS

Zestaw do pozazdroszczenia- idealna, pożywna i zdrowa przekąska! :)

Jedną z najbardziej popularnych ostatnio past jest hummus, który można urozmaicać na wiele sposobów, poprzez dodanie np. przeróżnych warzyw.
Ja tym razem postawiłam na pieczonego kalafiora i nie żałuję! :)
Dodając do tego wspaniały w smaku olej arganowy (o którym pisałam tutaj) uzyskałam delikatny, a jednocześnie oryginalny smak.

Hummus podałam z chrupkimi, kukurydzianymi nachos'ami- ta propozycja przypadła do gustu nawet mojemu domowemu amatorowi tych niezdrowych przekąsek :)


Składniki:
Hummus
  • 6 łyżek ciecierzycy
  • 1 kalafior (tylko różyczki)
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Nachos
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • szczypta chilli

Przygotowanie:
Hummus
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości i zblendować na gładką pastę z dodatkiem soli sezamowej, tahini, 1 łyżki oleju arganowego i soku z cytryny.
  2. Kalafiora oprószyć lekko curry i zapiec w piekarniku (20 min/ 180 stopni).
  3. Upieczonego kalafiora dodać do pasty z ciecierzycy i ponownie zblendować.
  4. Hummus przełożyć do miski i polać 1 łyżką oleju arganowego, udekorować natką pietruszki i pieczonymi różyczkami kalafiora.
Nachos
  1. Mąki wymieszać z wodą i chilli- wyrobić ciasto (dość długo, aby stało się elastyczne).
  2. Powstałe ciasto rozwałkować (w razie potrzeby podsypywać mąką kukurydzianą) i wykrawać koła, które następnie pokroić na trójkąty.
  3. Piec na suchej patelni (teflonowej) z obu stron, po czym odstawić do ostudzenia (jeżeli nie nabiorą chrupkości można je jeszcze zapiec w piekarniku w 180 stopniach/5-7min).
Warto też dodać, że olej arganowy ma korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, paznokci, czy włosów (stosuje się go również w kosmetyce). Dlatego taka przekąska nie dość, że umili wieczorny seans filmowy, czy imprezę to jeszcze zbawiennie wpłynie na urodę :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (50 nachos z hummusem)- ok. 670kcal
1 nachos z hummusem- ok. 13kcal

Letnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni

30 czerwca 2015

CHAŁWOWY SERNIK JAGLANY Z CZEREŚNIAMI

Dzisiaj sernik na bazie kaszy jaglanej bez pieczenia, za to ze słodkimi czereśniami! :)

Ciasto, które spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, czy umilić każdą wyjątkową okazję, tudzież przyjęcie :)

Smakuje tak, jak wygląda! :) Jest obłędnie kremowy, słodki, z lekkim posmakiem chałwy... Orzechowy spód i całość uwieńczona czereśniami- to musi być pyszne! :)

A przy tym zdrowy! I czego chcieć więcej? :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście orzechów laskowych
  • garść daktyli
  • 1 łyżka kakao
Masa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
  2. Daktyle odcedzić i zblendować na mus.
  3. Orzechy laskowe rozdrobnić w blenderze, dodać mus daktylowy, kakao i nasiona chia- dokładnie wymieszać.
  4. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem soku z cytryny i tahini (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie schłodzić.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao- polewę wyłożyć na schłodzony sernik, na wierzchu poukładać wiśnie i posypać kruszonym ziarnem kakao.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2050kcal
1 kawałek- ok. 171kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege Wypieki