14 sierpnia 2016

LODY JEŻYNOWE Z PRALINAMI

Pogoda sprawia nam niestety już jesienne niespodzianki, jednak ja cały czas staram się przywołać lato przynajmniej na moim talerzu :)
A na dowód tego lody z samego rana! Naturalnie słodkie lody jeżynowe z genialnymi, 2- składnikowymi pralinami! Nie mogłam sobie wymarzyć pyszniejszego poranka ;)


Składniki:
  • 3 banany (pokrojone w plasterki i zamrożone)
  • 200g jeżyn (zamrożonych)
  • 180g jogurtu naturalnego
  • garść daktyli
  • 2 garście orzechów nerkowca (Green Essence)*

Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, następnie zblendować na mus.
  2. Nerkowce rozdrobnić, po czym połączyć z musem daktylowym- z masy uformować pralinki (które następnie schłodzić).
  3. Banany, jeżyny i jogurt zblendować- lody przełożyć do naczynie i podawać z pralinami.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 1050kcal
1 porcja- ok. 525kcal

13 sierpnia 2016

KOLOROWY MAKARON DLA DZIECI

Propozycja na obiad dla wszystkich maluchów (tych mniejszych i większych ;)), którzy na co dzień nie przepadają za warzywami. Myślę, że warzywa tej wersji podane z uroczym makaronem bajowym skuszą każdego niejadka! :)


Składniki:
  • 200g makaronu semolinowego dla dzieci
  • awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • bakłażan
  • 350g szpinaku 
  • 300g bobu
  • 160g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól himalajska, curry
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Bakłażana pokroić na kawałki, obsypać curry i solą, a następnie ugrillować (20  minut/190 stopni).
  3. Bób ugotować i obrać ze skórek, a pomidorki i awokado pokroić na kawałki.
  4. Szpinak poddusić na patelni z dodatkiem soli, pod koniec dodać jogurt i wymieszać.
  5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać ze sobą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1350kcal
1 porcja- ok. 338kcal

12 sierpnia 2016

JADALNA MISECZKA Z OWOCAMI

Chociaż pogoda jest bardziej jesienna, niż letnia ja nie odpuszczam i wykorzystuję na maxa wszystkie dary lata- w szczególności kolorowe owoce!
Były przeróżne ciasta, były ciasteczka i desery, a dzisiaj po prostu jadalna miseczka wypełniona różnymi, słodkimi owocami! :)


Składniki:
  • 100g płatków kukurydzianych
  • garść daktyli (Green Essence)*
  • owoce sezonowe: maliny, jeżyny, morele, borówki
Przygotowanie:
  1. Płatki kukurydziane rozdrobnić.
  2. Daktyle namoczyć, następnie zblendować na mus i połączyć z płatkami.
  3. Masę wyłożyć na spód naczynia (wyłożonego folią spożywczą) i schłodzić.
  4. Do miseczki nałożyć sezonowe owoce. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (1 miska)- ok. 630kcal

11 sierpnia 2016

POMIDORY FASZEROWANE DZIKIM RYŻEM I BROKUŁEM

Typowy letni obiad- czyli zapiekane warzywa z lekkim farszem!
Słodkie, rozpływające się pomidory wypełnione charakterystycznym dzikim ryżem i delikatną kaszą jaglaną w towarzystwie zielonego brokuła- to jest to!



Składniki:
  • 5 pomidorów
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki ryżu dzikiego
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • przyprawy: majeranek, sól himalajska, curry
Przygotowanie:
  1. Brokuł ugotować i kawałek lekko zblendować.
  2. Dziki ryż również ugotować, podobnie jak kaszę jaglaną, po czym wymieszać ze zblendowanym brokułem, natką pietruszki, passatą pomidorową, czarnuszką oraz przyprawami.
  3. Z pomidorów odciąć "kapelusze" i wydrążyć miąższ, do środka nałożyć farsz.
  4. Pomidory piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
  5. Pomidory podawać ze świeżą bazylią oraz różyczkami brokułu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 116kcal

10 sierpnia 2016

NALEŚNIKI Z MĄKI TEFF

Od czasu do czasu trzeba zrobić naleśniki!
Czy to na słodko, czy na wytrawnie to danie, które lubi chyba każdy ;)

Dzisiaj naleśniki z mąki teff z dodatkiem mąki kokosowej!


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 5 łyżek mąki teff (Green Essence)*
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  2. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 duże naleśniki)- ok. 490kcal
1 naleśnik- ok. 163kcal

9 sierpnia 2016

BRZOSKWINIOWA OWSIANKA Z BAOBABEM I SUSZONYM MANGO

Lubicie celebrować śniadania? Ja bardzo! Zwłaszcza te weekendowe, podczas których mogę się delektować każdą chwilą ;)
Jednak w tygodniu nie zawsze mamy na nie czas, więc dzisiaj proponuję niebanalną owsiankę przygotowaną dzień przed! Rano wystarczy tylko dołożyć dodatki i gotowe :)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 1 łyżka baobabu
  • 350g jogurtu naturalnego
  • kilka kawałków suszonego mango
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jedną brzoskwinią oraz jogurtem naturalnym i baobabem.
  2. Dodać płatki owsiane i odstawić do lodówki na noc.
  3. Owsiankę podawać z kawałkami świeżej brzoskwini, nerkowcami i suszonym mango.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 700kcal
1 porcja- ok. 350kcal

8 sierpnia 2016

KOTLECIKI Z DORSZA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

To mój kolejny przystępny sposób na rybę!
Kotleciki są delikatne i nie da się w nim wyczuć tego typowego rybnego posmaku ;)

Do kotlecików podałam pieczone ziemniaczki, które idealnie skomponowały się z całością!


Składniki:
  • 3 filety z dorsza
  • 1 brokuł
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki teff (Green Essence)*
  • kilka ziemniaków
  • koperek
  • przyprawy: sól himalajska bazylia, papryka słodka, kurkuma
Przygotowanie:
  1. Filety z dorsza zblendować wraz z brokułem, jajkami, koperkiem, mąką teff oraz przyprawami.
  2. Z masy uformować kotleciki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na kawałki, lekko oprószyć solą oraz kurkumą i upiec w piekarniku (20 minut/180 stopni).
  4. Gotowe kotleciki podać z ziemniaczkami. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 900kcal
1 porcja- ok. 300kcal