14 stycznia 2015

CZEKOLADOWO- MIGDAŁOWY TORT Z KASZY GRYCZANEJ

Tort jest obłędnie wilgotny i czekoladowy, niczym brownie! Z nutą migdałową i słodką polewą!

Przygotowany specjalnie na wczorajszą wyjątkową okazję okazał się naprawdę smaczny i zniknął w oka mgnieniu :)

Upiekłam go na bazie bardzo zdrowych i jedynie samych naturalnych składników :)


Składniki:
Tort
  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 2 białka jajek
  • 1,5 dojrzałego banana
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
Polewa
  • 1/2 banana
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • do ozdoby: migdały, suszona morwa biała
Przygotowanie:
Tort
  1.  Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić.
  2. Ugotowaną kaszę bardzo dokładnie zblendować z bananem, mlekiem, kakao, mąką migdałową i lnem.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  4. Całość przełożyć do tortownicy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Polewa
  1. Banana zblendować z kakao i mlekiem- schłodzić w lodówce.
  2. Gotowy tort polać polewą i ozdobić migdałami oraz morwą.
Taki tort z pewnością może zastąpić tradycyjną wersję- bardzo kaloryczną i ciężką!
Po raz kolejny chciałam udowodnić, że nie trzeba odmawiać sobie słodkich przyjemności, szczególnie w wyjątkowe dla nas dni!! :)

Zdrowo znaczy smacznie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 101kcal

Niskokaloryczny styczeń

13 stycznia 2015

CIECIERZYCOWA TARTA Z MUSEM DYNIOWYM I POMIDORKAMI

Tak jak obiecałam długo nie trzeba było czekać na kolejną potrawę, w której wykorzystałam mąkę z ciecierzycy. Pisałam już o jej walorach smakowych oraz prozdrowotnych (bezglutenowa, dietetyczna).

Świetnie sprawdziła się w formie kruchego ciasta, z dodatkiem tahini smakowała obłędnie. Oba te smaku świetnie ze sobą współgrały :)

Mus wykonałam na bazie ryżu brązowego i dyni, którą jak zapewne wszyscy wiedzą, uwielbiam! :)


Składniki:
Spód
  • 9 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli sezamowej
Mus
  • 1/2kg dyni hokkaido
  • 3 łyżki brązowego ryżu
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • bulion warzywny
  • 1 łyżeczka białego i czarnego sezamu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: garam masala, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini, wodą i solą sezamową- wyrobić ciasto.
  2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i ponacinać nożem.
  3. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Mus
  1. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i zapiec w piekarniku (15min/170stopni).
  2. Dynię obrać ze skórki, pokroić i ugotować w bulionie warzywnym, po czym odcedzić.
  3. Ryż ugotować i odcedzić.
  4. Ugotowaną dynię zblendować na mus z dodatkiem ryżu i przypraw.
  5. Gotowy mus przełożyć na upieczony wcześniej spód, na wierzchu ułożyć pomidorki, a całość posypać ziarenkami sezamu.

Warto spróbować, nie pożałujecie!! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeń

12 stycznia 2015

JAGLANE TARTY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Dziś na "tapecie" mini tarty jaglane, nawet podwójnie jaglane! :)

Po raz kolejny proponuję zdrowe i pyszne zamienniki słodkości, których wielu z nas nie potrafi sobie odmówić. Tych wykonanych przeze mnie nie trzeba sobie odmawiać, a wręcz przeciwnie! Posiadają wiele składników odżywczych, zero sztucznego cukru, białej mąki, czy niezdrowych tłuszczów i... maksimum smaku! :)


Składniki:
Tarty
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka stevi
Krem czekoladowy
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka stevi
  • do ozdoby: jagody goji

Przygotowanie:
Tarty
  1. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i ugnieść ciasto.
  2. Małe formy wyłożyć ciastem i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem czekoladowy 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie do miękkości.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać pozostałe składniki i zblendować na gładki krem.
  3. Do gotowych tart nałożyć krem, po czym ozdobić jagodami goji.
Tarty są niezwykle kruche i delikatne, a to za sprawą mąki jaglanej. Natomiast czekoladowy zdrowy krem na bazie kaszy jaglanej to był pomysł genialny!

Słodkości te przeznaczone są dla osób stosujących wszelakie diety, np. bezglutenową, wegańską, czy po prostu odchudzającą :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 tarty)- ok. 555kcal
1 tarta- ok. 139kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Niskokaloryczny styczeń

11 stycznia 2015

BURACZKOWE KOTLETY Z KASZY BULGUR

Wszyscy dobrze wiedzą, jak wartościowym produktem są buraki. Wzmacniają układ krwionośny, posiadają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami! Przy tych wszystkich walorach odżywczych posiadają również walory smakowe, dzięki którym można wykorzystać je do stworzenia pysznego posiłku!

Jednocześnie użyta w przepisie kasza bulgur, nie dość, że szybka w przyrządzeniu to zawiera mnóstwo minerałów (wapń, żelazo, magnez) i witamin (zwłaszcza z grupy B).


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy bulgur (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 burak
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: kostka warzywna bio, majeranek, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Buraka ugotować i zblendować na mus.
  3. Gotowy bulgur wymieszać ze zblendowanym burakiem, kiełkami i mąką z topinamburu oraz majerankiem i solą sezamową.
  4. Z masy uformować płaskie kotleciki i piec je w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Dla wegetarian mogą stanowić posiłek w towarzystwie ulubionego sosu, natomiast dla wszystkich mięsożerców mogą być dodatkiem do obiadu :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 kotletów)- ok. 280kcal
1 kotlet- ok. 28kcal

Niskokaloryczny styczeń

10 stycznia 2015

MAKOWA KRAJANKA AMARANTUSOWA

Ostatnio odgrzebałam w szafce paczkę amarantusa ekspandowanego, którego uwielbiam w postaci pysznych ciasteczek. Na jego bazie przygotowałam już wiele słodkości, ale tym razem wpadłam na pomysł, aby połączyć go z białym makiem i upiec nietypową krajankę.

Jak wszystkie wypieki amarantusowe, ta krajanka również była słodziutka, miękka i bardzo, ale to bardzo apetyczna :)

Przepis nie jest skomplikowany, wręcz przeciwnie! Myślę, że taką krajankę potrafiłby upiec każdy! :)


Składniki:
  • 15 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki białego maku
  • 2 banany
  • 1 białko jajka
  • garść żurawiny
Przygotowanie:
  1. Banana z blendować z białkiem.
  2. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Krajankę podałam z soczystymi plastrami pomarańczy i kawałkami mandarynek- niebo w gębie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 765kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Niskokaloryczny styczeń

8 stycznia 2015

PALUCHY JAGLANE Z ZIARENKAMI

Karnawał trwa, zatem kolejna świetna przekąska, która sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach :)

Po co karmin organizm niezdrowymi chipsami, czy paluszkami, jeśli można zaspokoić swój głód czymś zdrowym i jednocześnie pysznym?! :)

Takie bezglutenowe paluchy to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie wieczornego seansu filmowego bez przekąsek!


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 białko jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego House of Asia
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, zioła
  • 2 łyżki mieszanki ziaren
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, po czym ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  3. Zmielone płatki zblendować z kaszą, białkiem i jogurtem naturalnym oraz olejem sezamowym i przyprawami.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę w formie paluchów i posypać ziarnami.
  5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

I gotowe! Do tego tylko przygotować ulubiony sos i zajadać.
A co Wy szykujecie na weekendowe lenistwo, czy imprezę? :)

Kalorie:
Całość (10 paluchów)- ok. 535kcal
1 paluch- ok. 54kcal

Niskokaloryczny styczeń

7 stycznia 2015

KOKOSOWY SERNIK Z NERKOWCÓW

Długi czas zbierałam się na zrobienie sernika z nerkowców, czyli tzw. "nernika" :)
Nadszedł ten dzień i wena- postawiłam na połączenie smaku słodkich i kremowych nerkowców z kokosem oraz nutą limonki! Wyszło genialnie!
Spód wykonałam na bazie orzechów włoskich, aby ciasto miało bardziej wyrazisty smak :) Powiem tylko, że nie mogłam skończyć na 1 kawałku! :)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka daktyli
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
Masa 
  • 200g nerkowców
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:
Spód 
  1. Orzechy zmielić, a następnie zblendować z daktylami.
  2. Masę wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Masa
  1. Nerkowce zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na 4 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. Namoczone nerkowce odcedzić (pozostawiając mleczko), następnie zblendować je na gładką masę pod koniec dolewając powoli mleczko.
  3. Do masy dodać sok z limonki i cukier kokosowy- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Przed podaniem udekorować plastrami limonki i płatkami kokosa.
Nieco kalorycznie, jednak to same "dobre kalorie", których nie trzeba sobie odmawiać :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2000kcal
1 kawałek- ok. 143kcal

Niskokaloryczny styczeń