15 listopada 2014

MUFFINY Z KUSKUSU Z NUTĄ POMARAŃCZY

Jeśli ktoś nie zna jeszcze smaku kuskusu to musi to koniecznie nadrobić. Jest bardzo delikatny w smaku i sprawdza się świetnie zarówno w daniach obiadowych, jak i wypiekach- co właśnie udowodniłam moimi muffinami!

Dodałam do nich odrobinę pomarańczy, aby troszkę orzeźwić ich smak- polecam :)


Składniki:
  • 100g kaszy kuskus (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 100ml wody
  • 150ml mleka 0,5%
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżki płatków jaglanych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Wodę wraz z mlekiem zagotować, wsypać kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
  2. Zblendować białka ze stevią i sokiem pomarańczowym.
  3. Do jeszcze mokrego i gorącego kuskusu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremek sylikonowych i piec około 40 minut w 170 stopniach.
Gotowe! Dzięki kuskusowi muffiny są bardzo miękkie i delikatne. Można je zabrać na wynos i zjeść zamiast niezdrowej drożdżówki, jako 2 śniadanie :)
Będą również świetnie smakować w towarzystwie koktajlu owocowego, kakao, czy kawy.


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 muffin)- ok. 550kcal
1 muffina- ok. 92kcal

Prezenty na Mikołajki

14 listopada 2014

WARZYWNA ZAPIEKANKA Z KASZY BULGUR

Dość dawno nie przyrządzałam żadnej warzywnej zapiekanki i postanowiłam to zmienić.
Przecież są takie sycące i można do nich "włożyć" ulubione warzywa, co tylko podbija smak i nasze zadowolenie :)

Moja zapiekanka opierała się głównie na kaszy bulgur, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz raczej łagodnymi w smaku warzywami z nutką sosu sojowego. Całość była wyśmienita i bardzo sycąca!


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy bulgur
  • pół cukinii
  • kawałek dyni
  • kilka brukselek
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować w szklance wody (przez około 8 minut), a następnie odstawić do wchłonięcia całego płynu.
  2. Dynię obrać ze skórki i ugotować, a następnie zblendować z curry i solą sezamową na puree.
  3. Brukselki ugotować.
  4. Pomidora obrać ze skórki i zblendować, po czym wymieszać z kaszą bulgur i przyprawą pomidorową.
  5. Do formy włożyć plastry cukinii, ugotowaną brukselkę, polać sosem sojowym, nałożyć dyniowe puree, warstwę kaszy z pomidorami i na sam wierzch pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
  6. Całość zapiec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, gotową zapiekankę podać z kiełkami brokuła.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 435kcal

13 listopada 2014

CZEKOLADOWE CIASTO AMARANTUSOWE Z MASĄ ŚLIWKOWĄ

Ciasto w smaku idealne!

Spód o konsystencji zbitego i mokrego brownie z lekko orzechowym posmakiem, dzięki amarantusowi! Natomiast śliwkowa masa wykonana na bazie kaszy jaglanej i suszonych śliwek dopełniała całości.

Jest to również wypiek dla alergików, ponieważ nie zawiera kakao, ani glutenu ;)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 2 łyżki karobu
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
Masa
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • garść suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki stevi
  • 4 świeże śliwki 

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Wszystkie składniki, oprócz białka, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera.
  2. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać w masę.
  3. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mała tortownica) i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  2. Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem.
  3. Ugotowaną i wystudzoną kaszę zblendować z wcześniej namoczonymi śliwkami (do uzyskania gładkiego kremu).
  4. Na gotowe ciasto wyłożyć masę i udekorować kawałkami świeżych śliwek.
Polecam, ponieważ jest to jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio udało mi się upiec!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 915kcal
1 kawałek- ok. 92kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku

12 listopada 2014

POLENTA ZAPIEKANA Z BANANEM I AMARANTUSEM

Bardzo lekkie i delikatne w smaku śniadanie lub deser!
Bardzo lubię słodkie smaki i właśnie w taki smaki bogata jest ta zapiekanka!

Kasza kukurydziana wzbogacona o charakterystyczny amarantus smakuje rewelacyjnie!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem cynamonu i stevi.
  2. Banana obrać ze skórki i pokroić w talarki.
  3. Połowę ugotowanej kaszy przełożyć do formy, ułożyć kawałki banana.
  4. Drugą część kaszy wymieszać z amaranrusem i również przełożyć do formy, i powciskać na wierzch pozostałe talarki banana.
  5. Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego i lekkostrawnego! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (1 duża porcja)- ok. 470kcal

Amarantus - super zboże XXI wieku

11 listopada 2014

ZIELONY MAKARON Z POMARAŃCZOWYM SOSEM

Propozycja na lekki obiad, którym jednocześnie można się nasycić.
Bardzo lubię testować wszelkiego rodzaju nietypowe makarony z warzywnymi sosami.
Ten bardzo przypadł mi do gustu! :)


Składniki:
  • 60g makaronu sojowego
  • 1 kawałek dyni
  • pół cukinii
  • kilka pomidorów daktylowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, garam masala
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Dynię upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  3. Pomidorki piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni, oprószone sola sezamową.
  4. Cukinię obrać ze skórki i ugotować.
  5. Upieczoną dynię oraz ugotowaną cukinię zblendować z dodatkiem sosu sojowego i przyprawami.
  6. Pestki dyni uprażyć lekko na suchej, teflonowej patelni.
  7. Makaron wymieszać z sosem i podawać z kiełkami, pomidorkami oraz pestkami dyni.
Pozytywne kolory na talerzu i pełny brzuch- to jest to! ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal

10 listopada 2014

JOGURTOWE CIASTO KUKURYDZIANE

Jest to jedno z najbardziej banalnych ciast. Szybkie, bezproblemowe, a jednocześnie lekkie i spełniające oczekiwania łasuchów ;)

Mogą je spożywać osoby zarówno na diecie odchudzającej, jak i lekkostrawnej.


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki dżemu morelowego (niskosłodzonego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo: suszone morele (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować, tak aby ciasto było lekko "napuszone".
  2. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Z uwagi na fakt, że ciasto nie zawiera żadnych dodatków podałam je z suszonymi morelami i koktajlem brzoskwiniowym ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 570kcal
1 kawałek- ok. 57kcal

9 listopada 2014

WEGAŃSKI PASZTET MARCHEWKOWO- BURACZKOWY

Bardzo dawno nie robiłam żadnego wegańskiego pasztetu. A przecież są one pyszne i sycące!
Nie mogłam się zdecydować, czy chcę wykorzystać do jego wykonania kaszę, czy może jakieś warzywa strączkowe? Więc postawiłam na jedno i drugie! ;)
Muszę stwierdzić, że wyszła bardzo ciekawa mieszanka smaków, a  konsystencja pasztetu jak najbardziej zadowalająca!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 50g żółtej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon MAILLE
  • przyprawy: curry, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości.
  2. Buraczki obrać i również ugotować, a następnie zblendować na puree i wymieszać (bez blendowania) z kaszą jaglaną, dodając suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Masę wyłożyć do aluminiowej rynienki.
  4. Soczewicę namoczyć (2 godziny) i ugotować.
  5. Marchewki obrać, ugotować, a następnie zblendować wraz z soczewicą, mąką sojową, musztardą i curry.
  6. Do rynienki wyłożyć kolejną warstwę i całość piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Na wykonanie pasztetu niestety trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! :)
Można go potraktować, jako dodatek do dania głównego lub pieczywa.

Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 630kcal
1 porcja- ok. 79kcal