2 sierpnia 2016

JAGLANY SNICKERS

Kto z nas nie lubi tego sycącego, zatykającego i sklejającego buzię batona? :D
To ja jak zwykle zapasam rękawy i biorę się za przygotowanie jego wersji w formie ciasta- a co będziemy sobie żałować! ;)

Kilka składników, trochę pracy i można delektować się snickersem bez wyrzutów sumienia!

Uwaga: to ciasto mimo, że zdrowe to uzależnia ;)


Składniki:
Spód
Krem 
  • 200g kaszy jaglanej
  • 100g nerkowców
  • 4 szklanki mleka migdałowego
  • 4 łyżki stevi
Wierzch 
  • 100g daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan
  • 50g orzechów ziemnych

Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć, odcedzić i zblendować na mus.
  2. Nerkowce rozdrobnić i wymieszać z musem daktylowym.
  3. Całość wyłożyć na spód formy (wyłożonej folią spożywczą), nie formując brzegów- odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować w mleku migdałowym, a następnie zblendować z wcześniej namoczonymi nerkowcami i stevią.
  2. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód- ponownie schłodzić.
Wierzch 
  1. Daktyle namoczyć, zblendować na mus z bananem, kakao i wyłożyć na krem.
  2. Na wierzchu posypać orzeszkami ziemnymi.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 3655kcal
1 kawałek- ok. 183kcal

5 komentarzy:

  1. wygląda pysznie!
    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłoby się, wygląda przepysznie. Nerkowce to moje ulubione orzechy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, mam pytanie dotyczące formy, jakie miała rozmiar? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta akurat była duża- średnica 28cm, dlatego ciasto wyszło dość niskie ;)

      Usuń