7 listopada 2016

DAKTYLOWE SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Też w dzieciństwie zajadaliście się ryżowymi szyszkami? ;)
To był jeden z moich ulubionych słodkich przysmaków... jednak wszyscy wiemy ile w nich cukru i chemii...

Skoro zebrało mi się na wspomnienia to szybko przerabiam ten smakołyk na zdrową, 2- składnikową wersję i zajadam się nim cały wieczór!


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć we wrzątku, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Następnie mus daktylowy bardzo porządnie wymieszać z ryżem preparowanym.
  3. Z masy uformować szyszki, które przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 szyszek)- ok. 555kcal
1 szyszka- ok. 40kcal

4 komentarze:

  1. Myślę, że każdemu łasuchowi by zasmakowały! Ja robiąc nawet tradycyjny karmel dodaję trochę daktyli, bo święto wzbogacają smak, dodają głębi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie małe, a takie fajne. :) I na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń