6 sierpnia 2014

POMIDORY NAFASZEROWANE AMARANTUSEM

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju faszerowane i zapiekane warzywa.
Idąc przez rynek dojrzałam cudowne pomidory i tym razem postawiłam właśnie na nie! :)

Amarantus dodaje im lekko orzechowy posmak, a dodając bób uzyskujemy naprawdę ciekawy smak.
Pomidory można podawać, jako samodzielną potrawę, bądź jako dodatek do dań mięsnych.


Składniki:
  • 5 pomidorów
  • 3 łyżki amarantusa
  • 3 różyczki brokuła
  • 50g bobu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawy: garam masala, curry, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Od pomidorów odkroić "kapelusze", wydrążyć środek i oprószyć lekko curry.
  2. Ugotować bób, brokuła i amarantus- wszystko oddzielnie.
  3. Bób obrać ze skórek, brokuła pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać wszystko z amarantusem.
  4. Do farszu dodać koperek, lekko uprażone pestki dyni oraz pozostałe przyprawy.
  5. Pomidory zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Lekkie, zdrowe i pełnowartościowe danie z wykorzystaniem tak pysznych sezonowych pomidorów, polecam!

*UWAGA: Od dzisiaj dla wszystkich osób przeglądających mojego bloga przygotowaliśmy razem ze sklepem OWOCOWY RAJ specjalną ofertę!! Po kliknięciu w link (KLIK) lub poniższe logo każdy z czytelników mojego bloga otrzyma rabat na zakupy -10zł!! Gorąco polecam i gwarantuję, że w ofercie znajdują się jedynie produkty najwyższej jakości ;)
www.owocowyraj.eu?code=FOODMANIA10


Kalorie:
Całość (5 pomidorów)- ok. 450kcal
1 pomidor- ok. 90kcal

Płaski brzuch- posiłki dietetyczneFaszerujemy 2014!

1 komentarz:

  1. Genialne połączenie! Dziękuję za udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!"

    OdpowiedzUsuń