To był jeden z moich ulubionych słodkich przysmaków... jednak wszyscy wiemy ile w nich cukru i chemii...
Skoro zebrało mi się na wspomnienia to szybko przerabiam ten smakołyk na zdrową, 2- składnikową wersję i zajadam się nim cały wieczór!
Składniki:
- 100g daktyli
- 75g ryżu brązowego preparowanego
- Daktyle namoczyć we wrzątku, odcedzić i zblendować na mus.
- Następnie mus daktylowy bardzo porządnie wymieszać z ryżem preparowanym.
- Z masy uformować szyszki, które przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Kalorie:
Całość (14 szyszek)- ok. 555kcal
1 szyszka- ok. 40kcal
Myślę, że każdemu łasuchowi by zasmakowały! Ja robiąc nawet tradycyjny karmel dodaję trochę daktyli, bo święto wzbogacają smak, dodają głębi :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie małe, a takie fajne. :) I na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńTaaak, smak dzieciństwa! <3
OdpowiedzUsuń