11 sierpnia 2015

BABECZKI KOKOSOWE Z PŁATKAMI RYŻOWYMI I JAGODAMI GOJI

Dzisiaj z kolei zdecydowałam się na upieczenie babeczek kokosowych!
Ale nie byle jakich, bo z delikatnymi płatkami ryżowymi i super food, jakimi są jagody goji.

Babeczki świetnie nadają się na słodki podwieczorek, czy niebanalne śniadanie :)


Składniki:
Babeczki

  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki amarantusowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 1 białko jajka
  • 1/4 szklanki mleka 
Warstwa (wierzchnia)
  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka jagód goji
Przygotowanie: 
Babeczki
  1. Banana zblendować z białkiem i mlekiem.
  2. Dodać mąki i wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek i piec 25 minut w 180 stopniach.
Warstwa (wierzchnia)
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku, a następnie wymieszać ze stevią i kakao.
  2. Na gotowe babeczki nałożyć budyń i udekorować jagodami goji.
Myślę, że z takich babeczek byłby zadowolony zarówno każdy dorosły, jak i każdy maluch :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 475kcal
1 babeczka- ok. 59kcal

10 sierpnia 2015

NALEŚNIKI KASZTANOWE

Zupełnie zapomniałam, że gdzieś w głębi szafki posiadam mąkę kasztanową, którą swoją drogą bardzo lubię za jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Zatem, jak już sobie o niej przypomniałam to bez większego namysłu postanowiłam coś z niej stworzyć. Oczywiście ze względu na panujące upały nie miałam ochoty na włączanie piekarnika, po czym pomyślałam o naleśnikach :) I był to dobry pomysł!

Naleśniki są bardzo proste w przygotowaniu. Podałam je ze świeżymi owocami oraz domowymi lodami- smakowało rewelacyjnie :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 białko jajka
  • 150ml wody mineralnej
  • dodatki (świeże owoce i domowe lody)
Przygotowanie:
  1. Białko zblendować z wodą, dodać mąkę kasztanową i z tapioki, dokładnie wymieszać.
  2. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie (bez dodatków):
Całość (5 naleśników)- ok. 235kcal
1 naleśnik- ok. 47kcal

Letnie owoce

9 sierpnia 2015

ŚNIADANIOWE KULKI MOCY

Wszyscy powinniśmy być świadomi tego, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Powinien być on bogaty w składniki, dające dużo energii- to pozwoli nam być aktywnymi cały dzień.

Jedni wolą śniadania na wytrawnie, inni zaś na słodko. W obu tych opcjach można bardzo łatwo skomponować pełnowartościowe śniadanie.

Moja śniadaniowe kulki mocy są bardzo słodkie i proste w przygotowaniu, a co ważniejsze można je zrobić wieczorem, a rano zajadać się nimi do woli :)


Składniki:
  • 3 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • garść śliwek suszonych
  • 1 łyżka masła z nerkowców
Przygotowanie:
  1. Śliwki zblendować na mus.
  2. Dodać nasiona chia, kakao, płatki owsiane i masło z nerkowców.
  3. Całość porządnie wymieszać i uformować kulki (najlepiej podawać schłodzone).
Ręka do góry, kto dzisiaj zjadł energetyczne śniadanie? ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kulek)- ok. 600kcal
1 kulka- ok. 30kcal

8 sierpnia 2015

MIGDAŁOWE GALETTE Z OWOCAMI

Nie byłabym sobą gdybym wytrzymała dłużej, niż jeden dzień bez owoców!
Dlatego póki jeszcze temperatura pozwala, rozkręciłam piekarnik i upiekłam bardzo szybkie, ale tak samo smaczne ciasto z malinami i borówkami.

To rodzaj kruchej tarty, w której nie ma masy, a jedynie owoce. Zatem ciasto można zaliczyć do tych lżejszych, a nie ma nic lepszego, niż kawałek kruchej słodkości z pysznymi, letnimi owocami :)


Składniki:
  • 250g mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • borówki
  • maliny
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
  1. Mąkę migdałową porządnie połączyć ze zblendowanym bananem, białkiem oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt koła.
  3. Na wierzchu ułożyć owoce, po czym zawinąć brzeg ciasta.
  4. Piec około 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu posypać płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1580kcal
1 kawałek- ok. 132kcal

Letnie owoce

7 sierpnia 2015

PRALINKOWE TARTALETKI

W tym szaleństwie owocowym miałam dzisiaj zachciankę na moje ukochane bakalie i nie zastanawiając się długo przygotowałam pralinkowe tartaletki- bez pieczenia!

Maksimum bakalii = maksimum smaku! :)


Składniki:
  • 2 garście orzechów brazylijskich (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki płatków quinoa
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevin

Przygotowanie:
  1. Orzechy brazylijskie zmielić na drobno, śliwki zblendować na mus i oba składniki połączyć z kakao.
  2. Połowę masy wyłożyć do foremek, z drugiej połowy uformować pralinki- schłodzić.
  3. Płatki quinoa ugotować w mleku z dodatkiem stevin'u i wyłożyć do wcześniej przygotowanych tartaletek.
  4. Całość udekorować pralinkami i ponownie odstawić do schłodzenia.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 duże tartaletki)- ok. 1050kcal
1 tartaletka- ok. 525kcal

6 sierpnia 2015

GRYCZANY MURZYNEK Z PORZECZKAMI

Muszę przyznać, że wybierając latem owoce do moich wypieków staję przed nie lada dylematem- które dzisiaj wylądują na pysznym, zdrowym cieście?

Uwielbiam wszystkie letnie owoce i mogłabym je jeść dosłownie kilogramami... ale coś trzeba wybrać... i tak analizując stwierdziłam, że dawno nie było porzeczek!

Dlatego dzisiaj gryczany murzynek z kremową masą i czerwonymi porzeczkami, które świetnie przełamywały jego słodycz, a i dodały temu ciastu uroku :)


Składniki:
Ciasto
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki łuski gryczanej
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka jajek
  • 3 dojrzałe banany
  • kiść czerwonych porzeczek
Masa 
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • kilka kiści czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banany zblendować z białkami.
  2. Dodać mąki, łuskę, cynamon i karob, po czym zblendować, następnie dodać porzeczki i całość tylko wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy, piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na wierzch ciasta- całość ozdobić kiściami czerwonych porzeczek.
Dzięki dużej zawartości gryki ciasto jest bogate w błonnik oraz minerały (m.in.wapń, potas, magnez) i witaminy z grupy B.

Zatem blendery w dłoń, piekarnik rozgrzewamy i pieczemy zdrowego murzynka z letniki owocami! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1105kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

Letnie owoce

5 sierpnia 2015

KOKOSOWO- AMARANTUSOWY CHLEBEK Z JAGODAMI GOJI

Niedawno zorientowałam się, że na blogu nie zamieściłam zbyt wiele przepisów na chlebki, w szczególności te słodkie (bo takie lubię najbardziej) :)

Dlatego szybko nadrabiam i dzisiaj prezentuję chlebek na bazie mąki kokosowej i amarantusowej z dodatkiem niezwykle wartościowych jagód goji!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki amarantusowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka (napoju) kokosowego
  • 3 białka jajek
  • 2 banany
  • garść jagód goji
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z białkami i mlekiem.
  2. Dodać mąki oraz jagody goji- dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy i piec około 40 minut w 190 stopniach.
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
 Kromka takiego chleba z domowym słodkim smarowidłem- to śniadanie nie byle jakie! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1165kcal
1 kawałek- ok. 58kcal