24 kwietnia 2016

PIECZONY PLACEK JAGLANO- AMARANTUSOWY Z JAGODAMI I RÓŻĄ

Ni to ciasto, ni to omlet, coś na kształt placka... w zasadzie przypomina pizzę na słodko!
Bliżej nieokreślony wypiek miał bardzo ciekawy smak, a ostatnie wyciągnięte zamrożone jagody i maliny zrobiły swoje!

Polecam na śniadanie lub podwieczorek ;)
Uwaga- wygląda niepozornie i nieurokliwie, ale jest bardzo sycący i smaczny! ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki białka konopnego
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 3 łyżki wody różanej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 banany
  • garść jagód
  • kilka malin
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dokładnie, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem wody różanej, po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Do ostudzonej kaszy dodać zblendowane banany, mąkę amarantusową, cukier kokosowy oraz białko konopne.
  3. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie placka, a na wierzchu poukładać maliny oraz jagody.
  4. Placek piec około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

23 kwietnia 2016

KOKOSOWY SERNIK ZEBRA

Sernik to jedno z ulubionych ciast, które gości na stołach podczas każdej rodzinnej okazji!
Można go upiec na wiele sposobów, jednak zazwyczaj dodawane są do niego niezdrowe dodatki w postaci cukru, czy margaryny.

Ja zdecydowałam się upiec lekką, ale równie pyszną wersję sernika, która zawiera mąkę kokosową.
Mąka ta nadaje sernikowi wyjątkowego smaku oraz "treści". A żeby nie było zbyt nudno- efekt wizualny również musi być, zatem powstał sernik zebra ;)


Składniki:
  • 1kg serka twarogowego 0%
  • 5 białek jajek
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej (Green Essence)*
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki stevi
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Ser zblendować z białkami, stevią, syropem klonowym i mąką kokosową.
  2. Masę podzielić na 2 części- jedną wymieszać z kakao.
  3. Na balszkę wyłożyć obie masy naprzemiennie, na wierzchu posypać wiórkami kokosowym.
  4. Sernik piec około godzinę w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1230kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

22 kwietnia 2016

KOKOSOWE BROWNIE Z CZARNEJ SOCZEWICY

W szafce znalazłam czarną soczewicę, która już jakiś czas "prosiła się", aby coś z niej upichcić.
Niezbyt miałam ochotę na danie wytrawne, ale pomyślałam, że poprzez swój kolor idealnie nada się na brownie! I Nie myliłam się ;)

Brownie wyszło mocno czarne z lekką kokosową nutą! Coś pysznego!


Składniki:
  • 200g czarnej soczewicy
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki sproszkowanego kakao
  • 1 łyżka wody różanej
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 banany
  • do podania: jogurt owczy typu greckiego, kruszone ziarno kakao, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Soczewicę opłukać i ugotować (około 45 minut), a następnie ostudzić.
  2. Soczewicę zblendować z kakao, mąką kokosową, wodą różaną, bananami oraz mlekiem.
  3. Masę wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gotowe ciasto podać z jogurtem owczym i kruszonym ziarnem kakao oraz wiórkami kokosowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1480kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

21 kwietnia 2016

JAGLANE CIASTECZKA ZE SŁONECZNIKIEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

To ciasteczka, które są bogate w błonnik!

Suszone śliwki i słonecznik dodają świetnego smaku, a sama kasza jaglana to idealna "treść" do stworzenia ciasteczek z takimi dodatkami.

Świetne na drugie śniadanie w szkole, czy pracy lub po prostu jako deser do popołudniowej kawy ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka migdałowego
  • 3 małe banany
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 garście śliwek suszonych (Green Essence)*
  • garść słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem pokrojonych suszonych śliwek.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać zblendowane banany i całość wymieszać.
  3. Kaszę odstawić do wystygnięcia i schłodzenia, a następnie do masy wmieszać len mielony i uformować dość płaskie ciasteczka, a każde z nich posypać nasionami słonecznika.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 2095kcal
1 ciasteczko- ok. 84kcal

19 kwietnia 2016

LEKKA SAŁATKA Z DZIKIM RYŻEM

Lekka i kolorowa sałatka, jednak tym razem ani wegańska, ani wegetariańska.
Pożywną częścią sałatki obok czarnego ryżu jest również grillowany indyk, którego można w wersji wegańskiej zamienić na tofu ;)

Do tego słodka i soczysta pomarańcza, szpinak, sezam, jagody goji.... coś pysznego!


Składniki:
  • 6 łyżek dzikiego ryżu
  • 150g filetu z indyka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • przyprawy: curry, papryka ostra
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a indyka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami oraz sezamem i ugrillować w piekarniku.
  2. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  3. Sałatkę podać z jagodami goji i lekko skropić octem ryżowym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 665kcal
1 porcja- ok. 333kcal

18 kwietnia 2016

KOTLETY JAGLANE ZE SZPINAKIEM

Znacie ten brak weny lub dylematy pt. "Co dzisiaj na obiad?"
I mnie to również czasem dopada, ale wtedy otwieram lodówkę, wyciągam z niej co mam i tworzę "coś z niczego". Tak też było w przypadku tych burgerów, a co najlepsze- okazały się przepyszne i bardzo sycące! ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 150g szpinaku
  • 6 łyżek słonecznika łuskanego (Green Essence)*
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Następnie wymieszać z posiekanym szpinakiem i odstawić do wystygnięcia.
  3. Do ostudzonej kaszy dodać białka, przyprawy, len- całość porządnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które piec około 20- 25 minut w 180 stopniach. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (30 kotletów)- ok. 1155kcal
1 kotlet- ok. 39kcal

17 kwietnia 2016

BATATOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM SOJOWYM

Pierwsze truskawki już możemy spotkać na straganach!
Ja długo nie myśląc od razu porwałam kilka i przygotowałam ciasto z ich dodatkiem ;)

Ciasto ma kilka nietypowych składników, ale co za tym idzie jest bardzo zdrowe i do tego wegańskie!


Składniki:
  • 1 batat
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 2 łyżki lucumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • jogurt sojowy o smaku mango
  • kilka truskawek
  • 4 łyżki musu ze zblendowanego banana, daktyli i kakao
Przygotowanie:
  1. Batat obrać ze skórki, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowanego batata zblendować z bananami, mąką amarantusową oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach- odstawić do wystygnięcia.
  4. Gotowe ciasto polać jogurtem, następnie musem i ozdobić truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1210kcal
1 kawałek- ok. 101kcal