22 listopada 2016

GRYCZANE NALEŚNIKI Z BANANOWYM SERKIEM I AWOKADO

Na śniadanie, obiad i kolację- naleśniki to danie uniwersalne!
Niesie ze sobą całą skarbnicę pomysłów na ich podanie! :)

U mnie dzisiaj na słodko, czyli tak jak lubię najbardziej ;)


Składniki:
Naleśniki
Dodatki
  • 200g serka chudego
  • banan
  • awokado
  • kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną namoczyć w wodzie przez co najmniej 12 godzin, a następnie odlać wodę i zblendować ją z pozostałymi składnikami na naleśniki.
  2. Rozgrzać patelnię, na której smażyć naleśniki z obu stron.
  3. Serek zblendować z bananem, awokado obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
  4. Naleśniki przełożyć serkiem, podać z kawałkami awokado i orzechami nerkowca.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 naleśniki)- ok. 920kcal
1 naleśnik- ok. 230kcal

21 listopada 2016

SAŁATKA JARZYNOWA Z GRYCZANYM CHLEBEM

Smak tradycyjnej, jarzynowej sałatki zna chyba każdy!
I każdy wie, że do najlżejszych nie należy... wystarczy jednak podmienić kilka składników (a w zasadzie jeden składnik, jakim jest majonez!) i staje się naprawdę zdrowym posiłkiem! ;)

Do takiej sałatki warto pokusić się o chleb własnego wypieku! U mnie dzisiaj nietypowy- gryczany ;)


Składniki: 
Sałatka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • mały seler
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone/małosolne
  • 180g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pieprz biały, sól kala namak
Chleb
  • 500g kaszy gryczanej niepalonej (Green Essence)*
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Sałatka
  1. Warzywa ugotować, obrać ze skórki i pokroić, ogórki również pokroić i wrzucić do pozostałych warzyw.
  2. Całość doprawić i wymieszać z jogurtem naturalnym.
Chleb 
  1. Kaszę zalać wodą (tak, aby woda była na około pół centymetra ponad kaszę) i odstawić na 48 godzin (w między czasie sprawdzać, czy nie należy dolać wody).
  2. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, w której się moczyła oraz solą zblendować, przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawić na kolejne 12 godzin pod przykryciem (najlepiej ścierki)- chleb powinien wyrosnąć.
  3. Tak przygotowany chleb piec około 50 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Sałatka (5 porcji)- ok. 370kcal
Chleb (15 kromek)- ok. 1680kcal

19 listopada 2016

BEZGLUTENOWE TORTILLE Z WARZYWAMI

Tortilla + warzywa to sposób na lekki, zdrowy lunch! A może kolację? ;)

Miałam przyjemność testować warzywne tortille, które smakiem nieco różnią się od tradycyjnych, co wcale nie oznacza, że smakują gorzej... wręcz przeciwnie! Zaintrygował mnie ich smak oraz to, jak potrafią nasycić!


Składniki:
  • 4 warzywne tortilla wraps
  • garść roszponki
  • pomidor
  • ogórek
  • kawałek zielonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy
  • kawałek białej rzepy
  • 2 łyżki słonecznika
  • awokado
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Awokado zblendować z jogurtem, olejem, czosnkiem i solą.
  2. Wrapy posmarować powstałym sosem, nałożyć wszystkie warzywa, posypać uprażonymi nasionami słonecznika i zawinąć.
Ta wersja wrapów najlepiej będzie smakować na zimno, ze względu na to, iż znajdują się w niej prawie same surowe warzywa ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 tortille)- ok. 1100kcal
1 tortilla- ok. 275kcal

18 listopada 2016

FASOLOWE BROWNIE

Nie ma to jak wejść w weekend ze słodkościami! ;)
Od rana siedzę w kuchni i serwuję na śniadanie pyszne, sycące ciasto!


Składniki:
  • 240g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 100g daktyli (Green Essence)*
  • szczypta stewi
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie: 
  1. Jajka zblendować z fasolą, jednym bananem, mąką gryczaną, 2 łyżkami kakao, stewią i wcześniej namoczonymi daktylami.
  2. Masę przełożyć do formy (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach.
  3. Pozostałego banana zblendować z łyżką kakao- tak powstałą polewę wyłożyć na ciasto, całość posypać wiórkami kokosowymi.
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (24 kawałki)- ok. 1320kcal
1 kawałek- ok. 55kcal

17 listopada 2016

PLACUSZKI DYNIOWE Z POKRZYWĄ I MORELAMI

Placuszki dyniowe robiłam już nie raz, ale tym razem zrobiłam takie, jakich jeszcze nie było!
Z aromatycznymi nasionami pokrzywy, które dodały placuszkom wyjątkowy charakter!
A do tego kilka suszonych moreli i mąka migdałowa- to recepta na pyszne śniadanie, czy podwieczorek!


Składniki:
  • 1/2 dyni hakkaido
  • 2 łyżki nasion pokrzywy
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  2. Następnie dodać jajka, posiekane morele, stewię, cynamon, jajka, mąkę migdałową i pokrzywę- całość dokładanie wymieszać.
  3. Z masy uformować płaskie placuszki, które poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- piec 15/20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (19 placuszków)- ok. 650kcal
1 placuszek- ok. 34kcal

16 listopada 2016

BABECZKI Z GRUSZKĄ I CHIA

Gruszka nigdy nie była moim ulubionym owocem... ale dodanie jej do babeczek było świetnym pomysłem!
Babeczki są lekkie, jednak urozmaicone nasionami chia, a do tego ciepłe, rozpływające się w ustach kawałki gruszki...


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • banan
  • 2 jajka
  • gruszka
  • 1 łyżka nasion chia (Green Essence)*
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z jajkami, stewią oraz mąkami.
  2. Do całości dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę oraz chia- całość wymieszać i przełożyć do foremek.
  3. Babeczki piec około 20/25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (11 babeczek)- ok. 665kcal
1 babeczka- ok. 60kcal

15 listopada 2016

LEKKA TARTA Z JAGLANYM KREMEM I GALARETKĄ

Ta tarta przebiła chyba większość dotychczasowych ciast, jakie zrobiłam!

Lekki, a zarazem słodki spód + kremowa masa jaglana z nutą wanilii + truskawkowa galaretka!
Powiem tylko tyle- koniecznie spróbujcie!!! :)


Składniki:
Spód
  • 70g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • duża garść daktyli
Krem
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki stewi
  • 2 szklanki mleka (dowolne)
Galaretka z owocami

Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować.
  2. Mus daktylowy dokładnie wymieszać z ekspandowaną kaszą i wyłożyć do spód formy (wyłożonej folią spożywczą), formując dość wysokie brzegi- odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem
  1. Kaszę dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stewi. 
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na krem z dodatkiem miąższu z laski wanilii (w razie potrzeby w trakcie blendowania dodać niewielką ilość mleka). 
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć krem i ponownie schłodzić.
Galaretka z owocami
  1. Galaretkę wymieszać w 250ml wody, następnie zagotować i na chwilkę odstawić, aby lekko się ścięła.
  2. Na ciasto nałożyć maliny, a następnie wylać galaretkę i odstawić do stężenia (najlepiej w lodówce).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 144kcal