27 lutego 2014

FALAFEL

Czyli ciecierzyca górą!

Zdrowe, a jakże pyszne falafele... Jeden ma tylko 60 kalorii!! Świetne na wegański oiad.
Idealnie pasują warzywnych dodatków, czy jako kotlet do mega wegańskiego burgera! :)



Składniki:
  •  1 szklanka ciecierzycy
  • 2 jajka/ 2 łyżki lnu mielonego
  • suszone pomidory
  • kilka łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • garść kiełków brokuła
  • przyprawy: słodka papryka, curry, natka pietruszki, czosnek
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 12 godzin.
  2. Namoczoną ciecierzycę zmiksować w blenderze.
  3. W wersji wegańskiej: zaparzyć len mielony, następnie dodać zaparzony len lub jajka do ciecierzycy.
  4. Powstałą masę doprawić i uformować z niej kulki, które należy spłaszczyć i obtoczyć w ziarnach słonecznika.
  5. Falafele piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (podczas pieczenia można je obrócić na drugą stronę).
I gotowe!
Super pożywny i urozmaicony obiad, bądź lunch ;)


Kalorie:
Całość (15 falafeli)- ok. 900kcal
1 falafel- ok. 60kcal


Kiełki

25 lutego 2014

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Świetna- szybka i pożywna sałatka! Idealna na lekki lunch, czy kolację!


Składniki:
  • 100g filetu z kurczaka
  • mix sałat
  • 1 pomidor
  • pół ogórka
  • garść kiełków brokuła
  • dodatkowo: przyprawy (curry, papryka słodka, tzatziki), 50g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:,
  1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, bądź paski, obsypać przyprawami i grillować w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.
  2. Następnie pokroić warzywa i ułożyć na talerzu.
  3. Dodatkowo sałatkę można podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego z przyprawą tzatziki.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok.  220kcal

Przepis ten zgłosiłam do konkursu organizowanego przez Proste Potrawy z okazji 2 urodzin bloga :)

Kiełki

23 lutego 2014

TARTA (TORCIK) OWSIANO- DAKTYLOWA Z KREMEM JAGLANYM

Jeno z najlepszych ciast jakie zrobiłam!! a w dodatku bez użycia piekarnika! :)
Całkowicie wegańskie i dietetyczne, a jednocześnie słodkie.... myślę, że na pewno zaspokoi podniebienia wszystkich łasuchów!



Może spokojnie zagościć na urodzinowym stole, jako zdrowy zamiennik ciężkiego tortu! :)

Składniki:
Spód:
  • pół szklanki suszonych daktyli  
  • 150g płatków owsianych
Krem:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (roślinnego)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka stevi
Dodatki: orzechy nerkowca, rodzynki

Przygotowanie:
Spód:
  1.  Daktyle zalać wrzątkiem, odcedzić i zmiksować z płatkami owsianymi.
  2. Powstałą masą wyłożyć spód małej okrągłej blaszki.
  3. Blaszkę włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
Krem:
  1. Kaszę jaglaną najpierw opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zmiksować z bananem.
  3. Tak powstały krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Udekorować na wierzchu wybranymi przez siebie dodatkami.
*Torcik najlepiej przed podaniem schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu.



Gorąco polecam! Tarta jest po prostu wyśmienita w smaku. Słodki spód i kremowa masa na bazie, jakże zdrowej i wartościowej kaszy jaglanej...
Małe "czary mary", a efekt boski :)

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1200kcal
1 kawałek- ok. 120kcal

Lekkie desery bez piekarnikaOlimpijskie gotowanie

21 lutego 2014

OWSIANE GOFRY

CZYLI URODZINOWE SŁODKOŚCI... ;)


Z okazji swoich urodzin, a powoli zaczynam być już staruszką.... ćwierć wieku to nie przelewki..., postanowiłam osłodzić sobie troszkę ten dzień. Ale oczywiście zdrowo i jednocześnie dietetycznie! Jednak byłam bardzo zaskoczona, ponieważ moje zdrowe gofry praktycznie nie różniły się smakiem od tych, którymi zajadami się szczególnie podczas wakacji... :) I nie rzucam tutaj słów na wiatr, ponieważ po jednym gryzie mój narzeczony, który raczej preferuje te niezdrowe smakołyki potwierdził moje słowa! :D



Składniki:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 12 łyżek mleka 0,5%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
  • dowolne dodatki
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Zmielone płatki, mleko, żółtka, cynamon i stevię dokładnie wymieszać.
  5. Następnie dodać powoli mieszając ubite białka.
  6. Ciasto pozostawić na kilka minut.
  7. Piec w gofrownicy około 3 minut.

Gotowe!! Pyyyycha!!
Ja podałam gofry z jogurtem naturalnym, owocami i orzeszkami nerkowca! :)

Kalorie (bez dodatków):
Całość (4 gofry)- ok. 530kcal
1 gofr- ok. 133kcal

Lekkie desery bez piekarnika Olimpijskie gotowanie

18 lutego 2014

CIASTECZKA JAGLANE Z MORELAMI (BEZGLUTENOWE)

Kombinowałam po raz kolejny jak wykorzystać kaszę jaglaną, która staje się coraz bardziej popularna... Ciasto już było, to tym razem ciasteczka!!

Super proste, pyszne i zdrowe! :)



Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 15 suszonych moreli
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki stevi


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
  2. Morele sparzyć wrzątkiem i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Następnie ugotowaną i przestudzoną kaszę zblendować z morelami, stevią i cynamonem.
  4. Do masy wrzucić płatki migdałowe i jedynie wymieszać.
  5. W dłoniach uformować małe kuleczki i lekko je spłaszczyć.
  6. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika oczywiście obłędnie pachną aromatycznym cynamonem... są z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i słodkie!!

To nie koniec moich słodkich eksperymentów z kaszą jaglaną.... jak myślicie co wymyślę kolejnym razem? :)


Kalorie:
Całość (42 ciasteczka)- ok. 970kcal
1 ciasteczko- ok. 23kcal

Dietetyczne ciasteczkaSłodkie Walentynki 2014Olimpijskie gotowanie

16 lutego 2014

SZPINAKOWO- KOPERKOWE KULE KUSKUS Z WARZYWAMI NA PUREE SZPINAKOWYM

Czyli istne wegetariańskie szaleństwo warzywne!!

Wiosna coraz bliżej, więc na moim talerzy duuuużo zielonego ;)



Składniki:
Kule:
  • 4 łyżki kuskus
  • 50g szpinaku rozdrobnionego
  • koperek świeży
  • przyprawy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Dodatkowo:
  • 100g szpinaku rozdrobnionego
  • 100g dyni hokkaido
  • kilka brukselek
  • przyprawy
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie wymieszać z 50 g szpinaku, koperkiem, sosem sojowym oraz przyprawami (pieprzem, curry, czosnkiem, bazylią).
  2. Całość podgrzać na patelni teflonowej i uformować w dłoniach małe kule.
  3.  Brukselkę ugotować, a dynię oprószoną curry i papryką słodką oraz pokrojoną w paski zapiec w piekarniku (20 min/180stopni).
  4. 100g szpinaku podgrzać na patelni z czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli.
  5. Kule ułożyć ta talerzu, obok brukselkę, a na szpinakowym puree upieczoną dynię.
A teraz smacznego!! 

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 230kcal

Olimpijskie gotowanie

13 lutego 2014

PRALINKI JAGLANE Z NERKOWCAMI

Trochę zdrowych słodkości z okazji zbliżających się Walentynek!

 


Kasza jaglana i troszkę bakali- nic prostszego!

Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 łyżeczka stevi
  • 50g orzechów nerkowca
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych moreli
  • opcjonalnie: cynamon do obtoczenia
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
  2. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie przed gotowaniem.
  3. Następnie ugotować kaszę w mleku, do wchłonięcia całego płynu, dosładzając ją stevią.
  4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z morelami oraz namoczonymi rodzynkami.
  5. Z tak powstałej masy uformować kuleczki, w każdą pralinkę włożyć do środka całego nerkowca, który będzie SERCEM naszej słodkości :)


*Pralinki można obtoczyć w cynamonie, bądź zmielonych orzechach nerkowca!
*Warto dodać, że najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu lub po prostu w lodówce.


Kalorie:
Całość (28 pralinek)- ok. 1200kcal
1 pralinka- ok. 43kcal


Słodkie Walentynki 2014Olimpijskie gotowanie
Walentynkowa kolacja we dwoje
Pralinki, trufelki, czekoladki... 3