6 sierpnia 2016

TARTALETKI RYŻOWE Z KREMEM JAGLANYM I OWOCAMI

Letnie, kolorowe, zdrowe słodkości!
Powinny gościć codziennie w naszym menu o tej porze roku- trzeba korzystać z uroków lata ile się da!

Idealne na drugie śniadanie, czy deser ;)


Składniki:
Tartaletki
Krem z owocami
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • owoce sezonowe (jeżyny, maliny, borówki, morele)
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć i zblendować, a płatki rozdrobnić.
  2. Oba składniki dokładnie ze sobą wymieszać, spody wyłożyć do foremek (wyłożonych folią spożywczą)- odstawić do schłodzenia w lodówce.
  3. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
  4. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem, nałożyć do wcześniej przygotowanych spodów, ozdobić owocami. 
 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 965kcal
1 tartaletka- ok. 193kcal

5 sierpnia 2016

JAGLANKA Z MATCHA I AWOKADO

Przed nami weekend i leniwe poranki, podczas których możemy sobie pozwolić na nieco dłuższe śniadania!
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam ten moment każdego weekendu ;)

 Zatem na sobotę poleca się bezglutenowa, wegańska jaglanka, która dostarczy "kopa" na cały dzień!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1 łyżeczka stewi
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki borówek
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stewi.
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać z matcha.
  3. Podać z kawałkami awokado oraz borówkami. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 325kcal

4 sierpnia 2016

MAKARON RYŻOWY Z JAJKIEM I WARZYWAMI

Kolorowo, lekko i pożywnie!
Bezglutenowy makaron ryżowy, jajka i zestaw warzyw- to propozycja na letni obiad! ;)
Ktoś reflektuje? ;)


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 200g szpinaku świeżego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól kala namak, papryka słodka (Green Essence)*
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut pod przykryciem, a następnie odcedzić.
  2. Szpinak posiekać i podgrzać na patelni z przyprawami oraz passatą pomidorową.
  3. Awokado obrać i pokroić na kawałki, jajka ugotować, obrać i również pokroić.
  4. Gotowy makaron wymieszać ze szpinakiem, kawałkami awokado, jajka i pomidorkami.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 810kcal
1 porcja- ok. 405kcal

3 sierpnia 2016

KASZOTTO Z SOKIEM Z BURAKÓW I ALGAMI

Sok z buraków to skarbnica składników mineralnych, takich jak żelazo, czy magnez.
Kasza jaglana- królowa wszystkich kasz, można pisać o niej referaty! Wpływa pozytywnie na wiele narządów w naszym organizmie!
Do tego algi dulse, czyli bomba oksydacyjna!

Takie trio gwarantuje dobry smak i solidną dawkę zdrowia ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z buraków
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki alg dulse 
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, bazylia, pieprz biały mielony
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie zalać sokiem z buraków i ugotować z dodatkiem przypraw (do momentu, aż kasza chłonie sok).
  2. Algi namoczyć przez około 5 minut, a następnie ugotować (około 15 minut) i odcedzone dodać do kaszotto.
  3. Gotowe kaszotto posypać czarnuszką i ozdobić świeżą bazylią. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1035kcal
1 porcja- ok. 345kcal

2 sierpnia 2016

JAGLANY SNICKERS

Kto z nas nie lubi tego sycącego, zatykającego i sklejającego buzię batona? :D
To ja jak zwykle zapasam rękawy i biorę się za przygotowanie jego wersji w formie ciasta- a co będziemy sobie żałować! ;)

Kilka składników, trochę pracy i można delektować się snickersem bez wyrzutów sumienia!

Uwaga: to ciasto mimo, że zdrowe to uzależnia ;)


Składniki:
Spód
Krem 
  • 200g kaszy jaglanej
  • 100g nerkowców
  • 4 szklanki mleka migdałowego
  • 4 łyżki stevi
Wierzch 
  • 100g daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 50g orzechów ziemnych

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Nerkowce rozdrobnić i wymieszać z musem daktylowym.
  3. Całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą), nie formując brzegów- odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w mleku migdałowym, a następnie zblendować z wcześniej namoczonymi nerkowcami i stevią.
  2. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- ponownie schłodzić.
Wierzch 
  1. Daktyle namoczyć, zblendować na mus z bananem, kakao i wyłożyć na krem.
  2. Na wierzchu posypać orzeszkami ziemnymi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 3655kcal
1 kawałek- ok. 183kcal

1 sierpnia 2016

SAJGONKI Z DZIKIM RYŻEM I JAJKIEM

Sajgonki to jedna z moich ulubionych potraw, ponieważ w zależności od zachcianki można do nich dodać, co tylko się zechce!
Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i kreatywności lub... od tego co mamy w lodówce! ;)
Lekkie sajgonki z warzywami mogą posłużyć, jako przekąska. Natomiast te bardziej treściwe mogą zastąpić posiłek ;)


Składniki:
  • 5 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 4 łyżki ryżu dzikiego
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • świeża bazylia
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
Przygotowanie:
  1. Ryż i jajka ugotować.
  2. Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ósemki, a marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, a następnie nakładać na niego ugotowany ryż, kawałki jajek, marchew, listki świeżej bazylii i zawijać. 
  4. Gotowe sajgonki posypać czarnuszką. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 440kcal
1 sajgonka- ok. 88kcal

31 lipca 2016

BURACZKOWE CIASTO Z MORWĄ BIAŁĄ

Coraz bardziej popularne ciasta z dodatkiem warzyw robią furorę!
Są słodkie, a przy okazji bardzo zdrowe!

Ja najbardziej lubię wykorzystywać buraka do pieczenia ciast. Jest słodki i nadaje bardzo intensywny kolor :) A przy okazji to przykład recyklingu w kuchni- nic się nie marnuje! ;)


Składniki:
Ciasto
  • 1/2 szklanki soku buraczkowo- jabłkowego
  • 1/2 szklanki resztek po wyciśnięciu soku buraczkowego
  • 2 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki kokosowej
Krem 
  • 150g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • garść morwy białej suszonej (Green Essence)*
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Wszystkie składniki na ciasto zblendować ze sobą.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku z dodatkiem stevi. 
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na krem, wyłożyć na ciasto i całość udekorować morwą.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1670kcal
1 kawałek- ok. 139kcal