19 kwietnia 2016

LEKKA SAŁATKA Z DZIKIM RYŻEM

Lekka i kolorowa sałatka, jednak tym razem ani wegańska, ani wegetariańska.
Pożywną częścią sałatki obok czarnego ryżu jest również grillowany indyk, którego można w wersji wegańskiej zamienić na tofu ;)

Do tego słodka i soczysta pomarańcza, szpinak, sezam, jagody goji.... coś pysznego!


Składniki:
  • 6 łyżek dzikiego ryżu
  • 150g filetu z indyka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 pomarańcza
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • przyprawy: curry, papryka ostra
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a indyka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami oraz sezamem i ugrillować w piekarniku.
  2. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
  3. Sałatkę podać z jagodami goji i lekko skropić octem ryżowym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 665kcal
1 porcja- ok. 333kcal

5 komentarzy: