18 sierpnia 2016

MIGDAŁOWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI

Słodkości nigdy dość, a zwłaszcza tych z letnimi owocami!
Dzisiaj szybki i smaczny przepis na muffinki z borówkami wzbogacone o bakalie! :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki migdałowej (Green Essence)*
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1/2 garści daktyli
  • 1/2 garści nerkowców
  • borówki
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z żółtkami, a białka ubić na sztywną pianę- wymieszać delikatnie razem.
  2. Dodać kawałki daktyli i nerkowce- ponownie delikatnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek, a na wierzchu poukładać borówki.
  4. Babeczki piec około 20 minut w 170 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 660kcal
1 babeczka- ok. 83kcal

17 sierpnia 2016

SAŁATKA Z KULECZKAMI RYŻOWYMI Z TAHINI

Lekka sałatka pełna świeżych warzyw z delikatnymi, aczkolwiek charakterystycznymi w smaku kuleczkami!
To propozycja na kolację, bądź przekąskę w ciągu dnia ;)


Składniki:
  • 100g ryżu brązowego
  • 1 łyżka tahini
  • kilka liści sałaty
  • 1/2 kalarepy
  • 2 ogórki
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a następnie zblendować z tahini i uformować kuleczki.
  2. Sałatę posiekać, ogórki i kalarepę obrać ze skórek i razem z pomidorkami pokroić na kawałki.
  3. Warzywa ułożyć na talerzu, na warzywach ułożyć kuleczki, a całość posypać czarnuszką, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość- ok. 470kcal
 

16 sierpnia 2016

DYNIOWE BURGERY JAGLANE Z TAHINI I OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI

Kiedyś znienawidzone przeze mnie ogórki małosolne... dzisiaj wylądowały na moim talerzu w delikatnych burgerach jaglanych! Ogórki dodały im charakteru i smaku- to jedne z lepszych burgerów, jakie zrobiłam!

Przepis banalnie prosty, zatem polecam go wszystkim, nawet tym, którzy od kuchni trzymają się z daleka ;)
Burgery są bezglutenowe, zatem mogą je wcinać również alergicy!


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tahini (Green Essence)*
  • kawałek dyni (1/4 małej)
  • przyprawy: sól himalajska, lubczyk, curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Dynię ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować. 
  3. Do ugotowanej kaszy dodać zblendowaną dynię, tahini, jajko, pokrojone drobno ogórki i przyprawy- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które piec około 25 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 550kcal
1 kotlet- ok. 31kcal


15 sierpnia 2016

GRYCZANE PIEROGI Z BOBEM

Nie zdarza się często, że robię pierogi, jednak kończący się sezon na bób zmobilizował mnie do tego!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną w połączeniu z mąką teff, co czyni je bezglutenowymi :)
Do tego zielony farsz na bazie bobu i sproszkowanego jarmużu! :) Zdrowe niebo w gębie!


Składniki:
Ciasto
  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki teff
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
Farsz
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na farsz.
  2. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić ciasto.
  3. Następnie lekko oprószyć drewniany blat/deskę i rozwałkować ciasto, z którego wykrawać koła (można za pomocą szklanki).
  4. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i porządnie skleić.
  5. Pierogi wrzucić do wrzącej wody (nie przerywając gotowania) i poczekać 2/3 minuty, aż ugotowane wypłynął na wierzch.
Pierogi podawać z ulubionym sosem, sałatką, czy innymi dodatkami :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 pierogó)- ok. 1510kcal
1 pieróg- ok. 76kcal

14 sierpnia 2016

LODY JEŻYNOWE Z PRALINAMI

Pogoda sprawia nam niestety już jesienne niespodzianki, jednak ja cały czas staram się przywołać lato przynajmniej na moim talerzu :)
A na dowód tego lody z samego rana! Naturalnie słodkie lody jeżynowe z genialnymi, 2- składnikowymi pralinami! Nie mogłam sobie wymarzyć pyszniejszego poranka ;)


Składniki:
  • 3 banany (pokrojone w plasterki i zamrożone)
  • 200g jeżyn (zamrożonych)
  • 180g jogurtu naturalnego
  • garść daktyli
  • 2 garście orzechów nerkowca (Green Essence)*

Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, następnie zblendować na mus.
  2. Nerkowce rozdrobnić, po czym połączyć z musem daktylowym- z masy uformować pralinki (które następnie schłodzić).
  3. Banany, jeżyny i jogurt zblendować- lody przełożyć do naczynie i podawać z pralinami.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 1050kcal
1 porcja- ok. 525kcal

13 sierpnia 2016

KOLOROWY MAKARON DLA DZIECI

Propozycja na obiad dla wszystkich maluchów (tych mniejszych i większych ;)), którzy na co dzień nie przepadają za warzywami. Myślę, że warzywa tej wersji podane z uroczym makaronem bajowym skuszą każdego niejadka! :)


Składniki:
  • 200g makaronu semolinowego dla dzieci
  • awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • bakłażan
  • 350g szpinaku 
  • 300g bobu
  • 160g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól himalajska, curry
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Bakłażana pokroić na kawałki, obsypać curry i solą, a następnie ugrillować (20  minut/190 stopni).
  3. Bób ugotować i obrać ze skórek, a pomidorki i awokado pokroić na kawałki.
  4. Szpinak poddusić na patelni z dodatkiem soli, pod koniec dodać jogurt i wymieszać.
  5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1350kcal
1 porcja- ok. 338kcal

12 sierpnia 2016

JADALNA MISECZKA Z OWOCAMI

Chociaż pogoda jest bardziej jesienna, niż letnia ja nie odpuszczam i wykorzystuję na maxa wszystkie dary lata- w szczególności kolorowe owoce!
Były przeróżne ciasta, były ciasteczka i desery, a dzisiaj po prostu jadalna miseczka wypełniona różnymi, słodkimi owocami! :)


Składniki:
  • 100g płatków kukurydzianych
  • garść daktyli (Green Essence)*
  • owoce sezonowe: maliny, jeżyny, morele, borówki
Przygotowanie:
  1. Płatki kukurydziane rozdrobnić.
  2. Daktyle namoczyć, następnie zblendować na mus i połączyć z płatkami.
  3. Masę wyłożyć na spód naczynia (wyłożonego folią spożywczą) i schłodzić.
  4. Do miseczki nałożyć sezonowe owoce. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (1 miska)- ok. 630kcal