20 listopada 2014

JAGLANE BROWNIE

Kto z nas nie lubi tego wilgotnego i mocno zbitego ciasta, w smaku przypominającego tabliczkę czekolady...?
Jednak nie każdy może sobie pozwolić na takie ciasto. Nie mam tu na myśli tylko osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również alergików uczulonych, np. na gluten.

Moja wersja brownie (jak wszystkie przepisy) jest bardzo dietetyczna, ale zapewniam, że przy tym pyszna!
Jest to kolejna propozycja na wykorzystanie jakże uniwersalnej i bogatej w wartości odżywcze kaszy jaglanej :)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 5 daktyli 
  • 50g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka stevi
  • świeże śliwki
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować to całkowitej miękkości i odstawić do wystygnięcia.
  2. Daktyle namoczyć we wrzątku, po czym zblendować z bananami, kakao, stevią i mąką jaglaną.
  3. Dodać ostudzoną kaszę i bardzo dokładnie wymieszać (można lekko zblendować).
  4. Masę przełożyć do formy (o wymiarach 16x20cm), na wierzch powciskać pokrojone śliwki i orzechy laskowe, a następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu brownie najlepiej odstawić do wystygnięcia.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1110kcal
1 kawałek- ok. 93kcal

W orzechowym raju 3

19 listopada 2014

GOFRY OWSIANE Z JOGURTEM NATURALNYM

Bardzo dawno nie jadłam gofrów. Zawsze kojarzą mi się z wakacjami, słońcem i dobrą zabawą ;)
Postanowiłam umilić sobie dzisiejszy dzień i zrobić zdrowe i słodkie gofry.

Gofry na bazie mąki owsianej smakują zdecydowanie lepiej, niż te tradycyjne. A dodatek domowego masła orzechowego i truskawek zrobił swoje!


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1 łyżeczka stevi
  • truskawki, rodzynki, domowe masło z orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę (np. przy użyciu młynka do kawy), a następnie wymieszać ze stevią i proszkiem do pieczenia.
  2.  Dodać jajka i jogurt naturalny, a następnie zblendować.
  3. Masę przełożyć do nagrzanej gofrownicy i piec około 6 minut (ja nałożyłam dość grubą warstwę ciasta, jeżeli nakłada się go mniej czas pieczenia można skrócić).
  4. Podawać z masłem orzechowym (z podprażonych i zblendowanych orzechów nerkowca) oraz truskawkami i rodzynkami.
Każdy może pozwolić sobie na chwilę przyjemności i zapomnienia! ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 gofrów)- ok. 1055kcal
1 gofr- ok. 211kcal

W orzechowym raju 3

18 listopada 2014

BEZGLUTENOWY "PLEŚNIAK" Z AMARANTUSOWĄ KRUSZONKĄ

Bo zdecydowanie zbyt dawno nie piekłam nic z zastosowaniem kaszy jaglanej!
Zainspirowałam się typowym ciastem "pleśniak", jednak chciałam aby było ono maksymalnie zdrowe, a przy tym równie pyszne!

Myślę, że udało mi się osiągnąć swój cel! Bazą ciasta jest kasza jaglana. Dodatek owoców dodaje słodyczy, a amarantusowa kruszonka dopełnia całości :)

Chciałam również, aby ciasto przeze mnie upieczone było przeznaczone dla osób nie tylko na diecie odchudzającej, ale również na coraz bardziej popularnej diecie bezglutenowej. Nie użyłam również żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, co czyni je idealnym dla wegan :)

Natomiast myślę, że osoby bez żadnych konkretnych preferencji żywieniowych mogą spróbować czegoś nowego, z może właśnie będzie to krok w stronę zdrowego żywienia...? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka stevi
Warstwa owocowa
  • 150g borówek
  • 1 owoc khaki
  • 1 łyżeczka stevi
Kruszonka
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka mąki amarantusowej
  • 1 banan
Przygotowanie:
Spód
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować z dodatkiem stevi, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Masę przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa owocowa 
  1. Khaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Na wcześniej wyłożony spód ułożyć borówki i khaki, lekko je wciskając, a następnie obsypać stevią.
  3. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kruszonka 
  1. Banana zblendować na mus, a następnie dodać mąkę amarantusową i amarantusa ekspandowanego- dokładnie wymieszać.
  2. Po 20 minutach ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć warstwę kruszonki amarantusowej.
  3. Ciasto piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej, nie traci ono swoich walorów smakowych.
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam udanych eksperymentów kulinarnych :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 830kcal
1 kawałek- ok. 83kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku

17 listopada 2014

JĘCZMIENNE MUFFINY Z BURACZKAMI

Lubicie warzywne słodkości? Ja bardzo! Odkąd spróbowałam ciasta marchewkowego, które bardzo mi zasmakowało, co jakiś czas wykorzystuję w moich zdrowych słodkościach właśnie warzywa.

Buraczkowe muffiny nie dość, że pyszne i ciekawe w smaku to mają obłędny kolor ;)

Składniki:
  • 6 łyżek płatków jęczmiennych
  • 1 burak
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Płatki jęczmienne zmielić na mąkę.
  2. Buraki zetrzeć lub zblendować na mus z bananem i białkiem.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
A teraz nie pozostaje nic innego jak zajadać się zdrowymi słodkościami i cieszyć oko nietypowym kolorem :) Po takim podwieczorku na pewno  u każdego pojawi się uśmiech na twarzy!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffin)- ok. 390kcal
1 muffina- ok. 78kcal

16 listopada 2014

RYŻOWE KRAKERSY Z QUINOA

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zdrowe przekąski, które mogą umilić wieczorny seans filmowy lub stanowić dodatek do dania głównego.

Taką przekąską są właśnie zrobione przeze mnie krakersy na bazie ryżu i quinoa! Jak wszystkie moje propozycje są zdrowe i przeznaczone dla osób na różnego rodzaju dietach ;) A dodatek przeróżnych ziarenek ciekawie je urozmaicał.


Składniki:
  • 5 łyżek ryżu brązowego
  • 3 łyżki quinoa
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • przyprawy: sól sezamowa, garam masala, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • dodatek: babka płesznik, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Ugotować osobno ryż i quinoa- odstawić do wystygnięcia.
  2. Sezam lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Len mielony zaparzyć w 6 łyżkach wrzątku.
  4. Następnie zblendować ryż, quinoa razem z sezamem i lnem.
  5. Ciasto rozdzielić na 3 części i do każdej dodać poszczególną przyprawę, każdą część rozgnieść wilgotnymi dłońmi na folii spożywczej i pokroić na krakersy.
  6. Krakersy posypać dodatkami- ziarenkami, według uznania.
  7. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kalorie:
Całość (45 krakersów)- ok. 620kcal
1 krakers- ok. 14kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Quchnia pełna Quinoa 3

15 listopada 2014

MUFFINY Z KUSKUSU Z NUTĄ POMARAŃCZY

Jeśli ktoś nie zna jeszcze smaku kuskusu to musi to koniecznie nadrobić. Jest bardzo delikatny w smaku i sprawdza się świetnie zarówno w daniach obiadowych, jak i wypiekach- co właśnie udowodniłam moimi muffinami!

Dodałam do nich odrobinę pomarańczy, aby troszkę orzeźwić ich smak- polecam :)


Składniki:
  • 100g kaszy kuskus (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100ml wody
  • 150ml mleka 0,5%
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki płatków jaglanych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Wodę wraz z mlekiem zagotować, wsypać kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
  2. Zblendować białka ze stevią i sokiem pomarańczowym.
  3. Do jeszcze mokrego i gorącego kuskusu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremek sylikonowych i piec około 40 minut w 170 stopniach.
Gotowe! Dzięki kuskusowi muffiny są bardzo miękkie i delikatne. Można je zabrać na wynos i zjeść zamiast niezdrowej drożdżówki, jako 2 śniadanie :)
Będą również świetnie smakować w towarzystwie koktajlu owocowego, kakao, czy kawy.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 muffin)- ok. 550kcal
1 muffina- ok. 92kcal

Prezenty na Mikołajki

14 listopada 2014

WARZYWNA ZAPIEKANKA Z KASZY BULGUR

Dość dawno nie przyrządzałam żadnej warzywnej zapiekanki i postanowiłam to zmienić.
Przecież są takie sycące i można do nich "włożyć" ulubione warzywa, co tylko podbija smak i nasze zadowolenie :)

Moja zapiekanka opierała się głównie na kaszy bulgur, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz raczej łagodnymi w smaku warzywami z nutką sosu sojowego. Całość była wyśmienita i bardzo sycąca!


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy bulgur
  • pół cukinii
  • kawałek dyni
  • kilka brukselek
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować w szklance wody (przez około 8 minut), a następnie odstawić do wchłonięcia całego płynu.
  2. Dynię obrać ze skórki i ugotować, a następnie zblendować z curry i solą sezamową na puree.
  3. Brukselki ugotować.
  4. Pomidora obrać ze skórki i zblendować, po czym wymieszać z kaszą bulgur i przyprawą pomidorową.
  5. Do formy włożyć plastry cukinii, ugotowaną brukselkę, polać sosem sojowym, nałożyć dyniowe puree, warstwę kaszy z pomidorami i na sam wierzch pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
  6. Całość zapiec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, gotową zapiekankę podać z kiełkami brokuła.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 435kcal