13 lutego 2014

PRALINKI JAGLANE Z NERKOWCAMI

Trochę zdrowych słodkości z okazji zbliżających się Walentynek!

 


Kasza jaglana i troszkę bakali- nic prostszego!

Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 1 łyżeczka stevi
  • 50g orzechów nerkowca
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych moreli
  • opcjonalnie: cynamon do obtoczenia
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić.
  2. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie przed gotowaniem.
  3. Następnie ugotować kaszę w mleku, do wchłonięcia całego płynu, dosładzając ją stevią.
  4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z morelami oraz namoczonymi rodzynkami.
  5. Z tak powstałej masy uformować kuleczki, w każdą pralinkę włożyć do środka całego nerkowca, który będzie SERCEM naszej słodkości :)


*Pralinki można obtoczyć w cynamonie, bądź zmielonych orzechach nerkowca!
*Warto dodać, że najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu lub po prostu w lodówce.


Kalorie:
Całość (28 pralinek)- ok. 1200kcal
1 pralinka- ok. 43kcal


Słodkie Walentynki 2014Olimpijskie gotowanie
Walentynkowa kolacja we dwoje
Pralinki, trufelki, czekoladki... 3


3 komentarze: