2 stycznia 2015

OWSIANKA A'LA SZARLOTKA

Gdy rano nachodzi nas niespodziewana ochota na kawałek szarlotki proponuję moją owsiankę!

Nie jest to typowa owsianka, ale na pewno zaspokaja potrzebę na słodkie, aromatyczne małe "co nieco" :)


Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Jabłko pokroić na małe kawałki i poddusić z dodatkiem cynamonu.
  2. W miseczce ułożyć warstwę jabłek, warstwę płatków ze słonecznikiem, łyżkę jogurtu i kolejną warstwę jabłek- całość posypać rodzynkami oraz nerkowcami i płatkami migdałowymi.
Prosto, smacznie i zdrowo! Po takim śniadaniu powinien pojawić się uśmiech na twarzy! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 440kcal

Styczniowe Owsianki

1 stycznia 2015

POMARAŃCZOWE CIASTO JAGLANE Z HIBISKUSEM

Kolejne z serii prostych, jaglanych ciast!
Ich niesamowitość polega właśnie na tym, że wystarczy dosłownie kilka składników, z których można upiec świetne i zdrowe ciasto!

Dzisiaj postawiłam na nieco cytrusowe smaki i nie żałuję, bo wyszło super :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżeczka stevi
  • kandyzowany hibiskus
Przygotowanie:
  1. Pomarańcze obrać ze skórki i wycisnąć z nich sok.
  2. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w soku z pomarańczy z dodatkiem stevi.
  3. Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia, po czym przełożyć do formy.
  4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Podawać z kandyzowanym hibiskusem.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Na następny dzień w towarzystwie koktajlu owocowego lub kubka kakao smakuje rewelacyjnie!! :)

Można je też potraktować, jako słodki chlebek i podawać z ulubionymi powidłami :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1650kcal
1 kawałek- ok. 138kcal

Lekkie Święta

31 grudnia 2014

PALUCHY RYŻOWE Z BAKALIAMI

Szybka, słodka i zdrowa przekąska na każdą okazję!
Kolejny spontaniczny pomysł zakończony sukcesem!

Takie paluchy to świetny pomysł na każdą imprezę, czy przekąskę w ciągu dnia :)
Nieskomplikowane składniki oraz wykonanie sprawiają, że jest je w stanie przyrządzić każdy! :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 banan
  • 2 garście bakali (orzechy nerkowca, migdały, żurawina, rodzynki) (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować.
  2. Banana zblendować.
  3. Wymieszać ugotowaną kaszę, mąkę ryżową i zblendowanego banana.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w kształcie paluchów i posypać bakaliami.
  5. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Pyszne, zdrowe i ciekawe przekąski gotowe! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (12 paluchów)- ok. 860kcal
1 paluch- ok. 72kcal

Przekąski Sylwestrowe

29 grudnia 2014

GRILLOWANA POLENTA Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Sylwester nadchodzi wielkimi krokami. Pewnie wielu z Was planuje już menu na sylwestrową zabawę. Dzisiaj propozycja, tradycyjnie lekka i dietetyczne i tradycyjnie pyszna! A przy okazji mało skomplikowana i prosta w wykonaniu!

Sprawdzi się świetnie, jako przekąska, czy dodatek do dania głównego ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • pomidory koktajlowe
  • garść orzeszków piniowych
  • garść kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • do podania sos wasabi S&B
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (cały czas mieszając) z dodatkiem soli sezamowej, a następnie przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą na wysokość 2 cm i odstawić do wystygnięcia (najlepiej w lodówce).
  2. Gdy kasza stężeje należy pokroić ją na kwadratowe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ugrillować przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pomidorki koktajlowe posypać pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim oraz zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  4. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Gotową polentę podać z pomidorkami, posypać kiełkami i orzeszkami piniowymi oraz sosem wasabi.
Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 40kcal

Przekąski Sylwestrowe

28 grudnia 2014

KOTLETY Z FASOLI MUNG

Dzisiejszy obiad zapowiada się bardzo smacznie! :)

Fasola mung o zielonym kolorze, dość drobna różni się smakiem od tej zwykłej białej. Jest o wiele bardziej delikatna, ma kremowy, charakterystyczny smak. Najbardziej lubię ją wykorzystywać właśnie we wszelkiego rodzaju burgerach.

Kotleciki świetnie nadają się do zjedzenia same, ale również jako "wkładka" do zdrowego burgera! :)


Składniki:
  • 100g fasoli mung
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Fasolkę namoczyć przez 8 godzin, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Mąkę sojową wymieszać z 6 łyżkami wody.
  3. Ugotowaną fasolę zblendować z mąką, przyprawami i sosem sojowym.
  4. Uformować kotleciki i obtoczyć je w sezamie.
  5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 45kcal

Wegetariański obiad IVPrzekąski Sylwestrowe

26 grudnia 2014

AMARANTUSOWO- ŻOŁĘDZIOWE BABECZKI Z POLENTĄ

Tego jeszcze nie było!
Troszkę odchodząc od typowych świątecznych smaków, jednak pozostając przy słodkościach- prezentuję kruche babeczki z delikatną polentą!

Chrupiące spody i słodkie, a zarazem delikatne nadzienie to dla mnie połączenie wręcz idealne :)
A przy tym są nietypowe i odchodzące od tych tradycyjnych kruchych tartaletek ;)

Użycie niezwykle wartościowej mąki amarantusowej i bardzo aromatycznej mąki żołędziowej sprawia, że babeczki są niezmiernie bogate nie tylko w smak, ale również wartości odżywcze :)

"Wisienką na torcie" w tym przypadku jest suszona morwa biała, która przykładowo stabilizuje poziom cukru we krwi, działa również oczyszczająco na nasz organizm.


Składniki:
Spód

  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej 
  • pół banana
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
Masa
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść suszonej morwy białej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować i połączyć z obiema mąkami oraz masłem orzechowym.
  2. Zagnieść ciasto i wyłożyć do foremek (najlepiej sylikonowych), piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi.
  2. Gotową polentą nadziać babeczki i ozdobić suszoną morwą białą.

Był to bardzo spontaniczny przepis! Otworzyłam szafkę z zapasami, chwyciłam obie mąki i kaszę- pierwsze o czym pomyślałam to były właśnie te babeczki! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 580kcal
1 babeczka- ok. 116kcal

Lekkie Święta

25 grudnia 2014

MAKOWE BABECZKI

Makowe babeczki, czyli ciąg dalszych zdrowych świątecznych słodkości!

Kochani jeżeli zabrakło już wczoraj zjedliście większość przygotowanych ciast polecam te babeczki. Są szybkie i smaczne!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować.
  3. Mleczko kokosowe zagotować z makiem, po czym dodać kuskus i odstawić pod przykryciem na 10 minut.
  4. Do masy makowej dodać zmielone płatki i zblendowanego banana- dokładnie wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  6. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w 180 stopniach.

Wesołych i Zdrowych Świąt dla Wszystkich!!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 645kcal
1 babeczka-ok. 81kcal

Wigilia 2014Lekkie Święta