Czyli uroków lata ciąg dalszy!
Świeże warzywa w formie lekkich sajgonek i pasta z pysznego bobu :)
Składniki:
- 5 arkuszy papieru ryżowego
- kilka plastrów dyni piżmowej
- 3 liście sałaty
- 100g cukinii
- pół kalarepy
- 100g bobu
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: curry, zioła prowansalskie chilli
- Bób ugotować, a następnie lekko rozgnieść widelcem z dodatkiem sosu sojowego.
- Dynię, cukinię i kalarepę pokroić w słupki, oprószyć przyprawami i ugrillować w piekarniku (180stopni/20minut).
- Sezam lekko uprażyć na suchej patelni teflonowej.
- Papier ryżowy namoczyć, a następnie nałożyć pastę z bobu, sałatę i grillowane warzywa- zawinąć.
- Gotowe sajgonki posypać uprażonym sezamem i gotowe!
Można je również spakować do pracy i zjeść na lekki lunch w upalny dzień ;)
Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 260kcal
1 sajgonka- ok. 52kcal
pyszności:) świetne dania prezentujesz tutaj na blogu:)
OdpowiedzUsuńserdecznie pozdrawiam:)
Mistrzowskie :)
OdpowiedzUsuń