9 stycznia 2014

CIASTECZKA AMARANTUSOWE

Oszałamiająco zdrowe, a do tego słodziutkie. 

 

 

 A żeby nie być gołosłowną to wyszczególnię kilka właściwości zarówno owoców goji, jak i amarantusa.

Jagody goi są to niezbyt popularne, jednak bardzo bogate w składniki pokarmowe owoce. Zawierają przykładowo cały szereg aminokwasów, witamin z grupy B czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Myślę, że informacją ważną dla każdego z nas jest fakt, że opóźnia proces starzenia ;) To powinno przekonać nawet tych niechętnych do zastosowania jagód goi w swoim codziennym jadłospisie!
Amarantus z kolei przewyższa inne zboża swoim składem odżywczym. Co ciekawe nie zawiera glutenu, więc z powodzeniem można zastosować go w diecie bezglutenowej. Jest również bardzo chętnie spożywany przez wegetarian. Muszę przyznać, że jego wartości odżywcze nie wpływają negatywnie na smak, a wręcz przeciwnie!

Czytając na temat właściwości zarówno amarantusa, jak i jagód goi postanowiłam, że muszę oba składniki wykorzystać w przygotowaniu przepysznych ciasteczek.

Składniki:
  • 1 szklanka poppingu amarantusa
  • 5 łyżek płatków żytnich
  • garść suszonych owoców goji
  • 100g rodzynek
  • 1 banan
Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieść, bądź zmiksować.
  2. Następnie połączyć wszystkie składniki z bananem i wymieszać.
  3. Uformować małe kuleczki i rozpłaszczyć na dłoni.
  4. Piec przez około 10 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Nic prostszego! A dawka zdrowia i słodyczy naprawdę jest tego warta!



Kalorie:
Całość (16 ciastek)- ok. 775kcal
1 ciastko- ok.48kcal

6 stycznia 2014

MUFFINY OTRĘBOWE Z MAKIEM

Zamiast drożdżówki z makiem, zamiast makowca... Pyszne, mocno makowe muffiny na podwieczorek ;)

 

 

Propozycja poświątecznego wykorzystania maku w wersji mocno dietetycznej, ale przy tym nie tracącej na swoich walorach smakowych ;)

Składniki: 
Suche:
  • 10 łyżek otrębów owsianych
  • 5 łyżek otrębów żytnich
  • 3 łyżki maku (nieparzony)
  • 1 jabłko
  • garść siekanych orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre: 
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki stevi (lub miodu)
Przygotowanie:
  1. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do jabłka wsypać wszystkie otręby, mak, posiekane orzechy nerkowca oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
  3. W osobnej misce połączyć ze sobą składniki mokre, czyli jajka, jogurt oraz słodzidło, które wybraliśmy.
  4. Następnie wszystkie mokre składniki wlać do miski z suchymi i wymieszać (niekoniecznie dokładnie).
  5. Powstałą masę przelać do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości) i piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.
Smacznego :)




Muffinki są wyśmienite- mokre w środku,chrupiące na wierzchu.
Spałaszowałam kilka, kiedy jeszcze były ciepłe wraz z kubkiem mleka! Niebo w gębie!



Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1100kcal
1 muffina- ok. 92kcal

3 stycznia 2014

KREM Z DYNI

Tym daniem niestety muszę pożegnać się do kolejnego sezonu z moja ukochaną dynią... :( Moje zapasy zostały wyczerpane... Ale zupa była przepyszna!!







Składniki:
  • 300g dyni hokkaido
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy: curry, imbir, papryka słodka, koperek suszony (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Dynię ugotować do miękkości w wywarze warzywnym, a następnie odcedzić i zmiksować na gładki krem ze szklanką wywaru, w którym była gotowana.
  2. Doprawić do smaku.
  3. Na teflonowej patelni uprażyć słonecznik.
  4. Krem przełożyć do miseczki i podać z jogurtem naturalnym, słonecznikiem oraz suszonym koperkiem.
Szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego dietetyczna i smakowita!



Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 160kcal

1 stycznia 2014

WARSTWOWY KOKTAJL OWOCOWY

Czyli jak uzupełnić witaminki po Sylwestrowej nocy! ;)

 

Składniki:
  • mały jogurt naturalny
  • 1 kiwi
  • pół pomarańczy
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki
  • garść truskawek
  • pół jabłka
  • cynamon
  • łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Obrane ze skórki jabłko zmiksować z cynamonem.
  2. Następnie zmiksować po kolei wszystkie owoce (każde osobno).
  3. Na teflonowej patelni uprażyć płatki migdałów.
  4. Układać warstwami: jabłko z cynamonem, jogurt naturalny, kiwi, pomarańcza, jogurt naturalny, brzoskwinie, truskawki i na wierzchu posypać uprażonymi płatkami.
Jest to istna bomba witaminowa- pyszna i zdrowa!!!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 240kcal

30 grudnia 2013

PIEKIELNE BURGERY JAGLANO- DYNIOWE

Pyyyyyyyycha!!! Wegetariańskie, a jakie pożywne! 

 

Świetnie nadają się do zjedzenia w formie burgera w ciemnej bułce z warzywami, jak i zarówno jako samodzielna przekąska, czy dodatek do obiadu :)


Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 200g dyni
  • jajko
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, pomidory suszone, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
  1. Kaszę najpierw wypłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w wodzie (około 15 minut na małym ogniu).
  2. Pokrojoną i obraną ze skórki dynię ugotować do miękkości i zmiksować na puree.
  3. Do ugotowanej i najlepiej przestudzonej kaszy dodać puree z dyni i jajko oraz doprawić do smaku (na ostro!!!).
  4. Uformować kotleciki i piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Burgery najlepiej piec z obu stron (przewrócić na drugą stronę w trakcie pieczenia).


Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 450kcal
1 sztuka- ok. 32kcal

28 grudnia 2013

RAW TARTA Z KREMEM AVOCADO

 BEZ CUKRU I MĄKI!!!

 



 Już po świętach! Więc pora zacząć przygotowania do Sylwestra! Przed nami noc wypełniona szampańską zabawą. Dobrze byłoby umilić sobie świetną zabawę potrawami nietuzinkowymi, a zarówno pysznymi i zdrowymi!

Moja propozycja skierowana jest zarówno do vegan, jak i osób lubiących odkrywać nowe smaki i poszerzać kulinarne horyzonty ;)

Tarta bez pieczenia jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego baaaaaardzo słodka! :D Na pewno zaspokoi podniebienia amatorów słodkości. Ponadto jest bardzo zdrowa- zawiera jedynie naturalnie występujące cukry oraz ani grama mąki!!


Składniki:
Spód
  • 200g migdałów (lub innych orzechów)
  • 200g rodzynek (lub inne owoce suszone)
Masa
  • szklanka nerkowców
  • 2 dojrzałe avocado
  • sok z cytryny
  • stevia/miód
  • owoce świeże, bądź suszone do dekoracji


Przygotowanie:
  1. Orzechy nerkowca namoczyć (minimum 4 godziny, najlepiej całą noc).
  2. Składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć za pomocą malaksera (można rozłożyć na 2 razy).
  3. Spód dokładnie wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na godzinę.
  4. Namoczone orzechy nerkowca, obrane avocado oraz wyciśnięty z jednej cytryny sok zblendować ze sobą i dosłodzić według uznania stevią, bądź miodem.
  5. Na wcześniej wyłożony spód wyłożyć masę i ponownie włożyć do lodówki na 2 godziny, bądź zamrażarki na godzinę (do stężenia masy).
  6. Na koniec naszą tartę udekorować wybranymi dodatkami, u mnie były to suszone owoce goji, pokruszone orzechy nerkowca oraz całe migdały.


Mimo tego, iż ciasto ma troszkę kalorii jest ono jednocześnie bardzo wartościowe ze względu na dużą ilość użytych orzechów oraz suszonych owoców. Gorąco polecam! Smacznego!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (10 porcji)- ok.  2790kcal
1 porcja- ok. 279kcal

22 grudnia 2013

PASZTET Z SOCZEWICY Z WARZYWAMI

Od święta i na co dzień!

 


Dzisiaj prezentuję wegetariańskie danie, które z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole. Jednak sprawdzi się równie świetnie jako dodatek do kanapek do pracy lub szkoły ;)

Składniki:
  • 200g (szklanka) czerwonej soczewicy
  • 500g pieczarek
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 3 jajka
  • przyprawy: curry, papryka słodka, zioła, przyprawa grzybowa
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, cebula
  • garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez kilka godzin (ja moczyłam całą noc).
  2. Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
  3. Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
  4. Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
  6. Wszystko przełożyć do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
  7. Całość piec około godziny w 180 stopniach.


Pasztet najlepiej smakuje po wystygnięciu i kilku godzinach w lodówce.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 120kcal