3 lipca 2014

JAGODOWY KOKTAJL JAGLANY

Pora na jagody!!

 

Jak wykorzystać kolejny sezonowy owoc... do dzieła!
Pożywny koktajl z dodatkiem kaszy jaglanej- pożywny owocowy łyk orzeźwienia!! :)




Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (w wersji wegańskiej roślinnego)
  • 250g jagód
  • pół banana
  • 1 łyżeczka stevi

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, aby pozbyć się goryczki i ugotować w 3/4 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu).
  2. Pozostawić kaszę do ostygnięcia a następnie zblendować dokładnie z resztą mleka, jagodami, bananem i stevią.
  3. Odstawić na godzinę do lodówki, w celu schłodzenia koktajlu.
Na zdrowie! :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 480kcal

Słodkie jagodowe latoLetnie Orzeźwienie 2014Cukrzyca ciążowa-obiad

1 lipca 2014

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KOTLECIKAMI Z CUKINIĄ

Czyli zielono mi!!

 

Kolejny pyszny letni obiad:)
Połączenie chłodniku z kotlecikami z kuskusem i cukinią- jedno z lepszych!


Składniki:

Chłodnik
  • 370g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • 5 ogórków
  • koperek
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
Kotleciki
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • koperek
  • 1 jajko
  • przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn
 
Przygotowanie:

Chłodnik
  1.  Jogurt naturalny wymieszać z bulionem.
  2. Ogórki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), a następnie dodać do jogurtu.
  3. Do całości dodać posiekany koperek i przyprawy.
  4. Schłodzić w lodówce.
  5. Przed podaniem skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
Kotleciki
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), odcedzić z nadmiaru wody i dodać do kaszy z jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami.
  3. Wszystko razem wymieszać, a następnie uformować małe kotleciki.
  4. Kotleciki piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 Sycące, a jednocześnie lekkie- tak jak lubię najbardziej ;)

 Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok.690kcal
1 porcja- ok. 345kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014

29 czerwca 2014

PLACKI JAGLANE Z BORÓWKAMI CZY TRUSKAWKAMI? :)

Z borówkami czy truskawkami...? Hm... borówki... truskawki...? Zdecydowanie jedno i drugie!
Bezglutenowe i pyszne! Idealny podwieczorek albo śniadanie? ;)

Śmiało mogę powiedzieć- lubię placki! :)))


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół łyżeczki sody)
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z żółtkiem, mąką jaglaną, proszkiem do pieczenia, stevią i jogurtem naturalnym.
  3. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  4. Ciasto podzielić na dwie części- do jeden dodać borówki, do drugiej drobno pokrojone truskawki.
  5. Rozgrzać teflonową patelnię i nakładać po łyżce ciasta, lekko je rozsmarowując.
  6. Znacznie zmniejszyć temperaturę i smażyć pod przykryciem, następnie placki odwrócić i smażyć z drugiej strony trochę krócej.
  7. Placuszki podawać układając jeden na drugim (bądź rozkładać na talerzu) przekładając musem owocowym z truskawek i borówek.
Kalorie:
Całość (16 placków)- ok. 530kcal
1 placek- ok. 33kcal

By Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadBłękitne skarby lata!

28 czerwca 2014

PLACEK Z CIECIERZYCY Z PASTĄ Z BOBU

Już od dawna zamierzałam upiec placek z ciecierzycy, który będzie przypominał orientalny chlebek.
Dodałam sezamu, który sprawił, że to danie stało się jeszcze bardziej azjatyckie ;)

Tak dla kontrastu- pasta z bobu! Przecież mamy sezon, więc czemu nie skorzystać? Czemu nie podać tego właśnie z plackiem z ciecierzycy? ;)

Danie jest w zupełności wegańskie, zdrowe i sycące ;)


Składniki:

Placek
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki sezamu
  • curry
Pasta
  • 250g bobu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: pieprz, sól morska, rozmaryn

Przygotowanie:

Placek
  1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 4 godziny i ugotować.
  2. Len mielony zaparzyć we wrzątku.
  3. Następnie zblendować ciecierzycę z lnem, natką pietruszki i curry.
  4. Do masy dodać 3 łyżki sezamu i wymieszać.
  5. Całość przełożyć do sylikonowej formy i posypać pozostałą łyżką sezamu.
  6. Całość piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (czas zależy od tego, jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać).*
 Pasta
  1.  Bób ugotować do miękkości.
  2. Ugotowany bób rozgnieść z oliwą i przyprawami. 
*Mój placek był w środku wypieczony, ale nie przesuszony, a z wierzchu chrupiący!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 115kcal

Wegetariański obiad IIIBy Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadW drodze na wakacje Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014

26 czerwca 2014

JAGODOWY PUDDING Z TAPIOKI

Deser nieskomplikowany, a jednak lekko nietypowy. A to za sprawą tapioki, która świetnie nadaje się do każdego rodzaju puddingów! Szczególnie tymi z sezonowymi owocami... ;)

Nie jest to mój pierwszy deser z dodatkiem tapioki, a jednak za każdym razem smakuje inaczej- w zależności od tego z jakim owocem ją połączę ;)

Tapioka jest otrzymywana z manioku. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu! Zatem pucharki w dłoń i robimy pudding!


Składniki:
  • pół szklanki tapioki
  • szklanka mleka roślinnego (kokosowego)
  • 250g jagód
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
  1. Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
  2. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka.
  3. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  4. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby.
  5. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  6. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka, następnie mus jagodowy, kolejną warstwę tapioki i musu, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal

Cukrzyca ciążowa-obiad

24 czerwca 2014

KOLOROWY WARZYWNY AMARANTUS

Czyli z czym by tu zjeść amarantus....?

Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku.
No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)


Składniki:
  • 6 łyżek ziaren amarantusa
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • pół kalafiora
  • kilka pomidorów cherry
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 1 łyżka pestek dyni
  • przyprawy: curry, kurkuma, garam masala, koperek suszony, papryka słodka, pieprz
Przygotowanie:
  1. Amarantus delikatnie opłukać i ugotować.
  2. Dynię pokroić w półksiężyce i oprószyć curry.
  3. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze części, obsypać przyprawą garam masala i kurkumą.
  4. Pomidorki cherry pokroić na połówki.
  5. Wszystkie warzywa ugrillować w piekarniku (180 stopni, termoobieg), każde przez określony czas: najpierw włożyć kalafiora- piec 15 minut, do kalafiora dołożyć dynię i piec kolejne 15 minut, a na koniec włożyć pomidorki (skórką do dołu) i zapiec wszystko jeszcze przez 10 minut.
  6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  7. Ugotowany amarantus wymieszać z kukurydzą i przyprawić słodką papryką oraz suszonych koperkiem.
  8. Ułożyć wszystko na talerzu i posypać pestkami dyni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 300kcal

Przysmaki dla taty 4By Niejadek Zjadł ObiadekCukrzyca ciążowa-obiadWegetariański obiad III

22 czerwca 2014

SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA ZIMNO

Bez nabiału, wegański, słodki- pysznie owocowy!!

 

Co tu dużo pisać... kasza jaglana- królowa kasz, owoce- witaminy, bakalie- zdrowa słodycz!
Sernik jest bardzo lekki, a jego składniki to samo zdrowie... takie desery uwielbiam! :)


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • garść moreli suszonych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 brzoskwinie
  • garść borówek
  • kilka truskawek
  • 1 kiwi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi do wchłonięcia całego płynu i całkowitej miękkości (można lekko rozgotować).
  2. Morele suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem i namoczyć przez godzinę, a następnie zblendować.
  3. Ugotowaną i ostudzoną kasze zblendować z masą z suszonych owoców (niezbyt dokładnie).
  4. Blaszkę (u mnie małą tortownicę) wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę z kaszy jaglanej i schłodzić w lodówce przez 3- 4 godziny.
  5. Dwie brzoskwinie zblendować na mus, a jedną pokroić na kawałki.
  6. Płatki migdałów uprażyć lekko na teflonowej patelni.
  7. Na schłodzone ciasto wyłożyć mus brzoskwiniowy i ozdobić owocami oraz cały bok ciasta wyłożyć płatkami migdałowymi.
Przed podaniem sernika włożyłam go jeszcze na 20 minut do zamrażalnika- było fajnie schłodzone ;)

Ciasto oczywiście należy przechowywać w lodówce.


Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1430kcal
1 kawałek- ok. 119kcal

Jeść czy grać? Przysmaki dla taty 4Cukrzyca ciążowa-obiad