22 kwietnia 2016

KOKOSOWE BROWNIE Z CZARNEJ SOCZEWICY

W szafce znalazłam czarną soczewicę, która już jakiś czas "prosiła się", aby coś z niej upichcić.
Niezbyt miałam ochotę na danie wytrawne, ale pomyślałam, że poprzez swój kolor idealnie nada się na brownie! I Nie myliłam się ;)

Brownie wyszło mocno czarne z lekką kokosową nutą! Coś pysznego!


Składniki:
  • 200g czarnej soczewicy
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki sproszkowanego kakao
  • 1 łyżka wody różanej
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 2 banany
  • do podania: jogurt owczy typu greckiego, kruszone ziarno kakao, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Soczewicę opłukać i ugotować (około 45 minut), a następnie ostudzić.
  2. Soczewicę zblendować z kakao, mąką kokosową, wodą różaną, bananami oraz mlekiem.
  3. Masę wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Gotowe ciasto podać z jogurtem owczym i kruszonym ziarnem kakao oraz wiórkami kokosowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1480kcal
1 kawałek- ok. 74kcal

2 komentarze:

  1. Niby zwykłe brownie a jest tyle możliwości na jego przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brownie, a zwłaszcza właśnie takie z mało standardowych składników! Wykorzystanie soczewicy mnie zachwyciło. :-)

    OdpowiedzUsuń