10 sierpnia 2014

LODY JAGODA- PORZECZKA- MORELA

Szybki sposób na domowe lody owocowe?
Nic prostszego!! Mocno owocowe i zmrożone! :) Idealne na upalne popołudnie :)


Składniki:
  • 4 morele
  • 100g czerwonej porzeczki
  • 100g jagód
Przygotowanie:
  1. Wszystkie owoce osobno zblendować (morele uprzednio obrać ze skórki).
  2. Przełożyć warstwami do foremek i zamrozić.
I gotowe! Szybko, zdrowo i kolorowo! :)

Kalorie:
Całość (6 lodów)- ok. 160kcal
1 lód- ok. 27kcal

Akcja lodowa 2014 Lekkie desery bez piekarnika vol 2Porzeczkowo mi 2014

9 sierpnia 2014

TRUSKAWKOWA ZAPIEKANKA JAGLANA Z MIĘTĄ

Niestety pora truskawek powoli dobiega końca, dlatego zdecydowałam się jeszcze skorzystać i połączyć je z kasza jaglaną oraz cudownym aromatem świeżej mięty!

Wyszło naprawdę nieźle i z pewnością powtórzę tą zapiekankę z innymi owocami :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 200g truskawek
  • 1 banan
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych (firmy  OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  1. Listki mięty zalać wrzątkiem i zaparzyć.
  2. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości w naparze z mięty.
  3. Banana obrać i zblendować z kaszą (nie do całkowitej gładkości), a następnie wymieszać ze stevią i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
  4. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kaszy, kolejno truskawki pokrojone w ćwiartki i następną warstwę kaszy.
  5. Całość zapiekać przez około 15- 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Po wyjęciu pozostawić na 10 minut do wystygnięcia i podawać z jogurtem naturalnym.

Taka zapiekanka świetnie nadaje się na letnie śniadanie, czy podwieczorek!

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Kalorie: 
Całość (1 porcja)- ok. 480kcal

8 sierpnia 2014

BRZOSKWINIOWA KASZA KUKURYDZIANA Z MUSEM MORELOWYM I BORÓWKAMI

Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam sobie bezglutenową kaszę kukurydzianą wypełnioną po brzegi owocami, które pięknie "uśmiechały się" na straganie podczas porannych zakupów ;)

Morele- nie tylko smaczne, ale sprzyjają zdrowiu i urodzi. Mają świetny wpływ na trawienie, ale i ciśnienie. Borówki zaś są bogate nie tylko w smak, ale również i składniki odżywcze. Wykazują też korzystny wpływ na wzrok. A brzoskwinie... słodziutkie i na dodatek chronią przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek! Także nie pozostaje nam nic innego, jak tylko korzystać z obfitości lata i witamin!

Warto też dodać, że kasza kukurydziana jest produktem bezglutenowym, więc moja propozycja świetnie sprawdzi się dla wszystkich alergików również, jako przekąska czy podwieczorek ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 brzoskwinia
  • 3 świeże morele
  • 3 suszone morele (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • pół szklanki borówek
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (do wchłonięcia całego płynu), cały czas mieszając.
  2. Do ugotowanej kaszy dodać stevię i wymieszać w pokrojonymi brzoskwiniami oraz borówkami.
  3. Morele obrać ze skórki, zblendować na mus i wymieszać z pokrojonymi na mniejsze kawałki morelami suszonymi.
  4. Całość przełożyć do mieseczki, polać musem i obsypać borówkami.

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 440kcal

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Kukurydziane wariacje IIIBłękitne skarby lata!

7 sierpnia 2014

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z CZERWONEJ PORZECZKI

A na dzisiejszy upalny dzień łyk orzeźwienia w postaci koktajlu z czerwonej porzeczki!
Idealnie gasi pragnienie, a przy okazji można zasmakować troszkę uroków lata ;)

No i oczywiście nie muszę chyba wspominać, jak korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę! ;)


Składniki:
  • 150g czerwonej porzeczki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Wszystko razem zblendować.
  2. Schłodzić w lodówce i gotowe!
Kalorie:
Całość (1 koktajl)- ok. 160kcal

Letnie Orzeźwienie 2014Lekkie desery bez piekarnika vol 2Porzeczkowo mi 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

6 sierpnia 2014

POMIDORY NAFASZEROWANE AMARANTUSEM

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju faszerowane i zapiekane warzywa.
Idąc przez rynek dojrzałam cudowne pomidory i tym razem postawiłam właśnie na nie! :)

Amarantus dodaje im lekko orzechowy posmak, a dodając bób uzyskujemy naprawdę ciekawy smak.
Pomidory można podawać, jako samodzielną potrawę, bądź jako dodatek do dań mięsnych.


Składniki:
  • 5 pomidorów
  • 3 łyżki amarantusa
  • 3 różyczki brokuła
  • 50g bobu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawy: garam masala, curry, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Od pomidorów odkroić "kapelusze", wydrążyć środek i oprószyć lekko curry.
  2. Ugotować bób, brokuła i amarantus- wszystko oddzielnie.
  3. Bób obrać ze skórek, brokuła pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać wszystko z amarantusem.
  4. Do farszu dodać koperek, lekko uprażone pestki dyni oraz pozostałe przyprawy.
  5. Pomidory zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Lekkie, zdrowe i pełnowartościowe danie z wykorzystaniem tak pysznych sezonowych pomidorów, polecam!

*UWAGA: Od dzisiaj dla wszystkich osób przeglądających mojego bloga przygotowaliśmy razem ze sklepem OWOCOWY RAJ specjalną ofertę!! Po kliknięciu w link (KLIK) lub poniższe logo każdy z czytelników mojego bloga otrzyma rabat na zakupy -10zł!! Gorąco polecam i gwarantuję, że w ofercie znajdują się jedynie produkty najwyższej jakości ;)
www.owocowyraj.eu?code=FOODMANIA10


Kalorie:
Całość (5 pomidorów)- ok. 450kcal
1 pomidor- ok. 90kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczneFaszerujemy 2014!

5 sierpnia 2014

KOKTAJL TRUSKAWKA- BRZOSKWINIA- JABŁKO

Szybki i mocno owocowy koktajl z bakaliami- czyli to co tygryski lubią najbardziej :)


Truskawki- bogate w witaminę C!
Brzoskwinie- zapobiega anemii!
Jabłka- wspomagają odchudzanie!

Czyli 3 razy TAK!


Składniki:
  • garść truskawek
  • brzoskwinia
  • pół jabłka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)
  • 1 łyżeczka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinię i jabłko obrać ze skórki, a następnie zblendować z truskawkami i jogurtem naturalnym.
  2. Podawać z uprażonymi orzechami nerkowca i rodzynkami.
Nic prostszego, a ile dobroci w jednej szklance! :)

Kalorie:
Całość (1 koktajl)- ok. 220kcal

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Jedz polskie jabłkaLetnie Orzeźwienie 2014

4 sierpnia 2014

BURGERY Z BOBU

Niestety powoli żegnamy się z bobem, który tak bardzo lubię.
Dlatego korzystam póki jeszcze mogę i tym razem serwuję burgery z bobem!

Dodałam do nich kaszę kuskus i rewelacyjną fasolę mung, którą otrzymałam od OWOCOWY RAJ. Fasola dodaje bardzo ciekawego smaku, a w połączeniu z delikatnym kuskusem i bobem sprawdza się świetnie.


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 3 łyżki fasoli mung (firmy OWOCOWY RAJ)
  • 150g bobu
  • 1 jajko
  • łyżka koperku
  • przyprawy: pieprz kolorowy, curry
  • 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią (firmy OWOCOWY RAJ)
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Fasolę mung namoczyć, ugotować do miękkości i zblendować.
  3. Bób ugotować, obrać ze skórek- połowę lekko rozgnieść widelcem,drugą połowę pokroić na połówki.
  4. Połączyć kuskus, fasolę mung, bób, z jajkiem, koperkiem i przyprawami.
  5. Uformować burgery (niezbyt duże) i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Burgery zjadłam z pieczonymi w piekarniku frytkami z dyni, która jest moim numerem 1, jeśli chodzi o warzywa. A sezon już coraz bliżej....! :)

Kalorie:
Całość (18 burgerów)- ok. 550kcal
1 burger- ok. 31kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne