13 lipca 2014

WARZYWNE SAJGONKI Z SEZAMEM I PASTĄ Z BOBU

Czyli uroków lata ciąg dalszy!


Świeże warzywa w formie lekkich sajgonek i pasta z pysznego bobu :)


Składniki:
  • 5 arkuszy papieru ryżowego
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • 3 liście sałaty
  • 100g cukinii
  • pół kalarepy
  • 100g bobu
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: curry, zioła prowansalskie chilli
Przygotowanie:
  1. Bób ugotować, a następnie lekko rozgnieść widelcem z dodatkiem sosu sojowego.
  2. Dynię, cukinię i kalarepę pokroić w słupki, oprószyć przyprawami i ugrillować w piekarniku (180stopni/20minut).
  3. Sezam lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  4. Papier ryżowy namoczyć, a następnie nałożyć pastę z bobu, sałatę i grillowane warzywa- zawinąć.
  5. Gotowe sajgonki posypać uprażonym sezamem i gotowe!
Sajgonki są świetnym pomysłem na przystawkę, czy nietypową przekąskę na imprezę.
Można je również spakować do pracy i zjeść na lekki lunch w upalny dzień ;)


Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 260kcal
1 sajgonka- ok. 52kcal

Cukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014

2 komentarze: