17 listopada 2016

PLACUSZKI DYNIOWE Z POKRZYWĄ I MORELAMI

Placuszki dyniowe robiłam już nie raz, ale tym razem zrobiłam takie, jakich jeszcze nie było!
Z aromatycznymi nasionami pokrzywy, które dodały placuszkom wyjątkowy charakter!
A do tego kilka suszonych moreli i mąka migdałowa- to recepta na pyszne śniadanie, czy podwieczorek!


Składniki:
  • 1/2 dyni hakkaido
  • 2 łyżki nasion pokrzywy
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta stewi
Przygotowanie:
  1. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  2. Następnie dodać jajka, posiekane morele, stewię, cynamon, jajka, mąkę migdałową i pokrzywę- całość dokładanie wymieszać.
  3. Z masy uformować płaskie placuszki, które poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- piec 15/20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (19 placuszków)- ok. 650kcal
1 placuszek- ok. 34kcal

1 komentarz: