3 sierpnia 2016

KASZOTTO Z SOKIEM Z BURAKÓW I ALGAMI

Sok z buraków to skarbnica składników mineralnych, takich jak żelazo, czy magnez.
Kasza jaglana- królowa wszystkich kasz, można pisać o niej referaty! Wpływa pozytywnie na wiele narządów w naszym organizmie!
Do tego algi dulse, czyli bomba oksydacyjna!

Takie trio gwarantuje dobry smak i solidną dawkę zdrowia ;)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z buraków
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki alg dulse 
  • kilka listków świeżej bazylii 
  • przyprawy: sól himalajska, tymianek, bazylia, pieprz biały mielony
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie zalać sokiem z buraków i ugotować z dodatkiem przypraw (do momentu, aż kasza chłonie sok).
  2. Algi namoczyć przez około 5 minut, a następnie ugotować (około 15 minut) i odcedzone dodać do kaszotto.
  3. Gotowe kaszotto posypać czarnuszką i ozdobić świeżą bazylią. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 1035kcal
1 porcja- ok. 345kcal

4 komentarze:

  1. Cudownie się prezentuje. Przetestuję na komosie ryżowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super pomysł, lekko orzechowy posmak komosy będzie idealny! :)

      Usuń