Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i kreatywności lub... od tego co mamy w lodówce! ;)
Lekkie sajgonki z warzywami mogą posłużyć, jako przekąska. Natomiast te bardziej treściwe mogą zastąpić posiłek ;)
Składniki:
- 5 małych arkuszy papieru ryżowego
- 4 łyżki ryżu dzikiego
- 2 jajka
- 1 marchew
- świeża bazylia
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- Ryż i jajka ugotować.
- Jajka obrać ze skorupek i pokroić na ósemki, a marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki.
- Każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć, a następnie nakładać na niego ugotowany ryż, kawałki jajek, marchew, listki świeżej bazylii i zawijać.
- Gotowe sajgonki posypać czarnuszką.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 sajgonek)- ok. 440kcal
1 sajgonka- ok. 88kcal
Jakoś nigdy nie pomyślałam, że mogę zrobić sajgonki z jajkiem ^^ Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń