9 października 2015

JAGLANE MUFFINY Z DYNIĄ I ŻURAWINĄ

Kolejne dyniowe słodkości, które kuszą zarówno kolorem, jak i smakiem!
Co tu dużo pisać- są proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Dodatek lekko kwaskowato- słodkiej żurawiny idealnie pasował do całości :)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 2 banany
  • kawałek dyni
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki żurawiny suszonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z białkami i puree dyniowym.
  2. Kawałek dyni zetrzeć na tarce (średnie oczka).
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, masę przełożyć do foremek i piec około 25 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 810kcal
1 muffina- ok. 68kcal


Sposób na dynię 2015Jesienne Superfoods

8 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Jesień czuć już w powietrzu... aura również jesienna, jednak ze słonecznymi przebłyskami! :)
Taki klimat powoduje, że od razu mam ochotę upiec coś, co smakuje jak jesień :)

A za wczoraj złożoną obietnicą na fb, dzisiaj prezentuję pyszne ciacho!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki żołędziowej
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
  • 3 białka jajek
  • garść rodzynek
  • kilka orzechów włoskich
  • gruszki
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszać z mąką żołędziową oraz stevią i cynamonem.
  2. Banana zblendować z jogurtem, dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie, powoli mieszając, dodać do nich pozostałe składniki.
  4. Ciasto przełożyć do formy "keksówki", na wierzch włożyć grube plastry gruszki, całość posmarować syropem daktylowym i oprószyć orzechami.
  5. Ciasto piec około 35 minut w 190 stopniach.

Słodki smak jesieni!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 950kcal
1 kawałek-ok. 68kcal

Jesienne Superfoods

7 października 2015

PALUCHY RYŻOWE Z TOPINAMBUREM

Zorientowałam się, że w otchłani mojej szafki wypełnionej ekologiczną żywnością znajduje się mąka z topinamburu. Więc bez najmniejszego zastanowienia postanowiłam jej użyć i również bez wahania zdecydowałam się na danie wytrawne... i tutaj zaczęły się schody... placuszki... krakersy, a może tym razem paluchy? Tak- to jest myśl! I tak właśnie w mojej głowie narodził się pomysł na wspaniałą przekąskę, którą naprawdę mogę polecić z czystym sumieniem!


Składniki:
  • 100g ryżu czerwonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100g ryżu brązowego
  • 4 łyżki mąki z topinamburu
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki koperku
  • garść nasion słonecznika
  • przyprawy: curry, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie: 
  1. Ryż brązowy oraz czerwony ugotować, po czym zblendować z pozostałymi składnikami.
  2. Masę wyłożyć  całości na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu posypać ziarnami słonecznika, które docisnąć dłonią w masę.
  3. Całość piec około 10 minut w 180 stopniach, po czym wyciągnąć i ponacinać na kształt paluchów, piec kolejne 20 minut.
Paluchy zasmakowały również mojej siostrze, która zajadała się nimi ze mną, co tylko może potwierdzić, że był to udany eksperyment! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 paluchów)- ok. 1050kcal
1 paluch- ok. 53kcal

6 października 2015

MAKARON KUKURYDZIANY Z SOSEM DYNIOWYM I TYMIANKIEM

Dzisiaj serwuję bardzo pozytywny obiad, a to za sprawą pięknego żółto- pomarańczowego koloru, który króluje na moim talerzu! (a w zasadzie na patelni ;))

Efektu uzyskany dzięki bezglutenowemu makaronowi z kukurydzą oraz dyni!
Całość z lekkim ziołowym, nietypowym posmakiem tymianku i uroczymi pomidorkami koktajlowymi.

 
Składniki:
  • 50g makaronu kukurydziano- ryżowego spaghetti
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • pomidory koktajlowe
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Dynię ugotować (bez skórki), a następnie lekko poddusić na oleju arganowym z dodatkiem przypraw, na koniec zblendować na gładki sos.
  3. Do gotowego sosu dodać makaron i wymieszać.
  4. Gotowe danie podać z pomidorkami koktajlowymi, tymiankiem oraz lekko uprażonymi ziarnami słonecznika.
Danie jest bardzo sycące, a zarazem lekkie, czyli takie, jak lubię najbardziej! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 520kcal
1 porcja- ok. 260kcal

Wegetariański obiad VSposób na dynię 2015

5 października 2015

PIZZERINKI Z GROCHU Z WARZYWAMI I LUBCZYKIEM

Dziś super zdrowe pizzerinki! Bardzo nietypowe bo z grochu! ;)

Trochę pokombinowałam, namoczyłam groch, ugotowałam go, z czeluści lodówki wyciągnęłam trochę warzyw i proszę- zdrowe, urocze i pożywne pizzerinki gotowe :)


Składniki:
  • 100g grochu
  • 2 białka jajek
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 pomidor
  • kawałek kalarepy
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 2 łyżki pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • lubczyk
  • przyprawy: curry, sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie: 
  1. Groch namoczyć przez 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości (60 minut)
  2. Ugotowany groch zblendować na gładko z białkami oraz curry.
  3. Z masy uformować małe pizzerinki i wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). 
  4. Passatę pomidorową lekko zredukować na patelni z dodatkiem soli himalajskiej i słodkiej papryki, po czym wyłożyć na pizzerinki.
  5. Na każdą pizzerinkę wyłożyć po plastrze pomidora, kilka kawałków kalarepy oraz kukurydzę i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  6. Gotowe pizzerinki podawać z lubczykiem i pestkami dyni. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (6 pizzerinek)- ok. 580kcal
1 pizzerinka- ok. 97kcal

4 października 2015

LEKKIE BABECZKI JAGLANE Z KOMOSĄ

Lekkie babeczki polecają się na niedzielne popołudnie! ;)
Do przygotowania babeczek potrzebna jest dosłownie garstka składników, a efekt świetny!
Nie obciążają żołądka i układu pokarmowego, a gwarantuję, że z popołudniową kawą będą smakować świetnie ;)


Składniki:
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 5 łyżek poppingu  z komosy
  • 1 dojrzały banan
  • 5 łyżek mleka migdałowego
  • 2 białka jajek
  • kilka moreli suszonych
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę, a banana zblendować z mlekiem.
  2. Mąkę jaglaną, popping z komosy oraz zblendowanego banana z mlekiem dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Do sylikonowych foremek nałożyć po łyżce masy, następnie suszoną morelę i kolejną łyżkę masy.
  5. Babeczki piec około 20 minut w temperaturze 175 stopni. 
Jedna babeczka ma niespełna 85 kalorii, co tylko powinno Was po raz kolejny zachęcić do działania i tworzenia pysznych, dietetycznych słodyczy! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 670kcal
1 babeczka- ok. 84kcal

Zakręcony Muffin - edycja jesienna

3 października 2015

KOKOSOWY MARCHEWKOWIEC BEZ PIECZENIA

Weekend należy zacząć od ciasta! I chociaż wczoraj zaserwowałam ciasto dyniowe z kremem daktylowym to dzisiaj zostało już po nim tylko wspomnienie... a przecież weekend bez zdrowych słodkości weekendem straconym!

Nie myśląc długo mój kolejny wybór padł na marchewkę, ale w banalnej pieczonej formie, a na zimno!
Wyszło super, a ciasto jest bardzo lekkie, nie jest przesłodzone, ani zbyt suche :)


Składniki:
Spód
  • 3 marchewki
  • 2 banany
  • garść daktyli
  • 8 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
Masa
  • 1/2 szklanki jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus z bananami.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce (drobne oczka), po czym wymieszać z musem bananaowo- daktylowym i mąką kokosową.
  3. Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w 1,5 szklanki mleka (do wchłonięcia całego płynu), po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem mąki kokosowej oraz 0,5 szklanki mleka i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Całość ozdobić orzechami włoskimi.

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal