9 listopada 2016

KOTLECIKI JAGLANE Z GROSZKIEM I SOS SZPINAKOWY

Już zdążyłam zapomnieć, jak lubię kotleciki z warzyw i kasz!
A w szczególności z kaszy jaglanej, która jest jednocześnie delikatna i wyjątkowa w smaku!
Do tego ulubiony sos i obiad gotowy :)


Składniki:
Kotleciki
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 240g groszku konserwowego
  • jajko
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka jarmużu sproszkowanego
  • trochę ziaren lnu
  • przyprawy: lubczyk, sól himalajska, pieprz biały, kurkuma
Sos szpinakowy
  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebuli
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oleju arganowego
  • sól himalajska
Przygotowanie:
Kotleciki
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować, następnie wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki.
  2. Z masy uformować kotleciki, na wierzchu posypać lnem- piec około 20/25 minut w 190 stopniach.
Sos szpinakowy
  1. Olej rozgrzać, następnie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodać szpinak, zalać 3-4 łyżkami wody, posolić i chwilę dusić, po czym dodać passatę.
  3. Po podgrzaniu wszystkiego dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (19 kotlecików z sosem)- ok. 785kcal
1 kotlecik z sosem- ok. 41kcal

8 listopada 2016

DYNIOWE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI

Jeszcze wciąż mamy jesień i zasoby dyni wciąż sprzyjają :)
To jedno z moich ulubionych warzyw, więc korzystam z niego ile mogę!
I tym razem na słodko, w ciasteczkach w towarzystwie rodzynek :)


Składniki:
  • pół szklanki drobnej kaszy bulgur (Green Essence)*
  • 5 łyżek mąki jaglanej 
  • garść rodzynek
  • banan
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/4 małej dyni hokkaido
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Bulgur zalać wrzątkiem lekko ponad powierzchnię kaszy i pozostawić pod przykryciem na kilka minut (do momentu, aż wchłonie całą wodę).
  2. Rodzynki namoczyć, odcedzić i wymieszać z kaszą oraz stewią.
  3. Dynię pokroić w plastry i upiec w piekarniku (200 stopni/15 minut), a następnie zblendować z bananem.
  4. Mus dyniowo- bananowy wymieszać z kaszą z rodzynkami, mąką, 3 łyżkami wiórków.
  5. Z masy uformować ciasteczka, które posypać wiórkami i piec około 15/20 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (14 ciasteczek)- ok. 925kcal
1 ciasteczko- ok. 66kcal

7 listopada 2016

DAKTYLOWE SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Też w dzieciństwie zajadaliście się ryżowymi szyszkami? ;)
To był jeden z moich ulubionych słodkich przysmaków... jednak wszyscy wiemy ile w nich cukru i chemii...

Skoro zebrało mi się na wspomnienia to szybko przerabiam ten smakołyk na zdrową, 2- składnikową wersję i zajadam się nim cały wieczór!


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć we wrzątku, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Następnie mus daktylowy bardzo porządnie wymieszać z ryżem preparowanym.
  3. Z masy uformować szyszki, które przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 szyszek)- ok. 555kcal
1 szyszka- ok. 40kcal

6 listopada 2016

DYNIOWA JAGLANKA Z MIODEM

Słodkie, jesienne śniadanie z królową kasz i warzyw w rolach głównych! ;)
Dynia i jaglanka, a do tego słodki miód... to rozpływa się w ustach! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • kawałek dyni hokkaido
  • banan
  • szczypta stewi
  • szczypta kardamonu (Green Essence)*
  • 2 łyżeczki miodu z propolisem
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w wodzie.
  2. Dynię pokroić  plastry i upiec w piekarniku (15-20 minut/ 190 stopni).
  3. Ugotowaną kaszę zblendować z dynią, połową banana, stewią, kardamonem i łyżeczką miodu.
  4. Jaglankę podać z pokrojoną w plastry połówką banana i łyżeczką miodu.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 580kcal
 

5 listopada 2016

SZARLOTKA Z ŻYTNIĄ KRUSZONKĄ I SYROPEM ORKISZOWYM

Jesień w pełni, zatem nie można zapomnieć o typowo jesiennym cieście- szarlotce!

Słodkie, kruche, soczyste jabłka- solidna dawka witamin i błonnika!
Trochę kaszy jaglanej, trochę płatków żytnich- to dla figury ;)
A dla osłody syrop orkiszowy!


Składniki:
Spód
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • banan
  • awokado
  • 2 jajka
  • 4 łyżki syropu orkiszowego
Warstwa jabłkowa
  • 3 spore jabłka
  • 1/2 cytryny
Kruszonka
  • banan
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 2 garście płatków żytnich
  • 2 łyżki syropu orkiszowego
Przygotowanie:
Spód

  1. Banana, awokado, jajka oraz syrop orkiszowy dokładnie zblendować.
  2. Kaszę opłukać i ugotować, po czym wymieszać z wcześniej zblendowanymi składnikami.
  3. Do całości dodać płatki żytnie i porządnie wymieszać- masę przełożyć do formy i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Warstwa jabłkowa i kruszonka
  1. Jabłka zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i dodać wyciśnięty z połowy cytryny sok.
  2. Po 15 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika i nałożyć warstwę jabłkową (lekko dociskając).
  3. Na warstwę jabłek wyłożyć kruszonkę w postaci płatków wymieszanych z masłem z nerkowców oraz zblendowanym bananem- całość piec kolejne 15/20 minut.
  4. Na koniec każdy kawałek polać syropem orkiszowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1860kcal
1 kawałek- ok. 116kcal

3 listopada 2016

BROKUŁOWA SAŁATKA Z ALGAMI

Niby nic, niby brokuł, trochę zieleni... ale dodatek w postaci alg dał czadu!
Sałatka genialna, smak delikatny, ale z charakterem!
Na pewno powtórzę ją jeszcze nie raz!


Składniki:
  • brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • garść alg arame
  • 3 garście roszponki
  • 250g jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • szczypta soli himalajskiej (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i brokuł- całość lekko posolić i podsmażyć, aż brokuł zmięknie.
  2. Algi namoczyć i ugotować, po czym dorzucić do ostudzonego brokułu.
  3. Dodać roszponkę, posiekany szczypiorek i jogurt- całość wymieszać.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal

2 listopada 2016

JAGLANE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWĄ POLEWĄ

Pyszne ciasteczka z czekoladą, którymi można się zajadać cały wieczór bez wyrzutów sumienia?
Brzmi niedorzecznie? A jednak możliwe!
Jak zwykle biorę na tapetę coś niezdrowego, aczkolwiek pysznego i przerabiam na zdrowe i również pyszne!! ;)


Składniki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 dojrzałe banany
  • jajko
  • 2 łyżki syropu orkiszowego
  • 80g mąki owsianej 
  • szczypta stewi 
  • 65g gorzkiej czekolady 99%
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Do kaszy dodać zblendowane banany, stewię, mąkę owsianą, syrop orkiszowy i jajko- całość porządnie wymieszać.
  3. Z masy uformować ciasteczka, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać nią upieczone ciasteczka- odstawić do wystygnięcia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (23 ciasteczka)- ok. 1630kcal
1 ciasteczko- ok. 71kcal