20 marca 2016

CIASTECZKA PISANKI Z KASZY JAGLANEJ

Była pascha, był mazurek zatem pora na ciasteczka w kształcie pisanek!

Pyszne i jakże zdrowe ciasteczka! Udekorować można je dowolnymi dodatkami- wszystko zależy tylko od Waszej wyobraźni! ;)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 banany
  • 5 łyżek mąki amarantusowej
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • kilka suszonych śliwek
  • garść suszonej morwy białej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie  wodzie, a następnie zalać mlekiem i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać ze zblendowanymi bananami i mąką amarantusową.
  3. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia)  kształcie pisanek i każde ciasteczko ozdobić nerkowcami, morwą oraz śliwkami.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 175 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 1330kcal
1 ciasteczko- ok. 67kcal

19 marca 2016

MAZUREK Z EKSPANDOWANEJ GRYKI

Pomyślałam, poszperałam po szafkach i wykombinowałam dla Was (oraz dla siebie :) ) mazurek bez pieczenia!

Myślę, że to dobry pomysł zrobić taki świąteczny mazurek bez użycia piekarnika, ponieważ podczas przygotowań jest on zapewne wykorzystywany przez Was do przygotowania wielu innych dań!

Mazurek ma bardzo lekki spód wykonany z ekspandowanej gryki, zaś masa nerkowcowa jest troszkę bardziej treściwa (i kremowa i słodka) ;)


Składniki:
Spód
Krem 
  • 100g nerkowców
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do ozdobienia: morwa biała suszona, nerkowce, kruszone ziarno kakao
Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendwać na mus.
  2. Ekspandowaną grykę wymieszać z kakao i musem daktylowym.
  3. Masę wyłożyć na spód formy (formując niskie brzegi) i odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Nerkowce namoczyć, po czym zblendować na krem z bananem i sokiem z cytryny.
  2. Krem nałożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Mazurek ozdobić nerkowcami, morwą białą i kruszonymi ziarnami kakao- całość przed podaniem schłodzić. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

18 marca 2016

LEKKIE BABECZKI Z FIGAMI

To coś słodkiego na dwa kęsy!
Bardzo lekkie, ale jednocześnie pełne smaku dzięki mące migdałowej i suszonym figom ;)

Taka szybka propozycja na nieskomplikowany deser :)


Składniki:
  • 25g amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki mąki migdałowej (Green Essence)*
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • kilka suszonych fig
Przygotowanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Banana zblendować, po czym delikatnie wymieszać z białkami wraz z mąką migdałową oraz amarantusem.
  3. Masę przełożyć do foremek, na wierzch każdej babeczki ułożyć kawałek figi.
  4. Babeczki piec około 20 minut w 180 stopniach. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 680kcal
1 babeczka- ok. 85kcal

17 marca 2016

JAGLANA PASCHA Z NERKOWCAMI

Ok, nie ma żartów- święta już tuż, zatem wpadam do kuchni i zaczynam testować kolejne Wielkanocne smakołyki!

No i w tym roku na pierwszy rzut poszła pascha! Bez nabiału, bez cukru... czego chcieć więcej? ;)
Wykonana na bazie kaszy jaglanej i nerkowców- ma idealny kremowy smak, a dodatek suszonych moreli i jagód goji tylko podkręca jej smak! :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stevi.
  2. 100g nerkowców namoczyć, a kolejne 100g zblendować na mąkę.
  3. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z namoczonymi nerkowcami, następnie do całości dodać mielone nerkowce, posiekane morele i jagody goji- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożoną folią spożywczą (lub najlepiej gazą, wtedy kasza odda wilgoć) i odstawić do stężenia oraz schłodzenia.
  5. Paschę podać posypaną 50g nerkowców i jagodami goji.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2760kcal
1 kawałek- ok. 230kcal

16 marca 2016

PRALINKI Z FIG I NERKOWCÓW

Do przygotowanie tych malutkich słodkości potrzebujemy jedynie 3 składników!

Są obłędnie słodkie i niebanalne w smaku.
Połączenie orzechów nerkowca, suszonych fig oraz aromatycznej wody różanej to strzał w 10!
Przy tym to skarbnica składników mineralnych!


Składniki:
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • 6 suszonych fig
  • 1 łyżka wody różanej
Przygotowanie:
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym odcedzić.
  2. Figi również namoczyć w wodzie i odcedzić.
  3. Namoczone nerkowce i figi dokładnie zblendować z dodatkiem wody różanej.
  4. Z masy uformować małe pralinki. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 pralinek)- ok. 430kcal
1 pralinka- ok. 22kcal

15 marca 2016

TRUSKAWKOWY KOKTAJL RYŻOWY Z JAGODAMI ACAI

Chyba wszyscy, którzy obecnie są "na czasie" z wszelkimi nowinkami związanymi z dietami odchudzającymi słyszeli o jagodach acai. Występują one na nizinnych i podmokłych terenach lasów Amazońskich. Wglądem przypominają ciemne winogrona, natomiast w smaku to połączenie jagód i czekolady :)

Owoce te są bogate w antyoksydanty oraz aminokwasy. Oprócz zalet zdrowotnych wspomagają również odchudzanie, pobudzając metabolizm. Są idealnym suplementem diety. Idealnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju deserach, czy koktajlach.

Ja postanowiłam dodać je do pożywnego koktajlu na bazie ryżu z dodatkiem truskawek!


Składniki:
  • 4 łyżki ryżu 
  • 1 szklanka mleka migdałowego 
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 garście truskawek
  • 1 łyżka jagód acai
  • 1 łyżka morwy białej suszonej
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie, odcedzić, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Schłodzony koktajl podać z morwa białą. 
  
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 435kcal
1 koktajl- ok. 218kcal

14 marca 2016

CIASTECZKA AMARANTUSOWE Z BANANEM I DAKTYLAMI

Te ciasteczka to takie małe i słodkie " co nieco", gdy dopada nas ochota na coś słodkiego :)

Niby niepozorne, bo do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, ale bardzo smaczne- idealne do popołudniowej kawy :)


Składniki:
  • 4 łyżki ziaren amarantusa
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki erytrolu (Green Essence)*
  • 1 banan
Przygotowanie:
  1. Ziarna amarantusa ugotować w wodzie i odstawić do ostudzenia.
  2. Ugotowany amarantus wymieszać z mąką amarantusową, posiekanymi daktylami, białkiem oraz erytrolem.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w formie ciasteczek- oiec około 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (18 ciasteczek)- ok. 510kcal
1 ciasteczko- ok. 28kcal