28 grudnia 2013

RAW TARTA Z KREMEM AVOCADO

 BEZ CUKRU I MĄKI!!!

 



 Już po świętach! Więc pora zacząć przygotowania do Sylwestra! Przed nami noc wypełniona szampańską zabawą. Dobrze byłoby umilić sobie świetną zabawę potrawami nietuzinkowymi, a zarówno pysznymi i zdrowymi!

Moja propozycja skierowana jest zarówno do vegan, jak i osób lubiących odkrywać nowe smaki i poszerzać kulinarne horyzonty ;)

Tarta bez pieczenia jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego baaaaaardzo słodka! :D Na pewno zaspokoi podniebienia amatorów słodkości. Ponadto jest bardzo zdrowa- zawiera jedynie naturalnie występujące cukry oraz ani grama mąki!!


Składniki:
Spód
  • 200g migdałów (lub innych orzechów)
  • 200g rodzynek (lub inne owoce suszone)
Masa
  • szklanka nerkowców
  • 2 dojrzałe avocado
  • sok z cytryny
  • stevia/miód
  • owoce świeże, bądź suszone do dekoracji


Przygotowanie:
  1. Orzechy nerkowca namoczyć (minimum 4 godziny, najlepiej całą noc).
  2. Składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć za pomocą malaksera (można rozłożyć na 2 razy).
  3. Spód dokładnie wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na godzinę.
  4. Namoczone orzechy nerkowca, obrane avocado oraz wyciśnięty z jednej cytryny sok zblendować ze sobą i dosłodzić według uznania stevią, bądź miodem.
  5. Na wcześniej wyłożony spód wyłożyć masę i ponownie włożyć do lodówki na 2 godziny, bądź zamrażarki na godzinę (do stężenia masy).
  6. Na koniec naszą tartę udekorować wybranymi dodatkami, u mnie były to suszone owoce goji, pokruszone orzechy nerkowca oraz całe migdały.


Mimo tego, iż ciasto ma troszkę kalorii jest ono jednocześnie bardzo wartościowe ze względu na dużą ilość użytych orzechów oraz suszonych owoców. Gorąco polecam! Smacznego!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (10 porcji)- ok.  2790kcal
1 porcja- ok. 279kcal

22 grudnia 2013

PASZTET Z SOCZEWICY Z WARZYWAMI

Od święta i na co dzień!

 


Dzisiaj prezentuję wegetariańskie danie, które z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole. Jednak sprawdzi się równie świetnie jako dodatek do kanapek do pracy lub szkoły ;)

Składniki:
  • 200g (szklanka) czerwonej soczewicy
  • 500g pieczarek
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 3 jajka
  • przyprawy: curry, papryka słodka, zioła, przyprawa grzybowa
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, cebula
  • garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez kilka godzin (ja moczyłam całą noc).
  2. Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
  3. Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
  4. Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
  6. Wszystko przełożyć do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
  7. Całość piec około godziny w 180 stopniach.


Pasztet najlepiej smakuje po wystygnięciu i kilku godzinach w lodówce.

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 120kcal

21 grudnia 2013

PIZZA Z KALAFIORA

Lżejsza wersja uwielbianej przez wszystkich pizzy!

Dzisiaj wpadłam na pomysł wypróbowania popularnego ostatnio sposobu na pizzę z kalafiora.
Muszę przyznać, że wszyscy Warzywożercy będą z pewnością usatysfakcjonowani tą potrawą.
Bez grama mąki, a daje radę! :)


Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów
  • przyprawy (ulubione)
  • dodatki na pizzę: sos pomidorowy, pieczarki, dynia, kukurydza

Przygotowanie:
  1. Kalafiora zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zblendować na małe cząsteczki.
  2. Następnie obgotować go około 8 minut w mikrofali, bądź około 5 minut w wodzie (jeśli to konieczne odsączyć kalafiora porządnie z całej wody).
  3. Połączyć go z pozostałymi składnikami i wyrobić na zwartą masę.
  4. Masę rozłożyć równomiernie na na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
  6. Upieczony spód polałam sosem pomidorowym na bazie pomidorów z puszki oraz dodałam pokrojone pieczarki wraz z kawałkami dyni i kukurydzą. Całość włożyłam jeszcze do piekarnika na 5 minut.
A teraz nic, tylko zajadać się zdrową niskokaloryczną i smakowitą pizzą ;)

Myślę, że świetnie może się sprawdzić podczas zbliżającej się sylwestrowej nocy, jako jedno z lekkich dań towarzyszących szampańskiej zabawie :)


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 430kcal
1 porcja- ok. 215kcal

18 grudnia 2013

ZAPIEKANKA JAGLANA NA SŁODKO I MEGA PAKA !!

Dzisiaj zapukał do moich drzwi Święty Mikołaj, który był wysłannikiem firmy VOG :)

Z uwagi na fakt, że nawiązałam współpracę z firmą VOG, otrzymałam wiele super produktów.
Gdy otworzyłam paczkę i zobaczyłam, co jest w środku od razu w mojej głowie zrodziło się milion pomysłów na nowe zdrowe i dietetyczne, a przy tym pełnowartościowe posiłki i wypieki!!!
Z resztą sami zobaczcie...

  

Oczywiście mimo zmęczenia po pracy nie mogłam oprzeć się, by nie wykorzystać choćby jednego z produktów! Jak już wspominałam w poprzednim poście urzekła mnie kasza jaglana w formie ciasta i obiecałam, że niebawem pojawi się kolejny wypiek z nią w roli głównej!

Przedstawiam szybką zapiekankę jaglaną na słodko z aromatycznym cynamonem, starym jabłuszkiem i rodzynkami firmy KRESTO (muszę przyznać, że są one miękkie i słodkie oraz w żadnym calu niescukrzone).



Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 1 jabłko
Przygotowanie:
  1. Kaszę na początku opłukać dwukrotnie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  2. Gotować ją w mleku z dodatkiem stevii (na małym ogniu przez 20 min), tak by całe mleko zostało wchłonięte przez kaszę.
  3. Następnie odstawić i poczekać, aż wystygnie.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie do kaszy cynamonu, rodzynki oraz połowę startego jabłka.
  5. Wymieszać całość i przełożyć do naczynia, w którym będzie zapiekana.
  6. Na wierzchu można udekorować naszą zapiekankę drugą połową jabłka pokrojonego w plasterki.
  7. Nasz słodki przysmak zapiekać przez około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
MNIAM!!



Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 380kcal

17 grudnia 2013

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z JABŁKAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

I nadeszła pora na kolejny niestandardowy wypiek! Na celowniku dzisiaj kasza jaglana w formie CIASTA!!

Ciasto wyszło niesamowicie dobre i w zupełności urzekło moje kubki smakowe.
Niestety wykonanie ciasta jest troszkę czasochłonne, ale jego smak w zupełności to wynagradza!



Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka stevii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g suszonych śliwek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać przed gotowanie, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
  2. Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
  3. W międzyczasie jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając stevię oraz cynamon.
  4. Do musu dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę, jajko oraz proszek do pieczenia. Uwaga! Całości nie blendować tylko porządnie wymieszać.
  5. Na sam koniec do masy wrzucić kilka pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek, a kilkoma ozdobić ciasto na wierzchu.
  6. Całość przelać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
*Oczywiście najlepiej nie kroić ciasta zaraz po upieczeniu, tylko poczekać chwilę, ponieważ będzie bardziej zbite i na pewno się nie rozpadnie.

 Ten wypiek przypadł mi wybitnie do gustu, także możecie się spodziewać w najbliższym czasie kolejnych, hm... może muffiny? ;)

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1000kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

15 grudnia 2013

KREM Z CIECIERZYCY Z KURKAMI

Przedstawiam mój wegański eksperyment, który łączy smaki orientalne z tradycyjnymi.
Na pomysł ten wpadłam odnajdując w lodówce puszkę ciecierzycy i kilka zamrożonych kurek.

Według mnie ten krem świetnie sprawdzi się, jako zamiennik zupy grzybowej na wigilijnym stole ;) Jest bardzo sycąca, a przy tym lekka i wartościowa.



Składniki:
  •  puszka ciecierzycy konserwowej
  • 100g kurek
  • 1 łyżka sezamu
  • 200ml bulionu grzybowego
  • przyprawy: czosnek, imbir, curry
Przygotowanie:
  1. Kutki obgotować w wodzie (nie wylewać powstałego bulionu, ponieważ będzie on potrzebny do zrobienia zupy).
  2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zblendować z sezamem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodać bulionu warzywnego i przyprawić. Następnie dodać kurki.
  4. Wszystko razem zagotować i gotowe!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 310kcal
1 porcja- ok. 155kcal

13 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNY MIGDAŁOWIEC

Mega dietetyczny, mega pyszny- biszkopt migdałowy!


Tym razem, w tym gorącym przedświątecznym okresie, postanowiłam poeksperymentować z ciastem, którego podstawą będą jedynie orzechy. Szczerze muszę się przyznać, że nie sądziłam, że bez mąki i cukru może wyjść takie cudo! Kto by pomyślał... a ciasto jest naprawdę wyjątkowo dobre i stanowi świetną propozycję na świąteczny stół.


Składniki:

Biszkopt

  •  5 jajek
  • 200g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki stevii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy
Masa
  • 100g serka naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • garść nerkowców (namoczonych przez kilka godzin)
Polewa
  • 3 połówki brzoskwiń
  • pokruszone nerkowce

Przygotowanie:
  1. Płatki migdałów zmielić na mąkę w malakserze. 
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć ze stevią i wanilią oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Do białek dodawać kolejno masę z żółtkami i mąkę migdałową, cały czas mieszając.
  4. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku formy sylikonowej papier nie jest potrzebny).
  5. Ciasto piec około 30- 40 minut w 180 stopniach (najlepiej wykałaczką sprawdzić czy ciasto w środku jest już upieczone).
  6. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować go od razu z piekarnika, aby zbytnio nie opadło.
  7. W tym czasie można przygotować masę. Jest to bardzo proste- wystarczy zmiksować razem banana, serek oraz wcześniej namoczone orzechy nerkowca. Czas blendowania jest dość długi, ponieważ masa nie powinna mieć żadnych grudek. Gotowa masa jest po prostu wybita!!!
  8. Przestudzony biszkopt przekroić w poprzek, by powstały 3 części i przekładamy masą.
  9. Na wierzch wykładamy polewę, czyli mus ze zmiksowanych brzoskwiń i posypujemy kruszonką powstałą z orzeszków.
  Był to mój pierwszy wypiek z migdałów, ale z pewnością nie ostatni! Teraz ze względu na powszechność wszelkich bakali na pewno skuszę się po raz kolejny na jeszcze ciekawszą wariację tego ciasta! Naprawdę przywołuje prawdziwy smak świąt!!


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1880kcal
1 kawałek- ok. 188kcal