29 lipca 2014

WSPÓŁPRACA Z OWOCOWYM RAJEM!!

Po mojej ponad tygodniowej nieobecności nareszcie mogę zabrać się za kolejnego posta.

Tym razem jest mi niezmiernie miło go zamieszczać, ponieważ dotyczy współpracy nawiązanej ze sklepem "OWOCOWY RAJ". Jest to sklep internetowy, który od razu przypadł mi do gustu. W jego ofercie znajdują się znakomite produkty: przeróżne bakalie, przyprawy, czy zioła, które będę miała przyjemność testować. Już na pierwszy rzut oka produkty prezentują się rewelacyjnie i zapewne będą najwyżej jakości!



Przez najbliższy czas na pewno znajdziecie na moim blogu przepisy z zastosowaniem wszystkich tych pysznych i zdrowych składników. Bo jak przy tylu genialnych produktach można się powstrzymać? ;)
http://www.owocowyraj.eu/

Zachęcam Was do zajrzenia na stronę internetową i zapoznania się z ofertą sklepu (klik w zdjęcie), a ja na bieżąco będę zamieszczać recenzje produktów ;)

Pozdrawiam serdecznie i biorę się za gotowanie! :)

17 lipca 2014

SPAGHETTI Z CUKINII

Czyli super lekki lunch w upalny dzień! :)

Idealna propozycja na wykorzystanie cukinii i posiłek w gorący dzień.
Proste, wręcz banalne danie!


Składniki:
  • 1 cukinia
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: curry, oregano, czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
  1. Cukinię pokroić na cienkie paseczki i obgotować 2 minuty w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.
  2. Pomidory poddusić na patelni (około 15 minut) z dodatkiem pozostałych przypraw.
  3. Pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  4. Na talerz wyłożyć "cukiniowy makaron", sos, kiełki brokuła i posypać pestkami dyni.
I gotowe! Świetnie zastępuje sałatkę na lunch, a do tego jest bardzo dietetyczne!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 230kcal
1 porcja- ok. 115kcal

Cukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

15 lipca 2014

SORBET JAGODOWY Z NERKOWCAMI

Świetna propozycja na ochłodzenie upalnych dni!

Prosty i szybki deser z wykorzystaniem jagód i orzechów nerkowca.
Sorbet jest mocno jagodowy- to zdecydowanie jego zaleta! Korzystajmy z uroków lata :)


Składniki:
  • 150g jagód
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Jagody zamrozić.
  2. Następnie zblendować z mlekiem i orzechami nerkowca (orzechy nerkowca można wcześniej namoczyć, wtedy zblendują się na bardzo gładką masę).
I gotowe! Szybkie, proste! A do tego jakie pyszne i niskokaloryczne! :)

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 185kcal

Słodkie jagodowe latoAkcja lodowa 2014 Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

13 lipca 2014

WARZYWNE SAJGONKI Z SEZAMEM I PASTĄ Z BOBU

Czyli uroków lata ciąg dalszy!


Świeże warzywa w formie lekkich sajgonek i pasta z pysznego bobu :)


Składniki:
  • 5 arkuszy papieru ryżowego
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • 3 liście sałaty
  • 100g cukinii
  • pół kalarepy
  • 100g bobu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: curry, zioła prowansalskie chilli
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, a następnie lekko rozgnieść widelcem z dodatkiem sosu sojowego.
  2. Dynię, cukinię i kalarepę pokroić w słupki, oprószyć przyprawami i ugrillować w piekarniku (180stopni/20minut).
  3. Sezam lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  4. Papier ryżowy namoczyć, a następnie nałożyć pastę z bobu, sałatę i grillowane warzywa- zawinąć.
  5. Gotowe sajgonki posypać uprażonym sezamem i gotowe!
Sajgonki są świetnym pomysłem na przystawkę, czy nietypową przekąskę na imprezę.
Można je również spakować do pracy i zjeść na lekki lunch w upalny dzień ;)


Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 260kcal
1 sajgonka- ok. 52kcal

Cukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014

11 lipca 2014

MALINOWE SMOOTHIE JAGLANE

Maliny, maliny i jeszcze raz maliny! Uwielbiam!
Zajadam się nimi pod każdą postacią. Są pyszne, a w dodatku bardzo wartościowe.

Sprzyjają w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry, kości i zębów. Ponadto bardzo zwiększają odporność! Długo można pisać o ich właściwościach, ale dosyć gadania- pora na orzeźwiające smoothie!

Kolejna odsłona smoothie jaglanego, tym razem z malinkami :)


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • pół szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 250g malin
  • 1 łyżeczka rodzynek

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, bądź dwukrotnie przepłukać.
  2. Kaszę ugotować w mleku do wchłonięcia całego płynu i odstawić do wystygnięcia.
  3. Następnie zblendować z malinami i stevią (można dodać odrobinę mleka, by uzyskać bardziej płynną konsystencję).
  4. Posypać rodzynkami.
Kalorie:
Całość (1 smoothie)- ok. 280kcal

Letnie Orzeźwienie 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

9 lipca 2014

CZARNY RYŻ NA KWIECIE Z CUKINII

Kilka świeżych warzyw, kilka łyżek czarnego ryżu oraz soczewicy i obiad gotowy!
Typowo letni pełen naturalnych smaków i  lekki obiad ;)


Składniki:
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża marchew
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, imbir
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez około 4 godziny, a następnie ugotować.
  2. W osobnym garnku ugotować czarny ryż (czas gotowania to około 40 minut).
  3. 3/4 cukinii pokroić w grubsze talarki, a pozostałą część w kostkę.
  4. Plastry cukinii oprószyć w mieszance sosu sojowego oraz ziół i curry.
  5. Ugrillować je w piekarniku (10 min/180stopni).
  6. Marchew pokroić w kostkę i wraz z cukinią pokrojoną w kostkę dusić na patelni z dodatkiem bulionu warzywnego do odparowania prawie całego płynu.
  7. Warzywa przyprawić odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką i imbirem, dodać koncentrat i dusić jeszcze przez 5- 10 minut.
  8. Na talerz nałożyć czarny ryż wymieszany z soczewicą, dookoła ułożyć plastry cukinii, na koniec wszystko dekorując sosem warzywnym i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Gotowe! Smacznego!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

7 lipca 2014

PANCAKES OWSIANE Z PORZECZKAMI

Lżejsza, a równie smaczna wersja klasycznych pancakes'ów! :)

A do tego urocze czerwone porzeczki!

Podstawą placuszków są płatki owsiane, słodzone daktylami z dodatkiem jakże wartościowych porzeczek... Porzeczki posiadają bogaty skład chemiczny (witamina C, prowitamina A, sole mineralne) z czego wynikają ich właściwości oczyszczające, odświeżające, czy moczopędne.
Warto korzystać z dobroci lata!


Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 50g daktyli
  • garść porzeczek
Przygotowanie:
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować na gładką masę.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy.
  3. Bardzo dokładnie zblendować ze sobą jajko, banana, mąkę owsianą oraz masę daktylową.
  4. Do całości dodać porzeczki i delikatnie wymieszać.
  5. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron, podczas smażenia zmniejszyć temperaturę.
Takie pancakes możemy śmiało zajadać jako śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w podróży.

Kalorie:
Całość (14 pancakes)- ok. 450kcal
1 pancakes- ok. 32kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiad