Niezbyt miałam ochotę na danie wytrawne, ale pomyślałam, że poprzez swój kolor idealnie nada się na brownie! I Nie myliłam się ;)
Brownie wyszło mocno czarne z lekką kokosową nutą! Coś pysznego!
Składniki:
- 200g czarnej soczewicy
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki sproszkowanego kakao
- 1 łyżka wody różanej
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 banany
- do podania: jogurt owczy typu greckiego, kruszone ziarno kakao, wiórki kokosowe
- Soczewicę opłukać i ugotować (około 45 minut), a następnie ostudzić.
- Soczewicę zblendować z kakao, mąką kokosową, wodą różaną, bananami oraz mlekiem.
- Masę wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe ciasto podać z jogurtem owczym i kruszonym ziarnem kakao oraz wiórkami kokosowymi.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1480kcal
1 kawałek- ok. 74kcal
Niby zwykłe brownie a jest tyle możliwości na jego przygotowanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, a zwłaszcza właśnie takie z mało standardowych składników! Wykorzystanie soczewicy mnie zachwyciło. :-)
OdpowiedzUsuń