11 sierpnia 2016

POMIDORY FASZEROWANE DZIKIM RYŻEM I BROKUŁEM

Typowy letni obiad- czyli zapiekane warzywa z lekkim farszem!
Słodkie, rozpływające się pomidory wypełnione charakterystycznym dzikim ryżem i delikatną kaszą jaglaną w towarzystwie zielonego brokuła- to jest to!



Składniki:
  • 5 pomidorów
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki ryżu dzikiego
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia
  • przyprawy: majeranek, sól himalajska, curry
Przygotowanie:
  1. Brokuł ugotować i kawałek lekko zblendować.
  2. Dziki ryż również ugotować, podobnie jak kaszę jaglaną, po czym wymieszać ze zblendowanym brokułem, natką pietruszki, passatą pomidorową, czarnuszką oraz przyprawami.
  3. Z pomidorów odciąć "kapelusze" i wydrążyć miąższ, do środka nałożyć farsz.
  4. Pomidory piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
  5. Pomidory podawać ze świeżą bazylią oraz różyczkami brokułu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 116kcal

3 komentarze:

  1. Świetny lekki obiad, ale jednocześnie bardzo sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio faszerowałam cukinię i paprykę. pora na pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszerowane warzywa to zawsze dobry pomysł na letni obiad! Pomidorki wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń