Słodkie, rozpływające się pomidory wypełnione charakterystycznym dzikim ryżem i delikatną kaszą jaglaną w towarzystwie zielonego brokuła- to jest to!
Składniki:
- 5 pomidorów
- 1 brokuł
- 3 łyżki ryżu dzikiego
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- natka pietruszki
- świeża bazylia
- przyprawy: majeranek, sól himalajska, curry
- Brokuł ugotować i kawałek lekko zblendować.
- Dziki ryż również ugotować, podobnie jak kaszę jaglaną, po czym wymieszać ze zblendowanym brokułem, natką pietruszki, passatą pomidorową, czarnuszką oraz przyprawami.
- Z pomidorów odciąć "kapelusze" i wydrążyć miąższ, do środka nałożyć farsz.
- Pomidory piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
- Pomidory podawać ze świeżą bazylią oraz różyczkami brokułu.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 116kcal
Świetny lekki obiad, ale jednocześnie bardzo sycący :)
OdpowiedzUsuńostatnio faszerowałam cukinię i paprykę. pora na pomidory :)
OdpowiedzUsuńFaszerowane warzywa to zawsze dobry pomysł na letni obiad! Pomidorki wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń